21 Eylül 2024 Cumartesi

10 Ekim Ankara Şehitleri Kadıköy'de de anıldı

10 Ekim Derneği ve İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu, 10 Ekim Ankara katliamında yaşamını yitirenleri Kadıköy İskele Meydanı'nda andı. 10 Ekim Derneği  ve İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu, 10 Ekim Ankara katliamında yaşamını yitirenleri Kadıköy İskele Meydanı'nda andı.
 
Bir araya gelen kitle, "Unutturmayacağız, affetmeyeceğiz" yazılı pankart açtı.
 
Saygı duruşunun ardından katledilenlerin isimleri okundu, kitle "Yaşıyor" diye haykırdı. "Katil devlet hesap verecek", "10 Ekim'i unutma unutturma", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarının atıldığı eylemde polis slogan ve konuşmaları bahane ederek sık sık müdahale anonsunda bulundu.
 
Anmada ilk konuşmayı yapan Dicle Deli'nin babası Faik Deli, katliamın sorumlularının bizzat devlet görevlileri olduğunu belirtti, "Bu görevlilerin sorumluluğu örtbas edilmek isteniyor" dedi.
 
İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu adına basın açıklamasını KESK Dönem Sözcüsü Zeliha Baksi okudu. Baksi, "Üç yıldır süren dava süresince anlaşıldı ki güvenlik bürokrasisi ve istihbarat birimleri katilleri tanıyordu; ihbarlar yapılmıştı, istihbarat alınmıştı, failler zaten takip altındaydı. Ama hepsi üç maymunu oynamayı tercih etti."
 
"BOMBALAR BARIŞ TALEBİNE PATLADI"
 
10 Ekim'in yalnızca IŞİD'in bir icraati olmadığının da altını çizen Baksi, şunları söyledi: "10 Ekim katliamından sonra 'oyumuz arttı' diyen dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun gizleyemediği sevinci, 103 kişinin öldüğü katliamın bile fırsata çevrildiğinin göstergesidir. Anneler, babalar, eşler, kardeşler ve yoldaşlar ağır kayıplarının yasını tutarken Başbakan geride kalanların gözünün içine baka baka bu utanmazlığı yapmıştır. Hatırlayalım: 7 Haziran seçimlerinde AKP tek başına iktidar olma şansını yitirmiştir. Bundan çok kısa bir süre önce müzakere masasını devirmiş, Kürt sorununda şiddet politikalarına geri dönmeyi tercih etmiştir. Katliam bölgedeki kentlerde sokağa çıkma yasaklarının başladığı, IŞİD’in Kobane’ye saldırdığı bir zamanda gerçekleşti. Bombalar barış talebine, bombalar savaş politikalarına muhalefet eden güçlere patladı."
 
1 Kasım seçimlerinin ardından İstanbul ve Ankara'da neredeyse her ay bir canlı bomba vakasının yaşandığını ifade eden Baksi,  "Ama biz, ne yapılırsa yapılsın 10 Ekim katliamında ölen arkadaşlarımızı, evlatlarımızı, yakınlarımızı unutmayacağız. Hesabını soracağız; 103 kişinin ölümünü fırsata çevirenlerden de. Barışı susturmak isteyenler halk yargısından kurtulamayacaktır. Bölgeyi bir paylaşım savaşı alanı haline getiren emperyalistler ve bu savaşın unsuru olan devletler halkların yakasından düşsün" diye konuştu.
 
Anma, "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganıyla sona erdi.