3 Ekim 2024 Perşembe

'16 yaşındaki çocuk neden 30 kez gözaltına alındı?'

HDP Mardin Milletvekili Pero Dundar, Nusaybin'de 30 defa gözaltına alınan çocuğu ve polis tarafından şiddete uğrayan annesini Meclis'e taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekilli Pero Dunar, Mardin'in Nusaybin ilçesinde 30 defa gözaltına alınan çocuğu ve polis tarafından şiddete maruz kalan annesi Felek A.'yı Meclis gündemine taşıdı. Dundar konuya ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması üzere soru önergesi verdi.

Önergede şu detaylara yer verildi: "Mardin'in Nusaybin ilçesinde babası 3 yıldır tutuklu bulunan 16 yaşındaki F.A hakkında herhangi bir gözaltı kararı olmamasına rağmen TEM Şube Amiri Yaşar Ç. tarafından 30 defa gözaltına alınmıştır. Haksız ve hukuksuz uygulamalara maruz kalan F.A son olarak 16 Kasım 2020 tarihinde çalıştığı işyerine gelen ekipler tarafından gözaltına alınmış ve ajanlık dayatmasına maruz kalmıştır. Nusaybin Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi'nin bodrum katına götürülen F.A tanımadığı kişiler üzerine ifade vermeye zorlanmıştır. Oğlu hakkında bilgi almak için emniyete giden annesi Felek A. ise polis şiddetine maruz kalmıştır. Felek A. uğradığı polis şiddeti üzerine Nusaybin Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuş ve olay ile ilgili savcılık tarafından soruşturma başlatılmıştır."

KAMERALAR KAPATILMIŞ
Önergede, soruşturma kapsamında ailenin işyerinde olay gününe ait güvenlik kamerası kayıtları alınarak incelenmek üzere Jandarma Kriminal Bürosu'na gönderildiği belirtiliyor. Soruşturmayla ilgili aileye bilgi veren ekipler, Nusaybin TEM Şubesi'nde de incelemelerde bulunduklarını ancak kameraların kapatılmasından dolayı olay günü ve öncesine ait görüntü elde edemediklerini aktardıkları ifade ediliyor.

Soruşturmanın açılmasının ardından görgü tanıklarının da dinlenmesine rağmen Felek A.'nın şikâyetçi olduğu polis memuru Yaşar Ç.'nin hala görevine devam ettiğini belirtirken, Yaşar Ç.'nin olaya ilişkin tanıklık yapan bir kişinin oğluna GBT sırasında "Babana selam söyle" şeklinde tehdit mesajı gönderdiğini de belirtiliyor.

Önergede, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması talebiyle şu sorular soruldu:

16 yaşındaki F.A kayıt dışı bir şekilde yaklaşık 30 kez gözaltına alınmasını hangi yasal gerekçe ile açıklıyorsunuz?
16 yaşındaki F.A'ya ajanlık dayatılması, annesinin darp edilmesine ilişkin başlatılan soruşturma hangi aşamadadır?
Nusaybin TEM Şubesindeki kameralar kimler tarafından kapatılmıştır. Kameraları kapatan kişi ya da kişiler hakkında yasal işlem başlatılacak mıdır?
Kayıt dışı bir şekilde gözaltı uygulayan ve gençlere ajanlık dayatan Nusaybin TEM Şube amiri Yaşar Ç. neden hala görevden alınmamıştır? Yaşar Ç. görevden alınacak mıdır?
Yaşar Ç. kim ya da kimlere güvenerek olaya ilişkin tanıklık yapan kişileri tehdit etmektedir?
Kayıt dışı gözaltı ve tutuklamalar Bakanlığınızın bilgisi dâhilin de mi gerçekleştirilmektedir?
Son 5 yılda kayıt dışı bir şekilde gözaltına alındığı için suç duyurusunda bulunan kaç kişi vardır?