3 Ekim 2024 Perşembe

10 Ekim Ankara katliamı davası 10 Mart'a ertelendi

10 Ekim Ankara katliamı davasının firari sanıklar yönünden devam eden 8. duruşmasında 5 yıldır davayı sürdüren hakim değişti. Kıdemli üye Ömer Ünal heyetin yeni başkanı oldu. Mahkeme, dosyada tutuklu bulunan tek sanık Erman Ekici’nin tutukluluk halinin devamına karar verilirken, duruşmayı 10 Mart 2020 gününe erteledi.

10 Ekim Ankara katliamı davası firari sanıklar yönünden devam ediyor. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 8. duruşmada, 5 yıldır davayı sürdüren Hakim Selfet Giray'ın Yargıtay'a atanması nedeniyle kıdemli üye Ömer Ünal heyetin yeni başkanı oldu.

Duruşmada söz alan katılan vekilleri, kamplarda olduğu söylenen firari sanıklara ilişkin bilgilerin elde edildiği "iltisaklı kurumun" tespitini talep etti. 10 Ekim katliamı organizatörlerinden sanık İlhami Balı'nın bulunduğu kampın neden kendilerinden gizlendiğini soran avukatlar, bu kampın açıklanmasını istedi. Birleşmiş Millet bünyesindeki Suriye'de bulunan El Hol ve Roj kamplarında kalan IŞİD'lilerin DNA örneklerinin toplandığını belirten avukatlar, dosyada kimliği tespit edilemeyen 2. canlı bombanın kimliğinin tespiti için Dışişleri Bakanlığı vasıtasıyla BM ile yazışarak bu örneklerin tespiti ve eşleştirilmesini istedi.

'MATERYALLER NEDEN DOSYADAN KAÇIRILIYOR?'
El Hol kampında serbest bırakılan IŞİD'lilerin de olduğuna ve aralarında Türkiyelilerin de bulunduğuna dikkat çeken avukatlar, bu kişilerin 10 Ekim Ankara katliamı dosyasının firari sanıklarıyla ilişkili olma ihtimalinin yüksek olduğunu vurguladı. Bu nedenle mahkeme huzurunda tanık olarak dinlenmeleri talep edildi. İnsanlığa karşı suçtan yargılanan tek sanık ve tutuklu Erman Ekici'nin yakalanmasıyla ele geçirilen dijital materyallerin 4 yıldır dosyaya getirtilmediğini kaydeden avukat, bu materyallerin neden dosyadan kaçırıldığını sordu.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal ve Jandarma Kriminal Daire Başkanlıkları'na, IŞİD fotoğraf albümlerinin dosyaya getirtilmesi ve kimliği tespit edilemeyen faillerin fotoğraflarıyla eşleştirme yapılmasını isteyen avukatlar beyanlarında, "Önceki müzekkerelere rağmen cevap vermeyen Milli İstihbarat Teşkilatı'na da yeniden yazı yazılarak 10 Ekim katliamı davası sanıklarına ilişkin tüm bilgi ve belgelerin istenmesini talep ediyoruz. Bir önceki duruşmadan önce açığa çıktığına göre katliamdan hemen önce hakkında iletişimin tespiti kararı olan 10 Ekim katliamı planlayıcısı Yunus Durmaz'ın tapelerinin, Antep Ağır Ceza Mahkemesince dosyaya getirtilmesini talep ediyoruz" dedi.

DURUŞMA 10 MART 2021'E ERTELENDİ
Mahkeme heyeti ara kararında sanık Erman Ekici'nin dijital materyallerine ilişkin bilirkişi raporunun getirtilmesi için Antep Ağır Ceza Mahkemesi'ne ve tanık Büşra Şahin'in dinlenmesi için Emniyet Müdürlüğüne müzekkere yazılmasına karar verirken, avukatların diğer tüm talepleri reddedildi. Dosyada tutuklu bulunan tek sanık Erman Ekici'nin tutukluluk halinin devamına karar verilirken, bir sonraki duruşma tarihi 10 Mart 2020 günü olarak belirlendi.

Duruşmanın ardından avukatlar ve aileler Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yapmak istedi. Polisin açıklamayı engellemek istemesi üzerine tepki gösterilince arbede yaşandı. Ardından avukatlar adliyenin ilerisindeki kaldırımda basın açıklaması yaptı.