30 Eylül 2024 Pazartesi

2 Temmuz Madımak katliamı anmasına çağrı

PSAKD, Ankara'da düzenlediği basın toplantısıyla bütün demokratik kamuoyunu Madımak katliamının 29'uncu yıl dönümünde 2 Temmuz'da yapılacak anma etkinliklerine çağırdı. PSAKD Genel Sekreteri İsmail Ateş, " Gelin hep birlikte, katliamın 29'ucu yılında mücadelemizi daha da yükselterek, tüm saldırılara karşı Alevi örgütlerimizin ve halkının birliğini sağlayalım" dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), 2 Temmuz 1993 yılında gerçekleşen, 33 kişinin katledildiği Madımak katliamının 29'uncu yıl dönümünde yapılacak anma etkinliklerine dair Mülkiyeliler Birliği'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Kemal Bülbül'ün yanı sıra çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi ve katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri katıldı.
 
Basın toplantısı, katliamda yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşuyla başladı.
 
Toplantıda konuşan PSAKD Genel Sekreteri İsmail Ateş, toplumun her alanda kutuplaştırılmaya itildiğini belirterek, "Bugün yaşadıklarımız, bize bir kez daha göstermiştir ki örgütlü olmayan halklar, iktidarların politikalarına teslim olmaya mahkumdurlar. Yeni dönem diye sunulan bu süreçte de Ankara Gar, Roboskî, Suruç ve Gezi katliamlarını yaşadık" ifadelerini kullandı.

Ateş, Alevilerin taleplerini şöyle sıraladı:

'MADIMAK OTELİ UTANÇ MÜZESİ OLMALI'
🔹 "Cemevlerimiz Alevilerin İbadethanesi olarak bir an önce kabul edilmeli ve Anayasal güvence altına alınmalıdır.
🔹 Kapatılan ve vakıflar aracılığı ile el konulan dergâhlarımız gerçek sahibi olan biz Alevilere geri verilmelidir.
🔹 Her türlü ayrımcılık son bulmalı ve kime karşı olursa olsun nefret söylemleri en ağır biçimde cezalandırılmalıdır.
🔹 Alevi köylerine cami yapılmasından vazgeçilmeli, her türlü asimilasyon politikasına son verilmelidir.
🔹 Alevilerin kutsal mekânlarına yapılmak istenen baraj, HES, maden ve taş ocağı projeleri derhal iptal edilmelidir.
🔹 Zorunlu din dersleri, tüm eğitim kurumlarının her kademesinden kaldırılmalı, eğitimin içeriği bilimsel ve çağdaş normlara kavuşturulmalıdır.
🔹 Alevi inancının asimilasyonu ve yaşamın her alanının gericileştirilmesinin kurumsal karşılığı olan, laik ve demokratik Cumhuriyetin önündeki en büyük engel Diyanet İşleri Başkanlığı kapatılıp, lağvedilmelidir.
🔹 Devlet, tarihimizle ve yaşatılan katliamlarla yüzleşmeli ve hesabını vermelidir. Madımak Oteli tartışmasız, Utanç Müzesi olmalıdır."

"Biz Aleviler, kimsenin inancından, kimliğinden, dilinden, kültüründen, cinsiyetinden dolayı ötekileştirilmediği, horlanmadığı, öldürülmediği, herkesin barış içinde bir arada kardeşçe yaşadığı, hakça bölüşümün esas alındığı, savaşların ve sömürünün son bulduğu kısacası inancımızda /Rızalık Şehri/ olarak tarif edilen bir dünyanın mümkün olduğuna inanıyoruz" diyen Ateş, bu dünyayı bütün ötekilerle birlikte inşa edeceklerini ve katliamların hesabını mutlaka soracaklarını vurguladı.

'SİVAS'IN IŞIĞI SÖNMEYECEK'
Ateş, anma etkinliklerine dair şu çağrıyı yaptı: "Gelin hep birlikte, katliamın 29'uncu yılında mücadelemizi daha da yükselterek, tüm saldırılara karşı Alevi örgütlerimizin ve halkının birliğini sağlayalım, Madımak Katliamında yitirdiğimiz canlarımızı unutturmak isteyenlere karşı gereken cevabı hep birlikte verelim. Unutmak, en başta inancımıza, direncimize, bilincimize ve bu uğurda bedel ödeyen, Kerbela'dan Şeyh Bedrettin'e, Pir Sultan'a ve bugüne kadar, hak ve hakikat mücadelesinde inançları uğruna bedel ödeyenlere ihanettir. Unutmak; Asım Bezirci'nin kalemine, Hasret Gültekin'in bağlamasına, Nesimi Çimen'in curasına, Asuman Sivri'nin semahına, Koray Kaya'nın düşlerine ihanettir. Madımak Katliamı'nı unutmadık, unutturmayacağız. Gelin canlar bir olalım. Sivas'ın ışığı sönmeyecek."
 
Ardından konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe, bu sene anma etkinliklerini yaygın olarak gerçekleştireceklerini belirtti ve 2 Temmuz'da Ankara'da Tandoğan Meydanı'nda buluşacaklarını duyurdu. Erçe, "Eğer katliamlarla yüzleşilseydi bugün bu kadar sömürü olmazdı. Bu davanın peşini asla bırakmayacağız. Adaletin yerini bulması için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

METİN: BU DAVA UNUTULMASIN 
Katliamda yaşamını yitiren Handan Metin'in ablası Şehriban Metin, "29 yıldır anma yapıyoruz. Bugün şunu fark ettim ki ailelerden gelen azaldı. Çoğu yaşlandı ve kaybettik. Ama aileler dışında gelenler çoğalıyor. Bu dava asla unutulmasın. Azaldık ve yarın olmayabiliriz. Sivas insanlık tarihinin en acımasız katliamlarından birisidir. Nefes alabilmemiz için Sivas'ta adaletin sağlanması gerekir" ifadelerini kullandı.