6 Ekim 2024 Pazar

1 Mayıs öncesi polis şiddetini görüntüleme yasağı getirildi

Pandemi yasakları bahanesiyle iki haftadır yapılan tüm eylemlere saldıran polisin, gözaltına aldığı kişilere yönelik işkence görüntülerinin yayınlanması polisi rahatsız etti. Emniyet Genel Müdürlüğü bir genelge yayınlayarak, eylemlerde ses ve görüntü alan kişilerin gözaltına alınması talimatı verdi. Bu genelge kapsamında polis şiddetini görüntüleyen gazetecilerin gözaltına alınmasına yasal kılıf oluşturuldu.

Pandemi yasakları bahanesiyle yapılan her eyleme saldıran polisin, gözaltına aldığı kişilere sokak ortasında ve gözaltı araçlarında işkence yaptığı görüntülerinin yayınlanması polisi rahatsız etti. Emniyet Genel Müdürlüğü, 1 Mayıs öncesinde yayınladığı genelgede, eylemlerden ses ve görüntü alınmasını yasakladı. Genelge ile ses ve görüntü alan kişilerin gözaltına alınması talimatı verildi.

İŞKENCECİ POLİSİN ÖZEL HAYATININ GİZLİLİĞİ İHLAL GEREKÇESİ
Eylemlerde görüntü ve ses kaydı alınmasının polislerin özel hayatının gizliliğini ihlal ettiği ileri sürülen genelgede, ses ve görüntü almanın polisin görevini yapmasını engellediği belirtildi.

Genelgede, "Personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek davranışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği..." ifadeleri kullanıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün genelgesine dayanılarak, özellikle polis şiddetinin yaşandığı eylemleri takip eden gazeteciler gözaltına alınabilecek. Son günlerde işçi eylemlerine yönelik polis saldırısını ve işkencesini görüntüleyen çok sayıda gazetecinin polisin şiddetine maruz kalarak gözaltına alınması da bu genelgeyle meşrulaştırılmaya çalışılıyor.

POLİSE 'ELİNİZİ KORKAK ALIŞTIRMAYIN, BİZ ARKANIZDAYIZ' MESAJI
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelgeyi değerlendiren avukat Ezgi Önalan, söz konusu genelgenin polisin hukuk dışı eylemlerine adeta bir koruma kalkanı niteliği taşıdığını belirtti.

Önalan, "Sözde görevini icra eden ancak görevi sırasında suç işleyen polisler gerek biz avukatlar gerekse yurttaşlar tarafından kameraya alınıyor. Çünkü biz biliyoruz ki güvenlik kameralarının, mobeselerin görüntüleri işkence durumu söz konusu olduğunda bizlere verilmiyor. Deliller adeta ortadan kayboluyor" dedi.

Görevi sırasında hukuk dışı uygulamalar yapan polislerin yurttaşlar tarafından kayda alınmasının bir hak olduğunu hatırlatan Önalan, "Vatandaş olarak delil toplama hakkımız var ve bu genelgeyle yasaklanamaz" diye konuştu.

Genelgenin polise işkence yapma yetkisi verdiğini belirten Önalan, "İşkence olduğu zaman, görev sınırları aşıldığı zaman 'görüntü aldırtmayın biz arkanızdayız' mesajıdır bu. Genelge suça teşvik ediyor polisi. Ayrıca görevini yapan bir polisi görüntüye almak suç değildir, ancak kendileri de işkence yaparak suç işlediklerini bildikleri için görüntü almayı engellemeye çalışıyorlar" dedi.