16 Eylül 2024 Pazartesi

Yunanistan'da orman yangınları sürüyor: Radikal çözüm istiyoruz

Kazma Bırak Kampanyası, Yunanistan'da süren orman yangınlarına ilişkin yaptığı açıklamada "Gezegenin yanmasını durduracak köklü bir değişim için halklarımız arasındaki dayanışmayı ve mücadeleyi güçlendireceğiz" dedi.

Yunanistan'da süren orman yangınları nedeniyle bir insan ve kaydedilmediği için sayısını bilinmeyen bitki ve hayvanlar katledildi, binlerce insan evini terk etmek zorunda kaldı. Yangının Atina yakınlarındaki bazı köy ve kasabalara ulaşmasıyla bölgede yaşayanlar tahliye edildi.

'TÜM UYARILARA RAĞMEN GEREKLİ ÖNLEM ALINMADI'
Karadeniz ve Doğu Akdeniz'de fosil yakıt arama çalışmalarına karşı, Eylül 2020'de başlatılan, Yunanistan, Kıbrıs ve Türkiye olmak üzere 73 imzacı ekoloji örgütü tarafından sahiplenilen Kazma Bırak Kampanyası orman yangınlarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, iklim değişikliği nedeniyle artmakta olan yangınlarda halklarımızı korumasız bırakan neoliberal politikalara karşı dayanışmayı ve mücadelenin yükseltildiği kaydedildi. Haziran ve temmuz aylarının Yunanistan'da kayıtlara geçen en sıcak kışı takip eden en sıcak aylar olduğu belirtilen açıklamada, "Bu hafta hava sıcaklığının ve şiddetli rüzgarların artacağı, dolayısıyla yangınların da devam edeceği öngörülüyor. Hatta, İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vassilis Kikilias da ülkenin yarısının 'kırmızı alarm' altında olacağını belirtti. Ancak tüm bu uyarılara rağmen gerekli önlemler alınmadı" denildi.

'YANGIN SÖNDÜRME ÖNLEM DEĞİLDİR'
İklim değişikliğinin 20 yıldır her yıl yangın sayısını ve yoğunluğunu artırmasına rağmen yetkililerin yeni gerçeklerle başa çıkmak için hiçbir şey yapmadığı belirtilen açıklamada, kamu harcamalarında sürekli kesintiler, personel azaltma ve belirli süreli sözleşme ile işe alınan mevsimlik işçilerle kamu hizmetlerinin küçültüldüğü kaydedildi. Açıklama şöyle devam etti: "Hükümet, orman yangınlarının yayılmasını durdurabilecek kamu hizmetlerini güçlendirmek yerine zayıflatıyor. İtfaiye teşkilatında yeterli koruma, önleme, temizlik, altyapı ve personel hizmetleri olsaydı yangın zamanında kontrol altına alınabilirdi. İklim değişikliğinin etkilerini görmezden gelen, artan orman yangınlarıyla mücadele edebilecek hizmetleri azaltan iktidarlara karşı, iklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz. Gezegenin yanmasını durduracak köklü bir değişim için halklarımız arasındaki dayanışmayı ve mücadeleyi güçlendireceğiz."