21 Eylül 2024 Cumartesi

13 gazetecinin yargılandığı Özgür Gündem davası ertelendi

Özgür Gündem gazetesinin "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katıldıkları için haklarında dava açılan 13 gazetecinin duruşması 28 Mart 2019'a ertelendi.
Özgür Gündem gazetesinin "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katıldıkları için haklarında dava açılan 13 gazetecinin duruşması görüldü, geçen duruşmada verdiği mütalaayı tekrarlayan savcı gazetecilere ceza istedi. Duruşma 28 Mart 2019'a ertelendi.
 
Özgür Gündem gazetesinin "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla yargılanan 13 gazetecinin dokuzuncu duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada dava kapsamında yargılanan Faruk Eren ve Ertuğrul Mavioğlu ile avukatları hazır bulundu. Duruşmayı HDP Milletvekili Ahmet Şık, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP eski Milletvekili Barış Yarkadaş, RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve çok sayıda kişi izledi.
 
Duruşmada İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin değiştiği görüldü. Yeni gelen heyetin mahkeme başkanı Murat Özer dosya incelemesinde, başka bir dosyadan Osmaniye Cezaevi'nde tutuklu bulunan Veysel Kemer'in Kürtçe savunma yapma isteğinin Osmaniye 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce reddedildiğini ve Kemer'in ifadesinin alınmadığını gördüklerini söyledi. Davanın yedinci duruşmasında esas hakkındaki mütalaasını açıklayan duruşma savcısı Ercan Gümüş, Hüseyin Aykol'un zincirleme şekilde örgüt propagandası yaptığını iddia ederek 13 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istemişti. Savcı Gümüş, kampanyaya katılan DİSK Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Faruk Eren, Evrensel yazarları İhsan Çaralan ve Fehim Işık, gazeteciler Ertuğrul Mavioğlu, Celal Başlangıç, Celalettin Can, Öncü Akgül, Ömer Ağın, Dilşah Kocakaya, Mehmet Şirin Taşdemir, Veysel Kemer ve Yüksel Oğuz'un da 7 buçuk yıla kadar cezalandırılmalarını talep etmişti. Bugün görülen duruşmada mütalaasını tekrarlayan Gümüş, Veysel Kemer'in savunmasından sonra mütalaa hususunun tekrar değerlendirileceğini ifade etti.
 
Dosyadaki eksik hususların giderilmesini isteyen gazetecilerin avukatları, esas hakkındaki mütalaa yeniden verildikten sonra savunma yapacaklarını beyan ettiler. Ara kararı açıklayan mahkeme başkanı Özer, Veysel Kemer'in usule uygun olarak alınmış bir savunması olmadığını hatırlatarak, "Savunma hakkına önem veriyoruz." dedi. Mahkeme başkanı Özer,  Veysel Kemer'in adresi mahkemesine savunma hakkı kapsamında Kürtçe bir tercüman eşliğinde savunmasının alınması için talimat yazılmasına karar verdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosuna müzakere yazılarak sanıkların suç tarihlerini kapsayan şekilde Özgür Gündem gazetesine ait süreli yayın beyannamelerinin istenmesine karar veren mahkeme, gazetelerin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosuna teslim tarihlerinin sorulması yönünde karar oluşturdu. Duruşma 28 Mart 2019 saat 11.00'e ertelendi.