2 Ekim 2024 Çarşamba

Yüksekdağ: Tanık ifadeleri davanın ölmüş olduğunu gösterdi

Kobanê davasının bugünkü duruşmasında söz alan HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, tanıkların beyanlarının bu davanın ölmüş olduğunu gösterdiğini söyledi. Mahkeme heyetinin peşine düştüğü twiti kendisinin yazdığını ve attığını söyleyen Yüksekdağ, "Buna niye odaklanmıyorsunuz" diye sordu. Yüksekdağ, Kaşıkçı'nın katledilmesi davasının siyasi pazarlık sonucu Erdoğan tarafından kapatıldığını hatırlatarak, yargı sisteminin Türkiye'de nasıl işletildiğine işaret etti.

Kobanê protestoları gerekçe gösterilerek HDP önceki dönem Eş Genel Başkanları ve MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu 22'si tutsak 108 kişi hakkındaki Kobanê davasına Sincan Hapishanesi Kampüsünde devam edildi.

Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmayı HDP Sözcüsü Ebru Günay, Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, milletvekilleri Kemal Peköz, Ömer Faruk Gergerlioğlu ile Ankara il ve ilçe yöneticileri takip etti.

Bugünkü duruşmada söz alan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak, HDP önceki dönem MYK üyeleri Mesut Bağcık ve İsmail Şengül, itirafçıların ifadelerinin usulü aykırı alındığını söyledi. Şengül, itirafçı Kerem Gökalp'in MYK toplantıları hakkında bilgisi olmadığını, dava kapsamında yargılananları tanımadığını beyan ettiğini hatırlatarak, gizli tanık olarak dosyaya eklenen ABC123'ün ifadesinin mahkeme huzurunda alınmaması nedeniyle yok hükmünde olduğunu vurguladı. Şengül, HDP'de yönetici olmanın kriminal bir meseleye dönüştürülmek istenmesine tepki gösterdi. Kışanak ise, dosyaya eklenen belgelerin yanı sıra duruşma tutanaklarının günlük olarak tarafına iletilmesini ve duruşma periyotlarının işkence olmaktan çıkarılmasını istedi.

Kürt-Pen üyesi yazar Nezir Çakan da tanık beyanlarının gerçek dışı ve yalan olduğunun HTS kayıtlarıyla kanıtlandığını vurguladı. HDP önceki dönem sözcüsü Günay Kubilay da, itirafçı ve gizli tanıkların beyanlarının yalan olduğunun ortaya çıktığını belirtirken, 

YÜKSEKDAĞ: TANIK İFADELERİ DAVANIN ÖLMÜŞ OLDUĞUNU KANITLADI
HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da tanıkların beyanlarının bu davanın ölmüş olduğunu gösterdiğini söyledi. Anayasa Mahkemesi'nin HDP aleyhine karar kurma kurumu olduğunu belirten Yüksekdağ, "Bu davanın dayanağı AYM'nin benim hakkımda verdiği kararlar. Bu dosyanın ne kadar kumpas ve yalan yanlış olduğunu her gün haykırıyoruz ama sizler hiçbir şey yokmuş gibi belirlenen ve önünüze önceden konulmuş kararları sürdürüyorsunuz. Bizler bu gerçeğe sessiz kalamayız" dedi.

'TWİTİ BEN YAZDIM BEN ATTIM'
Yargılamaya dayanak yapılan twiti kendisinin yazdığını ve attığını söylemesine rağmen mahkeme heyetinin bir tweetin etrafında tavaf etmeye zorladığını belirten Yüksekdağ, "Ben yazdım, ben attım, diyorum. Buna niye odaklanmıyorsunuz. Benim samimi beyanım, ikrarım değil. Bir dönemin gayet meşru, AKP iktidarını yere devirmiş, o dönemin MYK'sı devirmiş. Hazreti Davut gibi tek bir taşla deviren HDP MYK'dır. Tarihsel konjonktür, çabamız, yolsuzluk içerisinde yapılan mücadele devirdi" ifadelerini kullandı.

PAZARLIKLA KAŞIKÇI CİNAYETİNİN DOSYASI KAPATILDI
İstanbul'un göbeğinde öldürülen Kaşıkçı'nın davasının Erdoğan'ın Suudi Arabistan'da yaptığı siyasi pazarlıklar sonucu kapattığını söyleyen Yüksekdağ, "Bu memlekette siyaseti yöneten tek adam siyasi ikbal karşılığında dava satıyor. Yargı sistemini satıyor. Biz bunu bağıra çağıra söyleyeceğiz. Siz yargı sisteminin ne hale getirildiğine bakın. Darbeyi yapanlarla dost oldu, davalarını kapattı. İsrail ile dost oldu, bağırıp çağırdığı Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Rusya, Suudi Arabistan ile dost oldu. Güya onlardan başka yerli milli kimse yoktu bu memlekette. Hepsiyle anlaştılar. Herkesle barıştılar, bir tek ülkenin vatandaşıyla barışmadılar" diye konuştu.

'KİMSE BİZİ BU ŞEKİLDE YARGILAYAMAZ'
Yüksekdağ konuşmasında şunları söyledi: "Demokratik çizgide ısrar eden bizimle, Kürt ile, sosyalistle, emekçiyle, Alevi ile düşmanlar. Bir tek bunlarla düşmanlık bitmiyor. Bizim böyle bir soysuzluğu kabul etmemizi istiyorlar. Bu soysuzluktur başka bir şey değildir. İstiyorlarsa yine dava açsınlar. Kimse bizi bu şekilde yargılayamaz. Seviyeyi ayaklar altına almaya gerek yok. Sıram geldiğinde ben de anlatacağım, hakikati ortaya çıkaracağız ama tutuklama gerekçesi yazarken çürümüş şeyler üzerinden bizi vurmaya ve arkadaşlarımız üzerinden devam eden haksız tutukluluk kabul edilemez. Tüm arkadaşlarım için tahliye talebimi yineliyorum. Kimse HDP tweetinin yanlış olduğunu suç olduğunu söylemiyor. Herkes savunuyor. Bu tarihsel haklılığın savunulması üzerinden savunmalar yapılıyor. Arkadaşlarımız için kolektif tahliye talebimi yineliyorum."

Ardından duruşmaya bir saat ara verildi.