18 Ekim 2024 Cuma

Yenidoğan çetesinin Erdoğan ve Kalın ile fotoğrafları yayınlandı

Yenidoğan çetesinden 22 kişinin tutuklandığı soruşturmayla ilgili iddianame hazırlandı. Bebeklerin çetenin belirlediği bazılarında doktor dahi olmayan hastanelere sevk edilerek SGK'den fazla para kazanıldığı ve ailelerinden para alındığı belirtilen iddianame, çete ve 19 özel hastanenin bebeklerin ölümüyle kasalarını doldurduğunu ortaya çıkardı. Ortaya çıkan bir başka gerçek ise çetenin sırtını sağlam yere dayadığı. Çete liderlerinden Mustafa Kemal Zengin'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT Başkanı Kalın ile fotoğrafları yayınlandı.

Yenidoğan bebekleri anlaşmalı hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağlayan, İstanbul, Tekirdağ ve Çorlu’da 12 bebeğin ölümüne sebep olan çete ile ilgili soruşturmada bebek katliamında sorumluluğu bulunan hastanelerin isimleri ortaya çıktı. Çete liderinin aralarında MİT Başkanı İbrahim Kalın başta olmak üzere çok sayıda devlet yetkilisiyle görüntüleri açığa çıktı.

Çetenin Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) fazla para kazanabilmek için bebek hastaların yatış süresini uzattığı, bazılarının sağlık durumunun normalden daha kötü gösterildiği, bazı hasta yakınlarından para alındığı, gelirlerin sağlık çalışanı olan çete üyeleriyle paylaşıldığı ortaya çıktı. Bebeklerin ölümlerine neden olan 47 kişiden 22'si tutuklanırken, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame tamamlandı.

SAVCIYI TEHDİT EDEN ÇETE LİDERİNİN KİMLERDEN GÜÇ ALDIĞI ORTAYA ÇIKTI
Çetenin liderlerinden Mustafa Kemal Zengin, soruşturmayı yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcısı Y.E.'yi makamında tehdit etmişti.

Çete lideri Zengin’in kimlerden güç aldığı ortaya çıktı. Zengin’in birlikte fotoğraf çektirdiği isimler oldukça kalabalık. Bunların başında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve uzunca bir dönem Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü görevinde bulunan şu an MİT Başkanı olan İbrahim Kalın geliyor. -Listede, Numan Kurtulmuş, Süleyman Soylu, Rahmi Koç, Ekrem İmamoğlu, Abdullah Gül de bulunuyor.

BEBEKLERİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ 19 HASTANENİN İSMİ ORTAYA ÇIKTI
Bebek ölümlerinden sorumlu olan hastanelerin isimleri de açığa çıktı. Gazeteci Seyhan Avşar, 19 özel hastanenin ismini paylaştı:

1- Akabe Sağlık Tesisleri
2- Doğamed Sağlık Hizmetleri
3- Ekip Sağlık Hizmetleri
4- Güney Hastanesi Sağlık Hiz.
5- Medilife Sağlık Hizmetleri
6- Özel Avcılar Hospital Hastanesi
7- Özel Avrupa Şafak Hastahanesi
8- Özel Bağcılar Medlife Hastanesi
9- Özel Doğa Hospital
10- Özel İstanbul Şafak Hastanesi
11- Özel İstanbul Şafak Sağlık Hizmetleri
12- Refik Arslan Sağlık Hizmetleri
13- Reyap Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi
14- Silivri Kolan Hastanesi
15- Yonca Sağlık Hizmetleri
16- Medisense Sağlık Hizmetleri Şirketi
17- Gmz Sağlık Hizmetleri
18- Özel Reyap İstanbul Hastanesi
19- Özel Trg Hospitalist Hastanesi

BEBEKLERİ ÖLDÜREREK KASALARINI DOLDURDULAR
Hastane sahipleri ve başhekimlerin çete hiyerarşisine dahil olmamakla birlikte çeteye yardım ederek maddi çıkar sağladıkları ifade edilen iddianamede, şüphelilerin yaptıkları bu işlemlerle yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde elde edilen kazancı 3-4 katı artırdıkları kaydedildi.

