21 Eylül 2024 Cumartesi

10 Ekim şehitlerini söz verildi: Adalet sağlanıncaya kadar mücadele sürecek

10 Ekim Ankara katliamının yıl dönümünde İstanbul, İzmir, Aydın, Samsun, Rize, Artvin, Dersim ve Urfa'da anmalar gerçekleştirildi, protestolar yapıldı.
Ankara 10 Ekim katliamının yıl dönümünde, katliamın gerçekleştiği yerde protesto yapılırken, mezar başlarında da anmalar gerçekleştirildi.
 
İSTANBUL
 
10 Ekim Şehit Aileleri, Suruç Şehit Aileleri, YAKAY-DER, ESP ve HDP'nin katilimi ile Ihlamurkuyu Mezarlığı'nda anma yapıldı.
 
Dini törenin ardından katledilenlerin isimleri okundu, saygı duruşu yaptı.
 
HDP Ümraniye İlçe Eşbaşkanı'nın ardından YAKAY-DER Başkanı Alaaddin Altıntaş söz aldı. Ankara 10 Ekim şehitlerinin elindeki barış bayrağını düşürmeyeceklerini belirten Altıntaş, "Onlar insanlık, barış ve eşitlik hayatlarını verdi. Onları unutmayacağız" dedi.
 
Ankara 10 Ekim şehidi Vahdettin Özgan'ın oğlu Kerem Özgan, anmaya gelenlere teşekkür etti, "Bizi yalnız bırakmadınız" dedi. Özgan, "Şehitlerin arkasından konuşmak zor. Onlar eylemleri ile birer mesajdır" diye konuştu. 
 
HDP MYK Üyesi Mustafa Avcı, katliamın sorumlusunun Erdoğan iktidarı olduğunun altını çizdi. Avcı şunları söyledi: "O gün Ankara'da her renkten insan '80 milyon bir arada yaşayabiliriz, yeter artık barış gelsin' demek için gitti. O gün orada yaşananların sorumlusu Erdoğan ve iktidarıdır. 9 Ekim komplosuyla oluk oluk kan akmasını isteyenler onlardı. Ankara'da kan akıtıp savaşa destek verenler de onlar. Dün Amed'de yüzü aşkın insanı gözaltına aldılar. Neden? Tek ses istiyorlar. Bedel ödemek mi? Ödüyoruz zaten, ödeyeceğiz de ama boğun eğmeyeceğiz, susmayacağız. Mücadelemiz sürecek."
 
Konuşmaların ardından helva ve lokum dağıtıldı.
 
Aynı mezarlıkta bulunan Suruç şehitlerinden Hatice Ezgi Sadet ve Polen Ünlü ile daha sonra yaşamını yitiren Ünlü'nün annesi Şennur Ünlü'nün mezarları da ziyaret edildi. Saygı duruşunun ardından söz alan HDP MYK Üyesi Mustafa Avcı, "Sizler, hepimizin, tüm halkların evlatlarısınız. Size söz veriyoruz ki, mücadelenizi başarıya ulaştıracağız" diye Suruç şehitlerine seslendi.
 
10 Ekim Ankara katliamında 16 üyesini kaybeden Birleşik Taşımacılık Sendikası'nın (BES) İstanbul 1 No’lu Şubesi de Haydarpaşa Garı’nda anma yaptı.
 
Açıklamada, "Suçluların sadece bir kısmı yargılandı, gerçek sorumlular yargılanmadı. Adalet mücadelemiz devam edecek" denildi. 
 
KARADENİZ KENTLERİNDE DE ANMALAR YAPILDI
 
10 Ekim Ankara şehitleri Karadeniz kentlerinde de mezarları başında anıldı. Elif Kanlıoğlu için Arhavi, Osman Turan Bozacı için Pazar'daki mezarları başında anma etkinlikleri düzenlendi.
 
Konuşmalarda, AKP hükümetinin 10 Ekim katliamındaki sorumluluğuna dikkat çekilirkin, asıl sorumluların hala cezalandırılmadığı belirtildi.
 
Konuşmacılar, "Adalet sağlanıncaya kadar mücadelemizi sürdereceğiz, 10 Ekim Ankara şehitlerini unutmayacağız" dedi.
 
Samsun'da KESK, DİSK, TMMOB ve TTB'nin çağrısıyla Çiflik Süleymaniye Geçidi'nde anma yapıldı.
 
