22 Eylül 2024 Pazar

Yüzler Kartal'da haykırdı: Direnen işçiler yenilmez

İşçi Emekçi Birliği'nin çağrısıyla Kartal  Meydan'da bir araya gelen yüzler, işçi ve emekçilerin taleplerini haykırdı. Sermayenin ancak direnişle yenileceğinin kaydedildiği mitingde birlikte mücadele çağrısı yapıldı. 

İşçi Emekçi Birliği'in çağrısıyla bir araya gelen yüzler, işçi ve emekçilerin taleplerini haykırdı. Başta direnişçi işçiler, emekçiler gençlik örgütleri ve kadınlar, "Birleşen işçiler yenilmezler”, "Birleşe birleşe kazanacağız”, "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganlarıyla birleşik mücadele çağrısı yaptı.

Marmaray Başak durağında bir araya gelen çok sayıda kişi, marşlar ve sloganlarla direniş coşkusunu alanlara taşıdı. 

KATLEDİLEN MADEN İŞÇİLERİ UNUTULMADI 
Bartın'da yaşanan maden katliamına dikkat çeken kitle, "Bartın'ın hesabı sorulacak", "Bartın, Soma, Ermenek katili hükümet" sloganıyla AKP-MHP iktidarının katliamdaki sorumluluğuna dikkat çekti.

BİRLEŞİK İŞÇİ MÜCADELESİ 
"Soma'da Bartın'da madencilerin hesabını soracağız. Kaza değil katliam", "Emeğimiz ve haklarımız için örgütlenelim, mücadele edelim" ana pankartlarının yanı sıra "Hayat pahalılığına, düşük ücretlere, geleceksizliğe mahkum değiliz. Bizleri kurtaracak olan kendi kollarımızdır" pankartı açıldı.

KHK'LİLER HAYKIRDI: KAZANACAĞIZ 
İstanbul KHK'liler Platformu, "Bizden çaldığınız işimizi, hayatlarımızı, geri alacağız" yazılı pankartla kazanana kadar mücadele edeceklerini yineledi.
 

ETF İŞÇİLERİ: DİRENEN İŞÇİLER YENİLMEZ
79 gün boyunca fabrika önünde direnen ETF işçileri, "Direnen işçiler asla yenilmezler" yazılı pankartla alanda yerini aldı. ETF işçileri sloganları ve konuşmalarıyla işçi sınıfı için kazanımın yalnızca direnişle geleceğini vurguladı.

BİH'TEN GENEL GREV ÇAĞRISI 
Birleşik İşçi Hareketi (BİH) ise "Genel grev genel direniş" yazılı pankartla mitinge katıldı.

4 Vardiya, "Servetiniz bizden çaldıklarınızdır. Çaldıklarınızı geri alacağız" pankartı açtı.

Başak durağında toplanmalar slogan, alkış ve halaylarla sürüyor. HDP, "Emeğin söndürülmesine ve yoksulluğa karşı çözüm biziz" yazılı pankartla kortejde yerini alırken, Kadın Meclisleri de, "Evde, işte, ücrette eşitliği kazanacağız" sloganını yükseltti.

'BİRLEŞEN İŞÇİLER YENİLMEZ' SLOGANI ÖNE ÇIKTI
 Devrimci Partili İşçiler, "Birleşen işçiler yenilmezler", "Birleşik Demokratik çoğulcu bir işçi partisi yolunda" yazılı pankartla İşçinin Kendi Partisi de alanda yer aldı. 

Birleşik İşçi Kurultayı, "Ne söz zehir bende küfür yok. Susma seyretme. Güç eyleminde örgütlü mücadele" yazılı pankartla yürürken direnişçilerle direnen Avukat Dayanışması da "Özgürlüğümüz ve yaşamalarımız için sosyalizm" yazılı pankartı açtı.

SMF, "Grev yasaklarına işten çıkarmalara ve kölelik dayatmasına karşı emeğin kurtuluş mücadelesini yükseltelim", TABİP,  "562 bin belediye işçisi torba yasaya sığmaz. Amasız, fakatsız, lakinsiz norm kadro istiyoruz", Devrimci Demokratik Sendikal Birlik (DDSB), "İs cinayetlerine, ağır çalışma koşullarına, düşük ücrete, zamlara, sefalet sözleşmelerine karşı mücadeleyi büyütelim", Mücadele Birliği Platformu, "Bütün iktidar emeğin olacak", "Hepsi gitsin gençlik yönetsin" yazılı pankartları açtı. 

HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm, Musa Piroğlu, Dilşad Canbaz Kaya da işçi ve emekçilerin mitinginde yerini aldı. 

'AKP İŞÇİLERE HESAP VERECEK'
Yürüyüş boyunca AKP-MHP iktidarının emek düşmanı politikaları sonucu ekonomik kriz ve yoksulluğun derinleştiği vurgulanan konuşmalarda, direnişe dikkat çekti. Soma'dan Ermenek'e Bartın'a maden katliamlarında hayatını kaybeden işçilerin anıldığı konuşmalarda, sınıf mücadelesinde ölümsüzleşenlerin ardından mücadelenin yürütüleceği kaydedildi. Yürüyüş boyunca sık sık, "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganı yükseldi. 

İŞÇİ GENÇLİK EL ELE ÖRGÜTLÜ MÜCADELEYE
Mitinge katılan gençlik örgütleri de gençliğin taleplerini dillendirirken, işçilerin taleplerini de sahiplendiklerinin altını çizdi. 

Direnen ev emekçilerinin sendikası İMECE, İnşaat-Sen ile direnen Kayı işçileri ve mağaza market işçileri, kadın örgütleri, Dev Yapı-İş ile yürüyen inşaat işçileri de coşkularını alana yansıttı. 

LGBTİ+ BAYRAĞI ALANA ALINMADI
Öte yandan miting alanına LGBTİ+ bayrağı alınmadı. Uzun süren tartışmaya rağmen polis bayrağa el koydu. Polis bir gerekçe göstermeden "yasak” dedi, bayrağın çantaya sokulmasına da izin vermeyerek el koydu. 

Miting programı Bartın maden katliamında katledilen işçiler şahsında sınıf mücadelesine ömrünü adayan işçiler anısına saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşu Adnan Yücel'in "Biz kazanacağız” şiiri hep bir ağızdan okundu. 

İŞÇİLER BİRLİKTE MÜCADELEYE DİKKAT ÇEKTİ
Mitingde işçi kürsüsü kuruldu. Söz alan direnişini sonlandıran işçiler direniş süreçlerini anlatırken mücadelenin önemine dikkat çekerken, direnen işçiler ise kazanana kadar vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi. Ev emekçisi kadınlardan gençlere, taşeron belediye işçilerinden İBB çalışanlarına, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikasından ETF işçilerine, Kayı İnşaattan mağaza market işçilerine yapılan konuşmalarda öne çıkan en önemli vurgu kazanımın ancak ve ancak birleşik mücadeleyle elde edilebileceği oldu. 

'EŞİTLİK, ÖZGÜRLÜK, SOSYALİZM MÜCADELESİNİ BÜYÜTENLER VAR'
Mitingi düzenleyen kurumlar adına ortak metni ETF direnişçisi Ayşe Uyan okudu. Uyan sözlerine Bartın'da katledilen maden işçilerini anarak başladı. AKP-MHP iktidarı ve sermayenin kendi yarattıkları krizin faturasını işçi ve emekçilerin sırtına yüklemeye çalıştığını kaydeden Uyan, "Bu topraklarda eşitlik, özgürlük, sosyalizm mücadelesini büyütenler var” dedi.

Uyan, keyfi işten atmalara, sendika ve örgütlenme hakkının gaspına karşı direnen işçiler olduğunu belirtti ve mücadele çağrısı yaptı. Uyan'ın konuşması sloganlarla karşılandı. 

'İNSANCA BİR YAŞAMI KENDİ ELLERİMİZLE KURALIM'
Daha sonra ise Tertip Komitesi adına basın metnini Dilbirin Acar okudu. Acar rant, yağma, sömürü düzenini yıkmak için, işçi ve emekçilerin haklarını kazanmak için insanca bir yaşamı kendi elleriyle kurmak için mücadele çağrısı yaptı.

GRUP VARDİYA İLK ŞARKISINI KATLEDİLEN MADENCİLERE ADADI
İşçi ve emekçilerin kürsüsünün ardından miting Grup Vardiya'nın sahne almasıyla devam etti. Bartın'daki maden katliamında hayatını kaybeden işçileri anan Grup Vardiya, ilk şarkısını maden işçilerine atfetti ve Maden Ocağı'nı seslendirdi. 
Miting, müzik dinletisi ve halayların ardından sona erdi.