24 Kasım 2024 Pazar

'Yenidoğan Çetesi' davası: Hastanelere dair şikayetler dikkate alınmıyor

"Yenidoğan Çetesi"nin yargılandı davanın ilk gününde savunma veren itirafçı hemşire Hakan Doğukan Taşçı, "Bu hastaneler yılda 10 kez denetleniyor, bu kurumlar bu denetimlerden nasıl geçiyor? Şikayetler yapılıyor ama dikkate alınmıyor" dedi.

İstanbul'da bebekleri, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) kazanç sağlamak için önceden anlaştıkları özel hastanelerin yoğun bakımlarına sevk edip ölümlerine neden oldukları ortaya çıkan "Yenidoğan Çetesi" davasının ilk duruşması görüldü. Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmanın ilk gününde, 22'si tutuklu 47 sanık "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık", "resmi belgede sahtecilik" suçlamasıyla yargılanıyor. Duruşmaya, bir kısım yargılanan ve avukatları ile bebeklerini kaybedenler hazır bulundu. Ayrıca duruşma çok sayıda siyasi parti, hak örgütü ve kadın örgütü tarafından izleniyor. Duruşma 5 gün süreceği belirtildi. Kimlik tespitinin ardından duruşmanın ilk günü görüldü.

İlk olarak söz alan birçok kurum ve baro mahkeme heyetinden davaya katılım talebinde bulundu. Mahkeme, Türkiye Barolar Birliği (TBB), il baroları, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve davada adı geçmeyen mağdur ailelerin davaya katılım taleplerini "suçtan zarar görmedikleri" gerekçesiyle reddetti. 

TAŞÇI: SUÇLARIMI 'DÜRÜSTLÜK'LE KABUL ETTİM
Ardından sanık ifadelerine geçildi. İlk olarak çetenin önemli isimlerinden olan ve "pişmanlık" yasasından faydalanmak için itirafçı olan hemşire Hakan Doğukan Taşçı'nın savunması alındı. Yaklaşık 10 yıldır çeşitli hastanelerde çalıştığını belirten Taşçı, mahkeme başkanının sorusu üzerine bazı sanıkları tanıdığını, bazılarını ise tanımadığını söyledi. Davanın birçok eylemden ve birçok suçlamadan oluştuğunu belirten Taşçı, "Tutuklandıktan sonra yaptığım birkaç işi kabul ettim. Dürüstlükle ifademi verdim ancak bazı konularda üzerime atılı ihmal ve kasten adam öldürme suçlamalarını kabul etmiyorum. Sadece telefon tapelerinden oluşan bilirkişi raporu yazılmış. Bunu da kabul etmiyorum" dedi.

'SORUMLULUĞU NEDEN SADECE HEMŞİRELER ÇEKİYOR'
Sistemde yapılan usulsüzlüklerin olduğunu ve hastanelerin SGK'den fazla para almak için evrak üzerinde oynamalar yaptığını vurgulayan Taşçı, "Evrak üzerindeki oynamaları biz her zaman görüyoruz. Ben 2015 yılında hastaneye çalışmaya başladığımda da bu böyleydi, 10 yılın sonunda da böyle. Bu hastaneler yılda 10 kez denetleniyor, bu kurumlar bu denetimlerden nasıl geçiyor? Şikayetler yapılıyor ama dikkate alınmıyor. Hemşirelerin, sekreterlerin şikayetleri de var. Bunun sorumluluğunu neden sadece hemşireler çekiyor" diye sordu.

ÇETENİN İLAÇ ÜZERİNDEN PARA KAZANMA SİSTEMİ
SGK'nin tedavide kullanılan bir ilaç için 9 bin 500 TL ödeme yaptığını, hastanenin toplu alması durumunda ilacın 7 bin lira civarına denk geldiğini kaydeden Taşçı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ne kadar çok ilaç kullanılır gösterilirse hastane o kadar çok para alıyordu. Ancak ilaçlar zaiyat oluyordu, dolapta birikiyordu, çöpe gidiyordu. Fırat Sarı (çete yöneticisi) ile ilaçların çöpe gideceğine satımının yapılacağını konuştuk. Hasan Bahri Gök ilaçları hastanelerden toplayıp bana getiriyordu. Ben de Hüseyin Gündüz isimli şahsa satıyordum."

'İLAÇ SATMA İŞİNDEN FIRAT SARI 40 BİN KAZANDI'
İlaç satışı üzerinden komisyon aldığını ifade eden Taşçı, "İlaçları 600 liraya satıyordum. İlaç satma eylemini üç kez gerçekleştirdik. Bu da toplamda 60 ilaçtı. 2 kez Fırat Sarı'ya bir kez de ihtiyacımız olduğu için gizlice yaptık. İlaç satımından benim aldığım maksimum komisyon 4 bin 500 liradır. Fırat Sarı bu işten 40 bin lira kazandı sanırım" dedi.

'YATIŞ UZADIĞINDA FAZLA PARA ALIYORLARDI'
Mahkeme başkanı, Taşçı'ya, Fırat Sarı ile arasında geçen "hasta bekletin" ifadelerini sordu. Taşçı bunun üzerine, "O gün 4-5 çocuğun taburcu olacağı belirtilmişti. Fırat Sarı'nın bir şekilde haberi oldu ve arayarak 'bekletin' dedi" diye belirtti. Mahkeme başkanının "maksat neydi" sorusu üzerine ise Taşçı, "Denetim muhabbeti oluyordu, hastanın yatışı uzatıldığında SGK'den fazla para alıyorlardı. Maalesef bu tarz şeyler oluyordu" diye konuştu.

'BEBEĞİ ÖLEN AİLEYE TEŞEKKÜR MEKTUBU YAZDIRMIŞLAR'
Taşçı, Özel Güney Hastanesi'nde yaşamını yitiren bir bebeğin ölümüne ilişkin süreci de şöyle anlattı: "Gece saat üç civarında Güney Hastanesi'nden görüntülü arandım. Hemşire yardımcısı arkadaş 500 gram doğan bir bebek olduğunu, bebeğin durumunun kötü olduğunu, doktorun 'fişi çek gitsin' dediğini söyledi. Ben de telefondan yardımcı olabileceğim şeyler varsa yapmaya çalıştım. Batuhan beni aradığında yanında ona yardımcı olacak kimse yoktu. O çocuk orada öldü. Sabahına da aileye hastaneye teşekkür mektubu yazdırmışlar. Tabi aile olanlardan bir haber. Çok sinirlendim. Zaten video kaydına aldım ve savcıya verdim."

Taşçı'nın ifadesinin ardından duruşmanın ilk günü sona erdi.