24 Kasım 2024 Pazar

'Zaferimiz Türkiye işçi sınıfına armağan olsun'

Somalı maden işçilerinin direnişi zaferle sonuçlandı. Bakanlığın, 3 bin 500 işçinin tüm haklarının ödeneceği sözünü aldıklarını duyuran işçiler, "Mücadelemizin kazanımları Türkiye işçi sınıfına armağan olsun" dedi.
 

Bağımsız Maden İş Sendikası çatısı altında bir araya gelen Somalı maden işçileri, beş yıldır ödenmeyen tazminatlarının ödenmesi için 5 Ekim'de Ankara'ya başlattığı yürüyüş zaferle sonuçlandı.

Ankara yürüyüşünün valilik emriyle Manisa Kırkağaç'ta durdurulması üzerine işçiler oturma eylemine geçmişti.Bu süre boyunca Ankara'da yetkililer ile kimi görüşmeler gerçekleştiren sendika temsilcileri, son olarak 5 Kasım'da, direnişin 32. gününde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile görüşme gerçekleştirdi.

Direnişleri kazanımla sonuçlanan Somalı maden işçileri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yapılan görüşmenin detaylarına ilişkin basın açıklaması düzenledi.

Nöbet alanında düzenlenen açıklamaya çok sayıda işçi katıldı. Açıklama yapan Çetin Erkalkan, Bağımsız Maden İş Sendikası'nın bakanlık ile yaptıkları görüşmelerin olumlu geçtiğini ve tazminatlarını alamayan 3 bin 500 işçinin tüm haklarının ödeneceği sözünün alındığını belirtti.

Ödemelerin Ocak 2020'ye kadar yapılacağına dair söz aldıklarını da belirten Erkalkan, "5 Ekim'de başlayan eylemimiz Kırkağaç Çamı'nda devam etti. Bizi bugüne kadar duymayan devlet, direnişimiz sayesinde sessimizi duydu. Görüşmeler sonucunda bakanlıkla mutabakat sağlandı" dedi. 

Erkalkan, şunları söyledi: "Direnişteki işçilerin mutabakat sırasında Ermenek ve Uyar madenlerindeki işçilerin ailelerinin de tazminatlarının ödenmesi için söz aldık. Bunun sınıf dayanışması açısından önemli bir örnek oldu. Türkiye Kömür İşletmeleri'ne yapılacak başvurularla ödemelerin başlanacak."

'KAZANIMIMIZ TÜRKİYE İŞÇİ SINIFINA ARMAĞAN OLSUN'
Direnişlerini fiili olarak sonlandırdıklarını ancak tazminatların tümü ödenene kadar madenlerde, sokaklarda çalışmalarını sürdüreceklerini vurgulayan Erkalkan, 4 Aralık'ta yapılacak Dünya Madenciler Günü'nde kitlesel bir eylem yapmayı planladıklarını da duyurdu.

Erkalkan, sözlerini "Mücadelemizin kazanımları başta Somalı madenciler olmak üzere tüm maden işçilerine ve Türkiye işçi sınıfına armağan olsun" diyerek sonlandırdı.

NE OLMUŞTU?
Soma'da 2014 yılında 301 işçinin hayatını kaybettiği katliamın ardından 3 bin 500 işçi Uyar Madencilik ve Soma Maden İşletmeleri AŞ tarafından gerekçe gösterilmeksizin işten çıkartılmış, tazminatları ödenmemişti.

Beş yıldır kıdem tazminatları ve emeklilik hakları için mücadele eden işçiler son olarak 5 Ekim'de, Bağımsız Maden İşçiler Sendikası öncülüğünde, seslerini duyurmak için Ankara'ya yürüyüş başlatmıştı.

Yürüyüşün engellenmesi üzerine oturma eylemi başlatan maden işçileri, haklarını alana kadar eylemi sürdürmekte kararlı olduklarını açıklamıştı.

Bir yandan Enerji Bakanlığı ile müzakereler yürüten direnişçi işçiler 31 Ekim'de Soma'da yaptıkları açıkhava toplantısında Türk-İş'e bağlı Türkiye Maden-İş ile Soma Holding'in, haklarına nasıl el koyduğunu ortaya seren protokol belgelerini kamuoyuyla paylaşmıştı.