Açıklamayı yapan BES Şube Başkanı İsrafil Şahin, "Acımızı ve öfkemizi büyüten en büyük nedenlerden birisi de, katliam öncesinden bugüne kadar siyasi iktidarın ve idarecilerin takındıkları tutum ve yargı sürecidir" dedi.
 
Katliamın asıl faillerinin yargılanmadığına işaret eden Şahin, "Katillere adeta koridor açan, yol kontrollerini kaldıran, saldırı olacağı istihbaratını tertip komitesinden gizleyenler, patlamaların ardından birçok kişinin yaşamını yitirmesine neden olan gaz sıkma emri verenler, ambulansların geç gelmesinin sorumlusu olanlar, güvenlik tedbiri almayanlar yargılanmadıkça gerçek adalet mücadelemiz sürecektir" diye konuştu.
 
İZMİR
 
DİSK, KESK, TMMOB,TTB,10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği'nin çağrısıyla Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi'nin önünde anma yapıldı.
 
Anmada konuşan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği İzmir Temsilcisi Mustafa Özdağ, İzmir'de bir an önce 10 Ekim barış anıtının yapılmasını istedi.
 
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı katliamın tüm sorumlularının cezalandırılmasını talep etti.
 
Mahkeme kararına dikkat çeken Sarı, "Duruşmalarda yaşananlara, siyasi iktidarın ve mahkemenin tavrına bakıldığında davanın birkaç tetikçinin, yardım ve yataklı edenlerin çeşitli cezalarla sonuçlandırılması üzerine kurgulandığı anlaşılmaktadır. Karar da buna uygun olarak verilmiştir" dedi. 
 
DİDİM
 
Didim Demokrasi Platformu'nun düzenlediği etkinliğe katledilen Elif Kanlıoğlu'nun ailesi ve yüzlerce kişi katıldı. 
 
Didim Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi'de bir araya gelen kitle, Elif Kanlıoğlu parkına yürüdü. Yürüyüş sırasında "10 Ekim'i unutma, unutturma", "Onlara sözümüz barış gelecek", "Faşizme karşı omuz omuza", "Katil IŞİD işbirlikçi AKP" sloganları atıldı.
 
Etkinlik katledilenler anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Didim Demokrasi Platformu adına açıklama yapan Egitim-Sen Didim temsilci Turgay Elçi, "Acımız taze, gerçek katiller dışarıda gezdiği için isyanımız her gün biraz daha büyüyor" dedi. Yargı sürecinin hızla bitirilmek istendiğinin altını çizen Elçi, davanın bir kaç tetikçiye, yardım yataklık edene ceza verilmesi üzerine kurgulandığını kaydetti.
 
Katliam sonrası oy hesabı yapanların, katliamda payı olan devlet görevlilerinin hesap vermedikçe öfkenin dinmeyeceğini belirten Elçi, "Eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barış mücadelesi yitirdiğimiz arkadaşlarımızın en büyük emanetidir. Bu doğrultuda kararlı mücadelemiz sürecektir" dedi.
 
Ardından söz alan Elif Kanlıoğlu'nun babası Ümit Kanlıoğlu, bu topraklarda 10 Ekim'den önce bir çok siyasi katliam yaşandığını kaydetti. 10 Ekim katliamı davasının, katliamdan 1 yıl sonra açıldığına dikkat çeken Kanlıoğlu, bu 1 yıl içinde dosyada hiç bir çalışma yapılmadığını, gerekli delil ve belgelerin avukatlar aracılığıyla toplandığını ifade etti. Faillerin, katliamdan önce devlet tarafından teknik takipte oldugunu belirten Kanlıoğlu, devlet görevlilerinin ihmali olduğunun müfettiş raporlarına yansıdığını kaydetti. Suruç katliamı davasına dikkat çeken Kanlıoğlu, dosyaların aynı olmasına rağmen Ankara katliamından sonra dava açıldığını belirtti. Tüm katliam davalarının peşinde olacaklarını belirten Kanlıoğlu, "Failler cezalandırılıncaya kadar mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz" dedi.
 
Anma etkinliği şiir, müzik dinletisi ve sinevizyon gösteriminin ardından sona erdi.
 
ADANA
 
Adana Garı önündeki etkinlikte, Ankara'daki polis engeli protesto edildi.
 
