20 Eylül 2024 Cuma

Yunanistan'da 3 günlük yas ilan edildi

Yunanistan'ın başkenti Atina yakınlarındaki orman yangınlarında hayatını kaybedenlerin sayısı 60'ı aştı. Yangın nedeniyle ülkede 3 gün yas ilan edildi.
Yunanistan'ın başkenti Atina yakınlarında eş zamanlı çıkan orman yangınlarında hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor. Rafina Belediye Başkanı Evangelos Bournos, Skai televizyonuna yaptığı açıklamada "Ölü sayısı artıyor, şimdiden 60'ı geçti" dedi.
 
Uluslararası Kızılhaç Örgütü, yangınların çıkış noktası olarak gösterilen deniz kıyısındaki Mati köyünde bir villanın bahçesinde 26 cenazeye ulaşıldığını açıkladı.
 
Bu açıklamadan önce, Yunan hükümeti hayatını kaybedenlerin sayısının 24 olduğunu açıklamıştı. Yunanistan hükümeti, yangınlarda 104 kişinin de yaralandığını açıkladı. 16'sı çocuk olan yaralılardan 11'inin durumları ağır.
 
Yunanistan Hükümet Sözcüsü Dimitris Canakopoulos, hayatını yitirenlerin çoğunun Atina'nın 40 kilometre kuzeydoğusundaki sahil beldesi Mati'den olduklarını söyledi. Bu kişilerin evlerinde ya da araçlarında mahsur kalarak yaşamlarını yitirdiği belirtildi.
 
Yunanistan hükümeti, yangınların kontrol altına alınabilmesi için başta Avupa ülkelerinden olmak üzere uluslararası yardım çağrısı yaptı.
 
Şu ana kadar Yunanistan'a yardım gönderen ülkeler ise İtalya, Almanya, Polonya ve Fransa. Türkiye de Yunanistan ile temasa geçerek yardıma hazır olduğunu iletti.
 
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise orman yangınlarının büyümesi üzerine Bosna-Hersek gezisini yarıda keserek ülkesine döndü. Gerekli tüm güçleri mobilize ettiklerini açıklayan Çipras, Atina ve çevresini kapsayan Attiki bölgesinde olağanüstü hal ilan etti.
 
Bununla birlikte Yunanistan Meclisi Başkanı Nikos Vutsis'in kararıyla, yaşanan yangın felaketi sebebiyle parlamentoda bayraklar yarıya indirildi, 3 günlük yas ilan edildi.