GÜNCEL
'24 Aralık, Maraş Katliamında Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü' olsun teklifi
HDP İstanbul Milletvekilleri Ali Kenanoğlu, Zeynel Özen ile Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, 24 Aralık'ın "Maraş Katliamında Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü" ilan edilmesi için Meclis'e kanun teklifi verdi.
HDP İstanbul Milletvekilleri Ali Kenanoğlu, Zeynel Özen ile Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, 24 Aralık'ın Maraş Katliamında hayatını kaybedenleri anma ve yas günü ilan edilmesi hakkında Meclis'e kanun teklifi sundu.
Milletvekillerinin Meclis'e sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde şunlar belirtildi:
"12 Eylül 1980 Askeri darbesinin oluşmasına müsait bir ortamın hazırlanması açısından, 19-26 Aralık 1978 tarihleri arasında Kahramanmaraş'ta gerçekleşenler 1980 öncesi yaşanan iç karışıklıkların şiddetli bir başlangıcını oluşturan katliamlar silsilesinin ilk durağıdır. Kahramanmaraş il merkezinde 1978 yılının 19-26 Aralık tarihleri arasında 7 gün süren katliamda resmi rakamlara göre 111 kişi, katliamın tanıklarına göre ise resmi rakamlarda belirtilenlerin çok üstünde vatandaş hayatını kaybetmiştir. Alevilere ait yüzlerce ev ve işyeri yakılıp yağmalanmıştır. O güne kadar bir arada yaşayan insanlar bir anda adeta bir gücün devreye girmesiyle ayrıştırılıp, Alevi-Sünni, Türk-Kürt, solcu-sağcı ayrımının körüklenmesiyle 26 Aralık'a kadar aralıksız devam eden saldırıların ardından 13 ilde sıkıyönetim ilan edilmiştir.
"1988'e kadar süren Maraş Katliamı sanıklarının yargılanması sonucunda, olaylara karışıp yargılanan 804 sanıktan 22 kişiye idam, 7 kişiye müebbet hapis, 321 kişiye ise 1 ila 24 yıl arasında hapis cezaları verilmiştir. Fakat idam ve müebbet cezalı sanıkları da içeren kararlar bir süre sonra Yargıtay tarafından bozulmuştur. Uzun süren davalar sürecinde sis perdelerini aralamaya yakın olan 3 müdahil avukatı katliamın şifrelerini çözmeye yaklaştıkça art arda faili meçhul cinayetlere kurban gider. Maraş Katliamı'nın müdahil avukatları; Ceyhun Can 10 Eylül 1979'da, Halil Sıtkı Güllüoğlu 3 Şubat 1980'de ve Ahmet Albay 3 Mayıs 1980'de öldürülürler.
'BEBEKLER, ÇOCUKLAR, KADINLAR DA DAHİL ONLARCA İNSAN YAŞAMINI YİTİRDİ'
"Yargıtay'ın Maraş Katliamı sanıklarına verilen cezaları bozma kararının ardından gerçekleşen yeni yargılama sürecinde ise çoğu kişi beraat eder, geri kalanlara ise hafif cezalar verilir. 1991 yılında çıkarılan Terörle Mücadele Kanunu nedeniyle alınan hafif cezalar da ertelenir ve serbest bırakılırlar. Sonuç olarak içlerinde masum bebekler, çocuklar, kadınlar ve yaşlılar dahil onlarca insanın yaşamını yitirdiği Maraş Katliamı'nın planlayıcılarından, tetikçilerinden ve katillerinden tek bir kişinin bile ceza almaması ve üstünün itinayla kapatılması, başta katledilen kişilerin yakınları olmak üzere vicdan sahibi herkesin yüreklerinde büyük bir yara açmıştır.
'YÜZLEŞİLMESİ ŞARTTIR'
"Özellikle ırkçılık ve dincilik ekseninde gelişen toplumdaki tüm farklılıkları birbirine düşman eden nefret suçlarına gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve böyle olası katliamların yaşanmaması için hatırlanıp yüzleşilmesi şarttır. Böyle bir anma ve yas günü ilan edilerek; olası provokasyonlara karşı toplum içerisinde çıkabilecek her türlü linç ve katliam girişiminin önüne geçerek, Alevifobiyle mücadele edilebilmesi, toplumsal farkındalığın yaratılması ve bir kardeşlik bilincin aşılanması amaçlanmaktadır.
"Bu kanun teklifi ile; 19-26 Aralık tarihleri arasında Kahramanmaraş'ta yaşanan elim hadiseler sonucunda hayatlarını kaybedenlere yönelik duyarlılık ve farkındalık yaratmak amaçlanmış ve organize katliamın en yoğun şekilde yaşandığı 24 Aralık gününün Maraş Katliamı'nda Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü olarak ilan edilmesi öngörülmüştür."