30 Eylül 2024 Pazartesi

14 Temmuz direnişinde hayatını kaybedenler Çiçek'in mezarı başında anıldı

Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi'nde 14 Temmuz 1982'de başlatılan ölüm orucunda yaşamını yitirenler Ali Çiçek'in Diyarbakır'daki mezarı başında anıldı. Burada konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, devam eden siyasi operasyonlara dikkat çekerek, "İktidar karanlık dönemdeki uygulamalarda ısrarcı. Ama bizler direnenlerin mirasıyız" dedi.

Diyarbakır 78'liler Derneği, Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi'nde 14 Temmuz 1982'de başlatılan ölüm orucu eyleminde Mehmet Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz'la birlikte yaşamını yitiren Ali Çiçek'in Yeniköy Mezarlığı'ndaki mezarı başında anma etkinliği düzenledi.

Anmaya Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ ile çeşitli parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı.

'DİRENİŞ SÜRECEK'
Ali Çiçek'in kabri başında konuşan Diyarbakır 78'liler Başkanı Gani Alkan, 1982 yılında Diyarbakır Cezaevi'nde faşist cuntacı Kenan Evren'e karşı Kürt özgürlük hareketinin tarihi bir direniş gerçekleştiğini, direnen Dörtler şahsında Kürt halkının iradesinin teslim alınmayacağının ortaya koyulduğunu ifade etti. Alkan, direnişin dün olduğu gibi bugün de sürdüğünü vurguladı.

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) Eşbaşkanı Şeyhmus Karadağ da, 1982'de başlayan mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

AYDENİZ: FAŞİZMİ YENİLGİYE UĞRATACAĞIZ
DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise, sözlerine cezaevinde direnerek yaşamını yitirenleri anarak başladı.

14 Temmuz'u, "12 Eylül faşist darbesinin karanlığına karşı aydınlığı, savaşa karşı barışı savunanların tarihi" olarak nitelendiren Aydeniz, faşist geleneğin AKP şahsında devam ettiğini ifade etti.

Aydeniz, "Bu mücadele devam ediyor. Ali Çiçek şahsında gelenek haline gelen direniş, onların arkadaşları olan bizler tarafından devam ediliyor. Onlar karanlığa karşı bedenlerini ölüme yatırdılar. Onlar bütün topluma; 'Hayatı uğruna ölecek kadar seviyoruz' diye mesaj verdiler. Bu mesaj faşizmi yerle bir etti. Bugün iktidar o faşist zihniyeti ile aynı uygulamaları yapıyor. İktidar karanlık dönemdeki uygulamalarda ısrarcı. Ama bizler direnenlerin mirasıyız. Ölümsüzleşen arkadaşlar faşizmi yerle bir etti. Ölümsüzleşen arkadaşlarımızın mücadelesini bir adım dahi geri atmadan sürdüreceğiz. Her gün siyasi operasyonlar, her gün irade gaspı, her gün kadın katliamlarının yaşanmadığı bir gün kalmadı. O iktidarlar dönüp bu direniş tarihine bir baksınlar. O faşist iktidarlar tek tek tarihin çöp sepetine giderken, bizler onurumuzla dimdik ayaktayız. Direnişimizle bütün dünyaya model olmaya devem ediyoruz. Faşizmin yenileceğini, bir kez daha yenilgiye uğratacağımızın sözünü veriyoruz" dedi.

Anma Ali Çiçek'in mezarına güller bırakılmasıyla sona erdi.