3 Ekim 2024 Perşembe

19 Aralık katliamında yaşamını yitirenler İzmir'de anıldı

19 Aralık direnişinin 20. yılında insan hakları örgütleri İzmir'de açıklama yaptı. Devletin, 19 Aralık 2000 tarihinde hapishanelere yönelik katliam saldırısında yaşamını yitirenleri andı.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği'nin (ÇHD) aralarında bulunduğu kurumlar İzmir'de basın açıklaması yaptı.

Konak eski Sümerbank önünde yapılan açıklamada, "19 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız" ve katliamda yaşamını yitirenlerin resimlerin yer aldığı pankartlar açıldı.

'TUTSAKLARA YÖNELİK SALDIRGANLIK AKP ELİYLE SÜRÜYOR'
Basın açıklamasında konuşan ÇHD İzmir Şube Genel Sekreteri Erdoğan Akdoğan, 19-22 Aralık 2000 tarihleri arasında 20 hapishaneye birden devletin askeri saldırısında 28 tutsağın yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Siyasi tutsakları yok etme amaçlı katliam saldırısının diğer yandan topluma 'gözdağı' amacı taşıdığına dikkat çeken Akdoğan, tutsaklara yönelik saldırganlığın bugün de AKP eliyle sürdüğünü belirtti.

Katliama katılan askerlerin yargılamalarının göstermelik yapıldığını kaydeden Akdoğan, "Devletin işlediği tüm suçlarda olduğu gibi burada da cezasızlık temel politikadır" dedi.

AKP iktidarı döneminde çok sayıda yeni hapishanelerde inşa edildiğini ifade eden Akdoğan, "Hapishaneler hasta tutuklu-hükümlülerin tabutu işlevi görmektedir. İşkence, kötü muamele, sağlık haklarının gasbı hapishanelerde 'yeni hayata dönüş' rutinidir. Tecrit politikası tüm hapishanelerde, hapishane yönetimleri ile bakanlık arasında topu birbirlerine attıkları bir oyuna dönmüştür" diye konuştu.

'AÇLIK GREVİ TALEPLERİNE KULAK VERİLMELİ'
Hapishanelerde izolasyon/tecrit uygulamalarının sürdüğünü belirten Akdoğan, koronavirüs salgını önlemleri adı altındaki uygulamalarla tecridin daha da ağırlaştırıldığını söyledi. Bu dönemde 10 tutsağın haftada 10 saat yan yana gelerek sohbet etme hakkının gasp edildiğini kaydeden Akdoğan, "Halen hapishanelerde açlık grevi yapan mahpusların taleplerine kulak verilmeli ve tüm hapishanelerde sürmekte olan tecrit uygulamaları sonlandırılmalıdır" çağrısında bulundu. 

Akdoğan konuşmasında şu noktalara dikkat çekti: "Siyasal iktidarın ekonomiden toplum sağlığına kadar ülkenin tüm meselelerini güvenlik sorunu haline getiren, toplumu kutuplaştıran, ülke içinde ve dışında şiddeti esas alan, bilhassa da Kürt sorununun ve uluslararası sorunların çözümünde çatışma ve savaşı tek yöntem haline getiren, hukuku baskı ve sindirme aracı olarak kullanmaya yönelik politikaları sonucunda bugün tüm ülke hapishane koşullarında yaşamaktadır. Bu topraklar emekçiler, ezilen halklar, yok sayılan inançlar için halklar hapishanesidir. 19 Aralık üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen maalesef değişen bir şey yoktur. Adalet Bakanı'nın 'yeni hapishanelerin inşası sürüyor' açıklaması bile bu vahim tabloyu özetlemeye yeter."

'FAİLLER YARGILANANA KADAR MÜCADELEYE DEVAM'
Hapishanelerin toplumun aynası olduğunu hatırlatan Akdoğan, "19 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız. Katliamın sorumlusu tüm failler yargılanıp cezalandırılana, adalet yerini bulana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.