Yunanistan'da 1 günlük uyarı grevi
Yunanistan'da kamu emekçileri, hükümetin işçilerin çalışma koşullarını ağırlaştıran yasa tasarısına karşı ülke çapında 1 günlük uyarı grevine gitti.
Yunanistan'da öğretmenler, doktorlar ve ulaşım işçilerinin de aralarında bulunduğu kamu emekçileri hükümetin iş yasasında yaptığı değişikliklere tepki göstermek amacıyla 1 günlük uyarı grevine gitti.
Yunanistan hükümetinin meclisten geçirmek istediği tasarı, tam zamanlı çalışanların ikinci bir yarı zamanlı işte çalışmasına izin verilmesini ve günde 13 saate kadar çalışılabilmesini öngörüyor. Tasarı, patronların belli durumlarda haftada 6 gün emekçileri çalıştırabilmesinin de önünü açıyor.
Tasarıya göre, bir emekçi, işe başladıktan sonra, aksi yönde bir anlaşma olmaması durumunda ilk 1 yıl içinde uyarı veya ücret olmadan işten çıkarılabilecek. Ayrıca, grev sırasında çalışanların çalışmaktan alıkonulmasına para cezası ve 6 ay hapis cezası getirilmesi öngörülüyor.
Muhalefet partileri ve sendikalar, tasarının işçi ve emekçilerin haklarına bir saldırı olduğunu ve "barbar" koşullar yaratacağını ifade ederken, ülkenin en büyük kamu emekçileri sendikası ADEDY'nin çağrısıyla ülke çapında 1 günlük greve gidildi. Grev sonucu hastanelerde sadece acil hastalara bakarken, tren ve otobüsler de çok kısıtlı olarak çalıştı, çok sayıda okul ise kapalı kaldı.
Kamu emekçileri, başkent Atina'nın merkezinde ve yasa tasarısının görüşüleceği parlamento binası önünde de protesto gösterisi düzenledi. Yaklaşık 500 bin memuru temsil eden ADEDY, "Tasarının geri çekilmesini talep ediyoruz" açıklaması yaptı.