21 Eylül 2024 Cumartesi

27 devrimci tutuklandı

Savcılık ifadesi için İstanbul Adliyesi'ne getirilen devrimciler için Çağlayan'da yapılan açıklamada, yargılanması gerekenin 1 Mayıs'ta Taksim'e yürüyen devrimciler değil insanları ölüme sürükleyenlerin olması gerektiği vurgulandı. Gözaltındaki 27 devrimci tutuklandı.

İstanbul'da Taksim iradesinden vazgeçmeyenlere yönelik gerçekleşen 3. 1 Mayıs operasyonunda gözaltına alınan 27 kişi, üç günün ardından savcılık ifadeleri için İstanbul Adliyesi'ne çıkarıldı. Gözaltındaki 27 devrimci tutuklanırken, 1 Mayıs operasyonlarında tutsak edilenlerin sayısı 73'e yükseldi. 

Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'nde gözaltına alınanlara destek için açıklama yapan İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, 1 Mayıs operasyonlarının adeta bir cadı avına döndürüldüğünü, 1 Mayıs'a katılmanın suç haline getirilmeye çalışıldığını vurguladı. İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, sistematik hale getirilen gözaltı ve tutuklamalar karşısında geri adım atmayacaklarını, Taksim'den de 1 Mayıs'tan da vazgeçmeyeceklerini dile getirdi.

'YARGILANMASI GEREKEN İNSANLARI ÖLÜME MAHKUM EDENLERDİR'
"1 Mayıs'a Taksim'e, tutsaklara özgürlük" pankartının açıldığı eylemde söz alan KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Tosu, 1 Mayıs'tan bu yana bir cadı avı sürdürüldüğünü kaydetti. Nedeninin ise Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla tescillenmiş olan Taksim'in 1 Mayıs alanı olduğu ve 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak istemek olduğunu dile getiren Tosu, "Biz, bunu kabul etmiyoruz. 1 Mayıs günü barışçıl, demokratik bir gösteri yapıldı. Bu gösteride tek yasa dışı olan şey Bozdoğan Surları'nın kapatılarak etten duvar örülmesiydi. Bu hukuksuzluğun üzerine bir de o günden bugüne süren cadı avı. Bunu kabul etmiyoruz. Bir an önce siyasal iktidar, bu tavrından vazgeçmelidir. Buradaki sürecin hukuki olmadığını biliyoruz. Bir düşman hukuku yürütülmektedir. Amaç var olan ekonomik darboğaz karşısında sokağa çıkabilecek, hakkını arayabilecek emekçilere gözdağıdır. Ama bilinsin ki, bu gözdağı bizleri korkutmamaktadır. Bizler haklarımız, özgürlüklerimiz için alanlara çıkmaktan vazgeçmeyeceğiz. Siyasal iktidar hukuksal süreci işletmek istiyorsak, dönüp insanların ölümüne neden olan depremde rant uğruna insanları katledenlere ceza uygulasın, her gün ortaya çıkan yolsuzluklara ceza uygulasın, çetelere ceza uygulasın, bunları yargılasın. Demokratik bir Türkiye için, özgürlükler için mücadele eden bizlere, sendikacılara, solculara, devrimcilere değil; burada en masum olan, bu uğurda ülkenin demokratik gelişimi için mücadele eden bizler, emekçileriz. Solcular, devrimcilerdir. Dolayısıyla bir yargılama yapılacaksa, bu yargılamanın yapılacağı yer yolsuzluk yapanlardır, çetelerdir, insanları ölüme mahkum, açlığa mahkum edilenlerdir" dedi. 

'ARKADAŞLARIMIZ HUKUKA AYKIRI BİR ŞEKİLDE TUTUKLANIYOR'
Avukat Çiğdem Akbulut da, devrimcilerin Anayasa'nın kendilerine tanıdığı hakkı kullanmak istediğini söyledi. Akbulut, "Bu zamana kadar yaşadığımız şey aslında hukuka aykırı, kanunsuz hareket edenin, Anayasa'nın tanıdığı toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını, 1 Mayıs'ı anmayı, kanuna aykırı şekilde yasaklayanın, engelleyenin devletin ve kolluğun kendisi olmasına rağmen arkadaşlarımız hukuka aykırı bir şekilde tutuklanıyor" ifadelerini kullandı. 

KARAR PROTESTO EDİLDİ: AHDIMIZ OLSUN KAZANACAĞIZ
1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'na yürümek istediği için tutsak edilen 27 devrimci için İstanbul Adliyesi önünde açıklama yapıldı. Hepsini Alacağız Kampanya Grubu adına konuşan Buse Söğütlü, "Biz bir adım daha geri adım atmayacağız. Arkamızda hiç kimseyi bırakmayacağız. Ahdımız olsun biz Taksim Meydanı'nı da kazanacağız" dedi.

AV. ÖNALAN: HEPSİNİ TEK TEK ALACAĞIZ
Taksim'e yürümenin suç olmadığını vurgulayan Avukat Ezgi Önalan, "74 kişi rehin tutuluyor. 1 Mayıs'ta AYM'nin açın dediği, Anayasa'nın açın dediği Taksim Meydanı'nı kapattılar. Taksim Meydanı'na yüzünü dönenlere cadı avı başlattılar. Hakimler ifadeleri daha doğru düzgün dinlemeden, ifadeyi dinlermiş gibi yaparak önündeki kağıtlara kafalarını eğerek yalandan dinlediler. En son hakim 2 dakika bile ara vermeden karar açıkladı. İçeride haksız hukuksuz tutulan herkesi bizi dışarıda devrimciler, avukatlar, adalete, adil bir dünyaya inanan bütün insanlar olarak hepsini tek tek alacağız" ifadelerini kullandı.