20 Eylül 2024 Cuma

'Zafer kolay değil ama kesin'

İranlı kadın hakları aktivisti Narges Muhammadi, İran'ın ve insanlık onurunu yeniden canlandırmak için çabaladıklarını kaydetti ve ekledi: "Zafer kolay değil ama kesin."

Nobel Barış Ödülü sahibi İranlı kadın hakları aktivisti ve avukat Narges Mohammadi, Tahran'daki Evin Hapishanesinden mesaj gönderdi. 13 kez tutuklanan, beş kez toplam 31 yıl hapis ve 154 kırbaç cezasına çarptırılan ve 2021'den bu yana tekrar hapsedilen Nergis Muhammadi, İran ve Doğu Kurdistan'daki "Jin, jiyan, azadî" ayaklanmasının öne çıkan yüzlerinden biri oldu.

Muhammadi'nin mesajı ödül töreninde kızı Kiana Rahmani tarafından okundu. Kendisini ödüle layık gören Norveç Nobel Komitesine şükranlarını ileten Muhammadi, İranlı kadınlara başörtüsü zorunluluğunu bir kez daha eleştirerek yetkilileri göreve çağırdı.

Muhammadi, "Dayanışma ve şiddet içermeyen ve durdurulamaz bir sürecin gücüyle, bu otoriter dini hükümetin üstesinden gelmek ve İran'ın onurunu ve insanlık onurunu yeniden canlandırmak için çabalıyoruz. Zafer kolay değil ama kesin" diye vurguladı.

Muhammadi, "Biz İran halkı olarak demokrasi, özgürlük, insan hakları ve eşitlik istiyoruz. İslam Cumhuriyeti bu ulusal talebin gerçekleşmesinin önündeki başlıca engeldir" dedi.