3 Ekim 2024 Perşembe

2021 yılında da gazetecilerin çok sayıda hakkı ihlal edildi

DFG kuruluşunun ikinci yılında, 2021 Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu'nu açıkladı. Onlarca gazetecinin yeni bir yılı daha hapishanede karşıladığı kaydedilen raporda, daha özgür ve yaşanılabilir bir dünyanın yaratılması için ifade ve düşünce özgürlüğünün olması gerektiği kaydedildi. 

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), "2021 Yılı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu"nu dernek binasında yaptığı basın toplantısıyla açıkladı. DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, raporu açıkladıkları 4 Ocak'ın aynı zamanda derneğin 2. kuruluş yıl dönümü olduğuna işaret ederek, "DFG olarak iki yıl önce bu yola çıkarken, en öncelikli temennimiz daha özgür ve yaşanılabilir bir dünyanın yaratılabilmesiydi. Elbette ki bunun gerçekleşmesi için de demokrasinin yaşam bulduğu, düşünce ve ifade özgürlüğünün olduğu bir ortamdan bahsedebilmeliydik. Bunun da en temel gereksinimi hiç kuşkusuz basın özgürlüğüdür" dedi.
 
İfade ve basın özgürlüğü noktasında olumlu gelişmelerin yaşanmadığı bir yılı geride bıraktıklarını söyleyen Müftüoğlu, "2002 yılında iktidara gelen AKP hükümetlerinin 19 yıllık iktidarı döneminde düşünce ve ifade özgürlüğü alabildiğine daha da kötü bir hal aldı. 2021 yılı gazeteciler açısından zorlu bir yıl oldu diyebiliriz. Tüm dünyada halkın haber alma hakkının önüne geçmek amacıyla iktidarlar gazetecileri baskı altına aldı, onları tutsak ederek, gerçeklerin üstünü örtmeye çalıştı. Türkiye'de bu baskı rejimi daha da katmerli bir şekilde yaşandı. Onlarca gazeteci yeni bir yılı daha hapiste, dört duvar arasında karşılamak zorunda kaldı" diye konuştu.

'55 GAZETECİ SALDIRIYA UĞRADI'
DFG Eşbaşkanı Serdar Altan ise, bir yıl içerisinde yaşanan hak ihlalleri raporunu paylaştı. Altan, bir yılda 55 gazetecinin saldırıya uğradığını, 2'sinin öldürüldüğünü, 9'unun evine baskın düzenlendiğini, 61'inin gözaltına alındığını, 6'sının tutuklandığını, 23'ünün işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını, 11'ine tehdit ve ajanlık dayatıldığını, 102'sinin haber takibi sırasında engellendiğini ve 17'sinin de hapishanelerde hak ihlaline maruz kaldığını aktardı.

'62 GAZETECİ HALA TUTUKLU'
Raporun, "Gazeteciye yönelik düşünce ve ifade özgürlüğü ihlalleri" bölümünde, 54 gazeteci hakkında soruşturma açıldığı, 51 gazeteci hakkında dava açıldığı, 47 gazeteciye  toplam 133 yıl, 8 ay ve 21 gün hapis cezası ve 72,206 bin TL para cezası verildiği, 746 gazeteci hakkında toplam 336 yargılama dosyasının olduğu ve 62 gazetecinin halen tutuklu olduğu kaydedildi.

'75 GAZETECİNİN İŞİNE SON VERİLDİ'
Raporun, "Gazetecinin ekonomik/sosyal haklarına yönelik ihlaller" bölümünde, 75 gazetecinin işine son verildiği ve 1 gazetecinin basın kartının iptal edildiği belirtildi.

'4 GAZETE HAKKINDA 112 YAYIN YASAĞI'
Raporun, "Basın kuruluşlarına yönelik engelleme ve sansür bölümünde", RTÜK'ün 12 yayın hakkında 59 ceza verdiği, 4 gazete hakkında 115 gün ilan ve reklam cezası verildiği, 112 yayın yasağı kararı olduğu kaydedildi. 
 
'BİN 460 HABERE EŞİRİM ENGELİ GETİRİLDİ'
Raporun, "İnternet-dijital medya mecralarına yönelik erişim engeli" bölümünde ise, 64 internet sitesinin kapatıldığı, bin 460 habere erişim engeli getirildiği ve 160 sanal medya içeriğine erişim engeli getirildiği aktarıldı. 
 
Altan, elde ettikleri veriler üzerinden raporlarını hazırladıklarını ve ihlallerin daha fazla olduğuna dikkati çekti.