20 Eylül 2024 Cuma

Yeşil Sol Parti eylülde kadın konferansı düzenleyecek

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Çalağan, 20-30 Ağustos tarihleri arasında tüm illerde güçlü konferans hazırlık toplantıları ardından da 8-9 Eylül'de kadın konferansında yeni dönem mücadele hattını belirleyeceklerini söyledi. 

Yeşiller Sol ve Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Kadın Meclisi Sözcüsü Canan Çalağan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
 
Kayyum gasbına ilişkin konuşan Çalağan, iktidarın halkın iradesine saygı duymadığını kaydetti ve kayyumların ilk hedefinin kadınlar olduğunu vurguladı. Çalağan, "Erkek egemen iktidarın kadın düşmanı politikaları bugün kayyımlar eliyle sürdürülüyor. 2016 yılından bugüne kayyım rejimi ile yönetilen belediyelerde kadına yönelik şiddetle mücadele merkezleri kayyımların ilk hedefi oldu. Bakın 2023 yılının ilk 7 ayında katledilen kadın sayısı 227'ye ulaştı. Bu kadın cinayetlerinden 68'i ‘şüpheli ölüm' olarak kayıtlara geçti. Temmuz ayında ise öldürülen kadın sayısı 25. Bu kadınların yüzde 32'si evli olduğu erkek tarafından öldürüldü. Bunlar sadece kamuoyuna yansıyan katliamlar. Kadın katliamlarına her gün bir yenisi eklenirken bu iktidar kayyımlar eliyle kadına yönelik şiddet merkezlerini, sığınakları kapattı. Kadın emeğine dönük üretim yapan mekanlarımız kayyımlar eliyle kapatıldı. Şiddet gören kadınların başvuracağı mekanizmalar kapatılırken, kurumlara başvuru yapan kadınların kişisel bilgileri deşifre edildi. Kayyımların kadın düşmanı politikaları Demokratik Yerel Yönetimler kurulumuzun dün kamuoyu ile paylaştığı raporda detaylarıyla yer almıştır. Ancak bizler buradan bir kez daha şunu söylemek istiyoruz. Kayyım rejimi ile yürütülen rant ve talan politikalarına karşı kadınlar mücadele etmeye devam edecek. Haklarımızdan ve kazanımlarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Kayyım siyasetiniz değil demokratik ekolojik kadın özgürlükçü paradigmamızla bizler kazanacağız" dedi.

Siyasi tutsak Gültan Kışanak'ın cenaze sonrası maruz kaldığı işkenceye dikkat çeken Çalağan, kadınların erkek egemen iktidara örgütlü mücadele ve dayanışmayla karşı koymayı sürdüreceğini söyledi. Çalağan, Kobanê davası, tecrit işkencesine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. 

Tüm il ve ilçelerde kadın buluşmaları gerçekleştirdiklerini duyuran Çalağan, eleştiri ve özeleştiri mekanizmasını esas alarak hangi yol ve yöntemleri kullanacaklarını belirlediklerini söyledi. Çalağan, şöyle devam etti: "Bu kapsamda 20-30 Ağustos tarihleri arasında tüm illerde güçlü konferans hazırlık toplantıları yapacağız. Ardından 8-9 Eylül'de yapacağımız büyük kadın konferansımızda yeni dönem mücadele hattımızı hep birlikte belirleyeceğiz. Tüm inanç ve kararlılıkla bir kez daha bir yandan kendi özgün yeniden yapılanma sürecimizi, yol haritamız en güçlü şekilde çıkarırken diğer yandan mevcut erkek egemen iktidarın kadınlar üzerinde yürüttüğü sömürü şiddet ve baskı politikalarına karşı mücadelemizi en güçlü şekilde yürüyeceğimizi bir kez daha iletmek isterim."