23 Eylül 2024 Pazartesi

Yunanistan'da emekçiler genel grev ilan etti

Yunanistan işçi ve emekçiler ülkede yıllardır varlığını koruyan ve Rusya-Ukrayna savaşı ve pandemiyle derinleşen ekonomik krizin faturasını ödemeyeceğini belirterek 1 günlük genel grev ilan etti. Pek çok sektörde iş durduran işçi ve emekçiler, ülke çapında sokaklara döküldü.

Yunanistan'da işçi ve emekçiler, ülke çapında genel greve çıkarak derinleşen ekonomik krize karşı ulaşım, eğitim ve sağlık başta olmak üzere pek çok alanda iş durdurdu. Elektrik, kira, temel gıda malzemeleri, su ve akaryakıt gibi pek çok ihtiyaçlarını karşılayamadığını ve borçlara mahkum edildiğini dile getiren emekçiler, Yunanistan'da enflasyonun son 25 yılın zirvesine dayandığına dikkat çekti.

Grev günü on binlerce işçi ve emekçi başkent Atina'da sokaklara dökülerek, yetkililerin artan enflasyon karşısında gerekli adımları atmamasını eleştirdi. Günlük hayatın sürdürülemez hale geldiğini belirten işçi ve emekçiler maaşlarının artırılması ve zamların geri alınması çağrısı yaptı. 9 bini aşkın kişi ise ülkenin en büyük ikinci kenti Selanik'te caddeleri doldurdu. Rusya-Ukrayna savaşı ve pandemi süreciyle ekonomik krizin büyük ölçüde ağırlaştığını vurgulayan emekçiler, "Enflasyonla uzlaşmayacağız" yazılı pankartlar taşıdı.

Ülke çapındaki grev ve eylemlere, önde gelen bütün sendikalar da destek verdi. Yunan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE), yaptığı açıklamayla ülkede uzun yıllardır süregelen ekonomi politikalarından kaynaklı oluşan yoksulluğun faturasının işçi, emekçi ve yoksul halka ödetilmeye çalışıldığını kaydetti. GSEE, asgari ücretin yüzde 13 artması için yaptıkları teklifin muhafazakar Kriakos Mitsotakis hükümeti tarafından reddedildiğini ve bunun yerine hükümetin sadece yüzde 2'lik bir ücret artışı yaptığını ifade etti. Hükümetin aldığı önlemlerin yetersizliğine vurgu yapan GSEE, 2009'da başlayan finans krizinden beri ülkenin ayakta kalabilmek için dış borçlara bağımlı hale geldiğine dikkat çekti. Yıllar geçtikçe derinleşen krizle halkın temel haklarından dahi feragat eder hale geldiğini belirten GSEE, hükümete derhal gerekli adımları atma çağrısı yaptı.