6 Ekim 2024 Pazar

Yüzlerce kişi faşizmi yargılamak için Sincan hapishanesi önünde

Devletin polisinin ablukasına rağmen yüzlerce kişi HDP'yi kapatma planlarının parçası olarak gündeme gelen Kobanê davasının görüleceği Sincan Hapishanesi önünde toplandı. Polis, HDP'li vekillerin etrafını kalkanlarla sararak halkla buluşmalarını engellemeye çalıştı. Sincan Hapishanesi önünde açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Hakikat yalanı, inanç korkuyu yargılayacak, cesaret bu salonlardan Türkiye'ye yayılacak, bütün dünyaya ses verecek" dedi.

Halkların Demokratik Partisi'ni (HDP) kapatmak üzerine kurgulanan Kobanê davası Sincan Hapishanesi'nde 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlamak üzere.

Dava öncesinde polisin ablukasına rağmen yüzlerce kişi Sincan Hapishanesi önünde toplandı. Hapishane önünde açıklama yapılan açıklamaya HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, HDP milletvekilleri ve dayanışma için gelen kurum temsilcileri katıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, "Duruşma başlamadan önce burada bir araya gelip bir açıklama yapmak istiyorduk ama gördüğünüz gibi aramıza duvar ördüler. Bu, hakikatten korktuklarının bir başka göstergesidir. Sesimizi bastırabileceklerini sanıyorlar ancak yanılıyorlar. Bu davada da bizi sindirebileceklerini düşündüler ama yanıldıklarını bundan sonra da göstereceğiz" dedi.

Davanın kumpas üzerine kurulduğunu, Türkiye'deki barış arayışı, özgürlük özlemi ve demokrasi umudunu bitirme arayışının ürünü olduğuna dikkat çeken Sancar, "Bu bir siyasi intikam davasıdır. 2014 yılında IŞİD'in Kobanê'de yenilmesinin sonuçlarını hazmedememiş bir iktidarın öfkesinin ürünü olan bir davadır. HDP'nin bu iktidara yaşattığı yenilgilerin yarattığı öfkenin ürünü olan bir intikam davadır. Bunu hep birlikte boşa çıkartacağız. Bugün yurtdışından ve Türkiye'den duruşmaya gelen bütün dostlara hoş geldiniz diyoruz. Hep birlikte bu kumpas davasını boşa çıkartacağız. Demokrasi mücadelesini büyüteceğiz, iktidarın hesaplarını bozacağız. Bu ülkeyi bu otoriter tasalluttan mutlaka kurtaracağız. Hakikat yalanı, inanç korkuyu yargılayacak, cesaret bu salonlardan Türkiye'ye yayılacak, bütün dünyaya ses verecek" dedi.

Aralarında HDP geçmiş dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da bulunduğu 28'ü tutuklu 108 kişinin yargılanmak istendiği davanın ilk duruşmasını, Kobanê'yi ve HDP'yi savunmak için çok sayıda kişi izliyor.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri Sedat Şenoğlu ve İdil Uğurlu, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Genel Sözcüsü Deniz Aktaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren, CHP'den Sezgin Tanrıkulu, Ali Haydar Hakverdi, Semra Dinçer, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Tüm Bel-Sen Genel Sekreteri Yılmaz Yıldırımcı, Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Ahmet Keleş, Sağlık ve Sosyal Hikmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Selma Atabey, DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Saymanı Ali Aktaş, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği GYK üyesi Özgür Kaplan, Demokratik Alevi Dernekleri Yönetim Kurulu üyeleri, Adalet İçin Hukukçular, Avukat Dayanışması, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Çağdaş Avukatlar Grubu (İstanbul ve İzmir), Demokrasi İçin Hukukçular, Kartal Hukukçular Derneği, Katılımcı Avukatlar, Toplumsal Hukuk, Sosyal Hukuk, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Özgürlükçü Demokrat Avukatlar, İzmir, Diyarbakır, Van, Şırnak, Urfa, Dersim, Hakkari, Ağrı, Bursa ve Mardin Baroları, Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu'nda bulunan İsveç Sosyal Demokrat Parti ve İtalya Demokratik Partisi, Avrupa Parlamentosu Avrupa Özgür İttifakı/Yeşiller Grubu'nda bulunan Fransa Halklar ve Bölgeler Dayanışma Partisi ve Galiçya Ulusal Bloku (BNG), İlerici Enternasyonel bileşenlerinden Yunanistan MeRA25 Partisi ve Polonya Sol Parti (Razem), Fransa Sol Parti, Katalonya Cumhuriyetçi Sol Parti, Katalonya Halk Birliği Partisi (CUP), Birleşik Bask Partisi (EH Bildu).