21 Eylül 2024 Cumartesi

Zi Em işçilerinden gasp edilen hakları için eylem

Tekstil Güç-Sen üyesi Zi Em işçileri, patronların ve SGK'nın gasp etmek istediği hakları için eylem yaptı, hakları için mücadele edeceklerini söyledi. 

Zi Em patronların sürekli isim değişikliği yaparak işçilerin sigorta primlerini yatırmadığı ve eksik sigorta pirimlerini yatırmadığı için tekstil işçileri mağdur oldu. Tekstil Güç-Sen, SGK gasbına karşı İstanbul Sultangazi İlçesinde bulunan Zi Em Tekstil önünde basın açıklaması gerçekteşti. “Zi Em Tekstil'in sahte SGK kaydıyla primlerimizi ve geleceğimizi çalmasına karşı eylemdeyiz" pankartınım açıldığı eylemde sık sık, "İşçilerin birliği patronları yenecek", "Zi Em şaşırma sabrımızı taşırma", "Sigorta hakkımız gasp edilemez" sloganları atıldı. 

'GELECEĞİMİZİN GASP EDİLMESİNE KARŞI EYLEMDEYİZ'
Sendikanın genel başkanı Erkan Bayrak, Zi Em tekstil firmasının işçileri uzun saat kötü çalışma koşullarında çalıştırdığına dikkat çekti. Sigorta primlerinin eksik yatırıldığını söyleyen  Bayram, "Daha önce Ziya Yücel, Mehmet Korkmaz, Zeminteks isimlerini kullanan Zİ Em Tekstil'in önünde bugün, sigortalarımızdaki sahteliklerine karşı toplandık. Önünde durduğumuz bu firma, ortalama 2-3 yılda bir isim değişikliğine giderek hem teşvik vb. almaya çalışıyor hem de yıllardır biz işçilerinin tazminatlarına ve diğer sosyal haklarını gasp etmeye çalışıyor. Uzun çalışma saatleri, eksik yatan sigorta primleri, aslı astarı olmayan renkli palavralarla dolu iş ilanı pankartları gibi ülke genelinde işveren kültürü haline gelen hırsızlıklar, haksızlıklar, hukuk tanımazlıkların listesi işte böyle uzayıp gidiyor. Şimdi ise Zi Em patronlarının sigorta primlerimizi ve bu yüzden de emekliliğimiz de dahil olmak üzere bütün geleceğimizi gasp etmesine karşı eylemdeyiz" dedi

'ALIŞILMAMIŞ BİR SAHTEKARLIK ÖRNEĞİ'
SSK primlerinin gasp edildiğini dile getiren Bayram, Zi Em Tekstil'de pek çok işçinin SSK primlerinin yatırılmadığını söyledi. Bayram, "Bundan tam 6 yıl önce fabrikanın patronları Mehmet Emin Korkmaz ve Ziya Yücel, kendilerinin ve çocuklarının üzerine değiştirip durdukları sigortalar sayesinde yaptıkları vurgun yetmemiş olsa gerek ki, kendisini hiç tanımadığımız, hiçbir zaman atölyede görmediğimi Mert Demirkıran isimli esrarengiz şahsiyet üzerine SGK'larımız geçirmişler. Sevgili emekçi dostlarım, o zamanlar çok bilgisinde olmadığımız ama şimdi net bir şekilde ortaya sereceğimiz çok yaygın ama çoğu işçi arkadaşımızın hâlâ farkında olmadığı bir dolandırıcılık yöntemiyle karşı karşıyayız. Zi Em Group Moda Tekstil patronları Mehmet Emin ve Ziya beyler daha ucuz SGK pirimi ödemek için yani hem SGK'yı hem de biz işçileri dolandırmak için çıktıkları bu yolda esrarengiz sahte sigortacıları Mert Demirkıran'la birlikte duvara tosladılar. Mali polis fabrikaya baskın düzenleyince apar topar fabrikayı tekrar kendi üzerlerine almış ve yine faturayı en basit ve kolay lokma olarak gördükleri yoksul çaresiz işçilere ödetmişlerdi. Şimdi, SGK tarafından yapılan incelemeler sonucunda sahte şekilde Mert Demirkıran adına yapılmış olan dokuz aylık SGK primlerimiz 6. yılın sonunda silinmiş bulunuyor. Bu arada, eksik SGK primleri, sigortayı asgariden gösterme, yıllarca çalıştırdığı işçileri İşkur'da çırak olarak kaydetme, İşkur ödemesi alan işçilerin maaş kartlarına el koyma gibi artık sıradanlaşan onlarca uygulamanın tek tek hepsini Zi Em'de gördük, yaşadık, biliyoruz" diye belirtti.

'SGK DA SORUMLU'
SGK'nında sorumlu olgunu vurgulayan Bayram, SGK'nın eksiklerini şu sözlerle ile anlattı: "Ben ve Zi Em'de çalışmış olan diğer işçi arkadaşlarımı ifadeye çağıran Sultangazi SGK Müdürlüğü, verdiğimiz ifadelerin örneklerini istediğimizde ifade örneklerimizin bir nüshasını vermemek için elinden gelen gayreti gösterip işçiyi sahanın dışına atmaya çalıştı. Yani SGK, Zi Em patronlarının devlete karşı yaptığı dolandırıcılığı tespit ederken, bir yandan işçilere karşı yapılan dolandırıcılığı örtbas etmek noktasında patronlarla el ele vermiş suç ortaklığı yapmaya çalışıyor."

'MÜCADELEMİZ SÜRECEK'
Haklarını alana kadar mücadele edeceklerini vurgulayan Bayram, haklarını alana dek mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.