20 Eylül 2024 Cuma

ZORA'dan kadın cinayetlerine karşı eylem

Fransa'da eski sevgilisinin sistematik işkencesi sonucu intihara süreklenen kadın başta olmak üzere katledilen kadınlar için genç kadın örgütü ZORA'nın çağrısıyla eylem yapıldı.

Genç kadın örgütü ZORA, Almanya'nın Frankfurt kentinde bulunan ve kadın hareketi tarafından ismi değiştirilerek kadın cinayetlerine karşı eylem alanına dönüştürülen Ni Una Menos Meydanında eylem yaptı. ZORA'nın yanı sıra sosyalist gençlik örgütü Young Struggle, LGBTİ+ örgütü Pride Rebellion ve Enternasyonal Gençlik örgütleri de katıldı.

31 Mart'ta Frankfurt havaalanı yakınındaki bir otoparkta yaşanan kadın cinayetinin protesto edildiği eylemde, erkek egemen sistemin kadın cinayeti hem de katledilen kadını anan Zora aktivistlerine yönelik ırkçı saldırılara da tepki gösterildi.

Halkın yoğun ilgi gösterdiği eylemde Zora, 50 yaşındaki bir kadının eski sevgilisinin sistematik şiddetine uğradığı ve intihara sürüklendiği kaydedildi. Burjuva medyanın kadın cinayetini çarpıtarak haberleştirdiği ve kadını suçladığı kaydedilen konuşmalarda, katliamın "ilişki suçu" ifadeleriyle küçümsendiği ya da nedeni hala "belirsiz" bir cinayet olarak tanımlandığı söylendi.

ZORA, "Cinayet nedeni belirsiz değildir. Cinayetin sorumlusunun patriyarkal sistem olduğunu biliyoruz! Bu nedenle ZORA Frankfurt olarak kadın cinayetleri konusunda bilgilendirici bir metin kaleme aldık ve genç kadınları, kadın katliamlarında yaşamını yitiren kadınların sesi, soluğu olmaya, yaşamını yitiren kadınların yakınlarıyla dayanışmayı yükseltmeye ve kadın özgürlük mücadelesine katılmaya çağırdık" denildi.

Katledilen kadınların anıldığı eylemde, kadınlar anısına mumlar yakıldı. Eylemde sık sık, "Mücadele edersek kadınlar güçlüdür", "Ataerkil bu sistemi yıkalım" ve "Jin, jîyan, azadî" sloganları atıldı.

Eylemde, mücadelenin süreceği vurgulanarak sonlandı.