3 Ekim 2024 Perşembe

2020 yılında doktorlara şiddet yüzde 56 oranında arttı

SES, sağlıkta şiddete ilişkin hazırladıkları raporu kamuoyuyla paylaşarak, alkış değil insan onuruna yaraşır çalışma koşulları istediğini dile getirdi. Raporda 2020 yılında günde 71 sağlık emekçisinin şiddete maruz kaldığı aktarıldı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), sağlıkta şiddete ilişkin hazırladıkları raporu kamuoyuyla paylaştı. Pandemide Covid-19 sebebiyle 540 sağlık emekçisinin hayatını kaybettiği belirtilen raporda, "pandemide sağlık emekçilerinin ödediği bu bedele rağmen, sağlık emekçilerine yönelik şiddet azalmamış, artmıştır" denildi.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle 46 bin 276 kez beyaz kod kullanılmışken 2020 yılı sonunda bu sayının 72 bin 518'e çıktığı ifade edilen raporda, beyaz kod bildiriminin pandemi yılında yüzde 56 arttığı kaydedildi.
 
Raporda, 2020 yılında günde 71 sağlık emekçisi şiddete maruz kalırken, saat başına ise 3 sağlık emekçisinin şiddete maruz kaldığı aktarıldı.

SES, pandeminin 3. yılına yaklaşılırken, Covid-19 kaynaklı kaybettikleri ve kaybetmeye devam ettikleri sağlık emekçilerinin acısının hala taze olduğunu belirtti. Çürüyen sağlık sistemi sebebiyle yüzlerce sağlık emekçisinin 2020 yılında şiddete maruz bırakıldığını ifade eden SES, "Etkili bir şiddet yasası düzenleyemeyen Sağlık Bakanına alkış değil insan onuruna yakışır şiddetten ve çatışmadan uzak çalışma koşulları istediğimizi beyan ediyoruz" dedi.