20 Eylül 2024 Cuma

Zürih'te Aralık ayı katliamlarına ilişkin panel

İsviçre'nin Zürih kentinde Aralık ayı katliamlarına ilişkin bir panel düzenlendi, yaşanan katliamlarda devletin sorumluluğuna dikkat çekildi.

Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH), İsviçre'nin Zürih kentinde Aralık ayı katliamlarına ilişkin bir panel gerçekleştirdi.

Panele AVEG-KON'a bağlı İGİF (İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu) ve MARDEF (Maraş Demokratik Dernekler Federasyonu) adına gazeteci yazar Hüseyin Torun, Roboski aileleri adına siyasetçi Ferhat Encü ve HBDH adına zindan katliamı ve direnişi tanığı Murat Yoldaş katıldı.

Etkinlik Maraş, Zindan ve Roboski katliamlarını anlatan sinevizyon gösterimiyle başladı.

Hüseyin Torun, Maraş katliamının sıradan bir olay değil, devletin içinde yer aldığı bir soykırım olduğuna dikkat çekerek, böyle bir soykırımın devlet olmadan gerçekleştirilmesinin de mümkün olmadığını belirtti. Torun sunumunda soykırım, devrimci direniş, yargılama ve soykırımın devrimcilere yüklenmek istenmesi, devletin devam ettirdiği asimilasyon ve soykırım politikalarına dikkat çekti.

Özyönetim direnişlerinde yüzlerce Kürdün katledildiğine işaret eden Ferhat Encü, Roboski katliamının gelişen mücadeleye karşı devlet tarafından bilinçli ve planlı bir şekilde gerçekleştirildiğini vurguladı. Roboski katliamından sonra hiçbir sorumlunun istifa etmediğini yahut yargılanmadığını kaydeden Encü, devletin kendi işlediği bir suça ilişkin cezalandırmada bulunmayacağına işaret etti.

Encü, "Devlet suçluları ve sorumluları çıkarıp yargılayıp cezalandıracağı yerde Roboski ailelerini, dostlarını, destekleyenleri yargıladı. Roboski'den beri Roboski aileleri tarafından büyük bir mücadele yürütüldü ve bugün de halen mücadele sürdürülüyor" dedi.

HBDH temsilcisi Murat Yoldaş, Bayrampaşa Hapishanesi'nde yaşadığı bir anekdotla katliamı ve direnişi anlattı. Yoldaş, "Devlet; devrimci mücadeleyi bastırmak, zindanlara topladığı devrimci öncüleri katletmek, teslim almak ve kendi krizini bastırmak için bu katliamı yapmıştır. Ancak kahramanca bir direnişle devrimciler teslim olmamışlardır. Birleşik devrim için örgütlenmek gerekir" diye belirtti.

İkinci bölümde soru ve cevaplarla devam edildi. Etkinlik Grup Umuda Haykırış'ın sunduğu devrimci marş ve ezgilerle sona erdirildi.