KESK Adana Şubeler Platformu dönem sözcüsü İrfan Doğan, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 3 Ağustos günü kararını açıklayarak yargı süreci hızla bitirmek istediğini belirtti. Doğan, "Katliamın unutturulmak istenmesine izin vermeyeceğiz" diye konuştu.
 
ÇORUM
 
10 Ekim Ankara katliamında yaşamını yitiren Emek Partisi üyesi Emine Ercan, Çorum merkeze bağlı Büyükdivan köyündeki mezarı başında anıldı. Anmada konuşan KESK Dönem Sözcüsü ve BES Şube Başkanı Ertuğrul Alper, “Ülkemizin bu karanlıktan kurtulması, başta 10 Ekim olmak üzere o dönemde birbirini ardına yaşanan kitlesel katliamlarla hesaplaşılmasıyla mümkündür. Bu hesaplaşma, yitirdiğimiz arkadaşlarımıza karşı en büyük sorumluluğumuzdur” dedi.  
 
Emine Ercan’ın eşi Cuma Ercan da, “Dava bizim bitmedi. Barış kelimesinin anlamını ve değerini de mücadelemizde devam ettireceğiz” dedi. Ercan, katliamın gerçekleştiği Ankara Tren Garı’na bir anıt yapılmasını istedi.
 
DERSİM
 
KESK Dersim Şubeler Platformu’nun çağrısıyla Sanat Sokağı'nda anma yapıldı. Anmaya katledilen Mesut Mak'ın kardeşi Deniz Mak da katıldı.
 
SES şube Eş Başkanı Nurşat Yeşil, "Gerçek katiller ortaya çıkarılıncaya ve gerçek adalet yerini buluncaya kadar ant olsun ki durup dinlenmeyeceğiz, geri çekilmeyeceğiz, yılmayacağız. Affetmeyeceğiz, unutmayacağız, unutturmayacağız" dedi.
 
ANTEP
 
Antep’te DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Kurumlar adına basın açıklamasını okuyan Genel-İş 1 Nolu Şube Başkanı Ali Güdücü, “Davalar birkaç tetikçinin cezalandırılmasıyla sınırlı kaldı. Katliamın tüm sorumluları yargılanana kadar hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.
 
HDP Antep İl Örgütü de Yeşilsu'da bir basın açıklaması gerçekleştirdi.  İl Eş Başkanı Müslüm Kılıç, "Ankara Katliamı yürütülen mezhepçi politikaların bir sonucuydu. Barışçıl politikaların hayata geçirilmesi, Türkiye ve Ortadoğu halklarının bugünü ve geleceği açısından acil bir ihtiyaçtır" diye konuştu. 
 
MALATYA
 
Malatya’daki anma Barış Parkı'nda yapıldı. 
 
KESK Dönem sözcüsü ve SES başkanı Zuhal Güler, artan siyasi baskılara dikkat çekti. Güler,  "Ülkemizin bu karanlıktan kurtulması, başta 10 Ekim olmak üzere o dönemde birbiri ardına yaşanan kitlesel katliamlarla hesaplaşılmasıyla mümkündür. Bu hesaplaşma, yitirdiğimiz arkadaşlarımıza karşı en büyük sorumluluğumuzdur" diye konuştu.
 
URFA
 
Urfa’da DİSK, KESK, TMMOB, TTB, 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği basın açıklaması yaptı. SES binası önünde bir araya gelen grup adına konuşan SES Urfa Eşbaşkanı Eylem Salar, "Barış özleminiz yerine gelinceye kadar mücadelemiz bedeli ne olursa olsun devam edecektir" dedi. 
 
KAYSERİ
 
KESK'in çağrısıyla Meydan'da basın açıklaması yapıldı. SES Kayseri Şube Başkanı Orhan Karakaya, "Yargının tutumu ve açıklanan karar katliamın gerçek faillerinin kimler olduğuna dair kuşkumuzu daha da büyüttü" dedi.
 
Karakaya'nın ardından davanın avukatlarından Eylem Sarıoğluu Aslan söz aldı. Aslan, dava sürecinde yaşanan hukuksuzluk ve ihmallere dikkat çekti, "Davanın her platformda takipçisi olmaya devam edeceğiz" dedi.
 
Eylem, "Gün gelecek, devran dönecek, katiller halka hesap verecek" sloganı ile son buldu.