Bebek hastaların, uygun sağlık hizmeti almasını sağlayacak hastanelere sevki yerine çete üyelerinin seçtiği hastanelere yatırıldığı bilgisinin yer aldığı iddianame ile özel hastaneler ve çetenin bebek ölümleri üzerinden kasalarını doldurduğu ortaya çıktı.

ÇETE LİDERİ DOKTOR
Çete liderlerinden Dr. Fırat Sarı, Esenyurt’taki Reyap Hastanesi'nde çocuk doktoru olarak görev yaparken, aynı zamanda Medisense Sağlık Hizmetleri şirketinin de sahibi. Yenidoğan bebeklerin sevk edildiği bazı hastanelerde doktor bulunmadığı, sağlık hizmetinin hemşire ve hemşire yardımcıları tarafından verildiği ortaya çıktı. Çete lideri doktor Sarı’nın, bu hastanelerde çalışan hemşirelerle yenidoğan ünitelerindeki bebeklerin fişini çekmek üzerine gülerek konuştukları telefon kayıtları ortaya çıkmıştı.

Hazırlanan iddianamede hemşirelerin kendilerini doktor olarak tanıttığı ve doktor olarak müdahalede bulundukları aktarılarak, bazı şüphelilerin yenidoğan yoğun bakımlarını kapasitenin üzerinde doldurduğu, hemşirelerin usule aykırı epikriz raporları yazdığı belirtildi.

21 BEBEK ÖLDÜ
İddianamede, Yenidoğan çetesinden Fırat Sarı ve İlker Gönen'in 10 kez “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “nitelikli dolandırıcılık”, “suç işlemek amacıyla çete kurma” ve 11 kez uygulanmak üzere “resmi belgede sahtecilik” suçlarından toplamda 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9'ar aya kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

Çete üyelerinden Gıyasettin Mert Özdemir hakkında “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi”, “kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık”, “suç işlemek amacıyla çete kurma” ve “resmi belgede sahtecilik” suçlarından 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapis istendi.

Aralarında doktor, hemşire ve sağlık görevlilerin de bulunduğu 18 şüpheli hakkında da bebeklerin ölümüne ilişkin “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi” suçundan 10 ila 437 yıl 6 ay arasında hapis cezası talep edildi.

'MEHTAP O ÇOCUĞU ÖLDÜR'
Para için 12 bebeğin ölümüne neden olan “yenidoğan bebek çetesinin” arasındaki diyaloglar ortaya çıktı:
Çete üyesi Hasan Basri G: Mehtap çocuğu öldür, 50 satürasyonlu çocuk mu olur?
Hemşire Mehtap S: Öldüreceğim de öldürsem de bir dert biliyorsun yani.
Hakan Doğukan T: Sevk olacak hastayla ilgili bilgi var mı?
Hasan Basri G: Kanka ben onu halledeceğim. Bugün bizim para yatsın en azından onu bir kurtaralım. Ondan sonra aile ile ameliyat için konuşacağım. 150 bin fiyat çekeceğim. Uygun mu?
Hakan Doğukan T: Tamam ama hasta çok dayanmaz haberin olsun akciğerleri boydan boya kapanmış.
Hasan Basri G: O çocuk ölecek rüyamda gördüm.
Hakan Doğukan T: Satürasyonu ona kadar düşmüş yani çok dayanmaz sevkini hızlıca yapmamız lazım ölürse başımıza da sıkıntı olacak.
Hasan Basri G: Doğukan sen çocuğu bugün yaşat tamam mı? Gidip babayla anayla görüşeceğim bugün parayı alacağım. Bugün bir alem yaparız o parayı bir kurtarayım.