21 Eylül 2024 Cumartesi

Yunanistan halkı mülteci katliamına karşı sokakta

Yunanistan'da mülteci katliamına ilişkin sokağa çıkan halk, "Sınırlar açılsın, duvarlar yıkılsın" dedi.

Yunanistan'da çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü, 79 mültecinin katledildiği facia sonrası sokaklara çıkarak "AB politikaları öldürüyor. Sınırları açılsın. Duvarlar yıkılsın" dedi.

Başkent Atina'da iki büyük protesto yürüyüşü gerçekleştirildi. Meclisin yanından geçerek Avrupa Birliği ofisine kadar gerçekleşen yürüyüşün en önünde Yunanistan'da yaşayan mülteci kadınlar yer alırken, AB politikaların mülteciler için ölüm demek olduğunu ifade eden sloganlar atıldı, sınırların açılması çağrısı yapıldı.

Taşınan pankart ve dövizlerde parası olanın ülkeye vardığı, yoksulların ise ölüme terk edildiğine dikkat çekilerek "Sınırları mültecilere açın" çağrısı öne çıktı. Protesto yürüyüşü kent merkezinde yaklaşık iki saat sürdü.

Yer yer polisle çatışmalar da yaşandı. Polis halka gaz bombalarıyla saldırdı, halk kendini taşlarla savundu.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve bazı sendikalar da meclisin önünde bulunan Sintagma Meydanında bir araya geldi. Burada buluşan yüzlerce kişi de "Akdeniz bir mezarlığa dönüştürüldü, bu mezbahaya asla alışmayacağız" mesajı verdi. "Binleri yerinden etmeye iten emperyalist savaşların ve müdahalelerin sorumlularını unutmuyoruz. Mülteci ve göçmenlerle dayanışmayı güçlendiriyor ve baskı ve kapatma yasalarına karşı sığınma haklarının esaslı şekilde korunmasını talep ediyoruz" denildi.

Burada konuşan Mücadeleci İşçiler Birliği (PAME) Sekretarya Üyesi Nikos Mavrokefalos, "İşçi sınıfı, sendikalarımız yüzlerce ölümden sorumlu olan bu politikayı ve aynı zamanda bu işçi sınıfı karşıtı politikayı, bu göçmen karşıtı politikayı oylayan, destekleyen ve uygulayan tüm partileri kınamalıdır" dedi. Yunanistan'da 25 Haziran'da genel seçimler gerçekleştirilecek.