21 Eylül 2024 Cumartesi

Yunanistan'da halkın öfkesi büyüyor

Yunanistan'da denetimsizlik ve sermaye odaklı politikalar sonucu katliama dönüşen tren kazasına ilişkin halkın öfkesi büyüyor. Demiryolu sisteminde yıllardır süregelen ihmalkarlığa dikkat çeken on binler, bu durumun değişmesi için somut adımlar atılıncaya kadar alanları terk etmeyeceğinin altını çizdi.

Yunanistan'da 57 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasına halkın öfkesi büyüyor. Başkent Atina ve Selanik başta olmak üzere, ülke çapında pek çok kentte sokağa çıkan 60 bini aşkın kişi, kazaya hükümetin rant odaklı özelleştirme politikaları ve denetimsizliğin sebep olduğunu dile getirdi.

Atina'da yapılan eylemlere 40 bini aşkın kişi katıldı. Sık sık "Katiller" sloganını atan kitle, "Kar adına öldürdünüz" pankartı taşıdı. Saatler süren eylemlerde bir grup Merkez Bankası binasına kırmızı boya atarken, yer yer polisle çatışmalar yaşandı. Kentteki bazı araçlar molotof kokteylleriyle ateşe verilirken, polis eylemcilere biber gazıyla saldırdı. Selanik'te ise halk bazı hükümet binalarını taşlarla hedef aldı.

Halk, hükümetin kazayı engelleyebilecek hiçbir adım atmamasından ötürü öfkeli olduklarını belirterek, ulaşım sisteminin ihmalkarlıkla dolu olduğuna dikkat çekti. Halk, "Bu durum değişene kadar burada olacağız" diye haykırırken, pek çok tren yolunda sendikaların çağrısıyla süresiz grevler devam ediyor.

Demiryolu işçilerinin grevi, tüm ülkede raylı ulaşımı durma noktasına getirirken, işçiler güvenlik protokollerinde iyileştirmeye gidilmesini ve bu konuda somut adımlar atılmasını istiyor. Yıllardır bu talepler için mücadele ettiklerini hatırlatan işçiler, "Bize yalan söylediğimizi, iftira attığımızı, başka çıkarlar peşinde koştuğumuzu söylemişlerdi. Ama sonunda işçilerin haklı olduğu ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.

Demiryolu işçilerinin grevlerine kamu sektöründe örgütlü bazı sendikalar da destek vererek, "Bugün sessiz olmanın zamanı değil" denildi.