24 Eylül 2024 Salı

2. Dayanışma Festivali Köln'de başlıyor

Dayanışma'nın Sesi Derneği, Almanya'nın Köln kentinde 8-11 Eylül tarihleri arasında 2. Dayanışma Festivali düzenleyecek. 

Almanya'nın Köln kentinde tutuklu gazeteciler ile siyasi tutuklu Almanlar ile dayanışma çalışması yürüten Dayanışma'nın Sesi Derneği, bu yıl resim sergisi, film gösterimi, söyleşinin yanı sıra konser düzenleyecek. Festival 8 Eylül Çarşamba akşamı Köln Merkezi Tren İstasyonu önünde Adalet nöbeti ile başlayacak. Adalet nöbetinde 1,5 aydır Kayseri Hapishanesinde tutuklu bulunan Mahmut Güneş, İran'da 10 yıl hapis cezasına çarpıtılan 67 yaşındaki insan hakları savunucusu Nahid Taghavi başta olmak üzere Türkiye'de tutuklu bulunan gazeteciler ve siyasetçilere dikkat çekilecek. Eyleme siyasi parti temsilcileri ve Köln Belediye Meclis üyeleri de katılacak.  

50 MAHPUS- 50 FOTOĞRAFÇI SERGİSİ AÇILACAK
Red Fotograf Grubu ile Görülmüştür Ekibi tarafından hazırlanan "50 Mahpus - 50 Fotoğrafçı" resim sergisi Köln Mülheim semtinde bulunan Kulturbunker'de 9-11 Eylül tarihlerinde açılacak. Resim sergisi insan hakları savunucusu Adil Okay'ın katılımıyla 9 Eylül günü saat 14.00'da açılacak. Akşam 19.00'da ise Türkiye'de insan hakları ve tutsakların durumu üzerine Adil Okay ve Gül Güzel söyleşi düzenleyecek.

MAHPUS YA DA SÜRGÜN BELGESELİNİN GALASI
Türkiye'de HDP'li belediyelere yönelik kayyum saldırısı ve HDP milletvekillerin dokunulmazlığın kaldırılması sürecini işleyen "Gefangnis oder Exil" (Mahpus ya da Sürgün) belgesinin ilk gösterimi Köln'de olacak. Belgeselde eski HDP Milletvekili Nursel Aydoğan, eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Anlı ve eski Diyarbakır Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin süreci değerlendiriyor. Belgeselin yöneticileri Şerif Çiçek, Onur Güler ve Adil Demirci'de film gösterimin ardından söyleşi düzenleyecek.

FESTİVAL KONSER İLE SONA ERECEK
Festivalin 4. gününde yani 11 Eylül'de saat 18.00'da resim sergisinin bitmesiyle birlikte yine Kulturbunker'de konser düzenlenecek. Konserde, Türkiye'de tutsaklığın ardından Temmuz ayında Köln'e geri dönen Hozan Cane, Anadolu türkülerini Almanca ve İngilizce yorumlayan Roni Kadem & Jesse Safferling ile ırkçılığa karşı hiphop müziği ile tanılan Microphone Mafia sahne alacak.

Dayanışma'nın Sesi Derneği tarafından düzenlenen festivale Köln Belediyesi, Rosa-Luxemburg Vakfı, Kızıl Yardım (Rote Hilfe) destek veriyor.