22 Eylül 2024 Pazar

Zürih'te ırkçılığa karşı yürüyüş

Polisin katlettiği siyahi Nzoy Wilhelm için İsviçre'de yüzlerce kişi ırkçığa karşı yürüdü. Mitingde, ırkçılığa karşı mücadelenin yükseltileceği kaydedildi. 

İsviçre'de 30 Ağustos 2021 tarihinde polis kurşunu ile katledilen Nzoy Wilhelm için yüzlerce kişi ırkçılığa karşı yürüdü. Katledilen Nzoy'un fotoğraflarının yer aldığı pankart ve fotoğraflarının taşındığı yürüyüş Urania meydanından Helvetiaplatz'a kadar trafik kapatılarak gerçekleştirildi.  

Yürüyüşün ardından düzenlenen mitingde yapılan konuşmalarda Nzoy'u katleden polisin, onu yere yatırarak kelepçelediğini ve üzerine defalarca ateş ettiğini yerde beş dakika öylece kalan Nzoy'a ise üçüncü bir kişinin daha sonra kalp masajı yaptığı hatırlatıldı. Konuşmalarda, “Özellikle siyahi insanlar dünyanın her yerinde toplumsal değersizleşme, baskı ve ırkçı şiddete maruz kalıyor. Irkçılık, Avrupa sınırlarında mültecilerin öldürülmesini ve sömürge sömürüsünü mümkün kılıyor ve meşrulaştırıyor bu durum  ataerkil baskı ve kapitalist sömürü ile yakından bağlantılıdır” denildi. 

Nzoy'un ölümümün ardından yaygın protestoların tetiklendiğine dikkat çekilen konuşmalarda dünyada yaşanan diğer ırkçı katliamlara da değinilerek, “Irkçılıkla birlikte mücadele etmeye devam edelim, Nzoy için adalet istiyoruz. Devlet ırkçılığının tüm tezahürlerine karşı savaş ilan ediyoruz. Irkçı şiddetten etkilenenler ve mağdurlarla ve dünya çapındaki tüm ırkçılık karşıtı mücadelelerle dayanışma gösteriyoruz“ ifadeleri kullanıldı.