6 Ekim 2024 Pazar

Yeni cumhuriyet soykırım üzerine inşa edildi

1915'ten 1918'e uzanan zaman diliminde, yaklaşık 300 bin Ermeni zorla askere alındı. "Amele Taburları"na bağlı askerler bu askerler daha sonra Enver Paşa'nın emri ile katledildi. 1915 yılının 24 Nisan günü İstanbul'da yaşayan 273 Ermeni aydın tutuklandı, gönderildikleri sürgünde katledildi. Ermeni halkının evleri, işyerleri, kutsal mekanları, kiliseleri yağmalandı. Kürt feodal ağalarının inisiyatifinde oluşturulan Hamidiye Alayları, Ermeni halkının üzerine gönderildi. Ermeni tarihçilere göre katledilenlerin sayısı 1,5 milyonu buldu.

Ermeni soykırımı, dönemin İçişleri Bakanı Talat Paşa, Savaş Bakanı Enver Paşa ve Eğitim Bakanı Dr. Nazım'ın gizli genelgesiyle başladı. Ermeni halkının tehcir edilmesini emreden 15 Nisan 1915 tarihli genelgede açıkça şöyle deniliyordu. "Ermenileri yok etmek lazım. Osmanlı bu konuda hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacaktır... Türk topraklarında Ermenilerin yaşama ve çalışma hakkı tamamen iptal edilmiştir. Buna göre hükümet, beşikteki bebeklere bile acınmamasını emrediyor!"

Bu kararın ardından hemen bir seferberlik ilan edildi, 18 ila 45 yaşları arasında bütün Ermeni erkekler silah altına alındı. 1915'ten 1918'e uzanan zaman diliminde, yaklaşık 300 bin Ermeni zorla askere alındı. Bunlardan "Amele Taburları" oluşturuldu. Değişik bölgelere sürülen ve zorla çalıştırılan bu taburlara bağlı askerler daha sonra Enver Paşa'nın özel emri ile katledildi.

Seferberliğe, Ermeni bölgelerinin silahsızlandırılması ve aydınların tutuklanması eşlik etti. 1915 yılının 24 Nisan günü ise İstanbul'da yaşayan 273 Ermeni aydın tutuklandı, gönderildikleri sürgünde katledildi. Ermeni halkının evleri, işyerleri, kutsal mekanları, kiliseleri yağmalandı. Kürt feodal ağalarının inisiyatifinde oluşturulan Hamidiye Alayları, Ermeni halkının üzerine gönderildi.

İttihat ve Terakki hükümeti, ortaya çıkan direnişleri fırsat bilerek "tehcir" yani sürgünü devreye soktu.

Tarih, 27 Mayıs 1915'e işaret ederken, "Tehcir Kanunu" ve bu kanuna dayalı olarak çıkarılan genelgelerle, Anadolu'daki 70 yerleşim biriminde Ermeniler yerinden yurdundan sürülmeye başlandı.

Ve 9 Haziran 1915 ile 8 Şubat 1916 tarihleri arasında süren tehcir sırasında büyük bir katliam yaşandı. Büyük kafilelerle yola koyulan Ermeniler, Teşkilat-ı Mahsusa çeteleri tarafından katledildi.

Ermeni tarihçilere göre katledilenlerin sayısı 1,5 milyonu buldu. Saldırılar, tehcirin ardından da sürdü.

Ocak 1920'den itibaren Türk orduları, Maraş ve civarındaki Ermeni yerleşim yerlerine yeni saldırılar gerçekleştirdi. 22 gün süren bu saldırılarda, 11 binden fazla Ermeni katledildi. 1922'de İzmir'in Ermeni ve Rum mahalleleri de yerle bir edildi, binlerce Ermeni katledildi. Türkiye Cumhuriyeti, Ermeni, Pontos, Süryani, Kürt halklarının cesetleri üzerine inşa edildi.

Ermeni soykırımını gerçekleştiren İttihatçılar, Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluş sürecinin de ana kadrolarını oluşturdu. Ermeni soykırımında aktif görev alan Şükrü Kaya, Tevfik Rüştü Aras, Abdülhaik Renda, yeni devletin bakanlıklarında görev aldı. Şükrü Kaya, İçişleri Bakanı ve CHP'nin genel sekreteri oldu. Mustafa Kemal, İttihat ve Terakki Partisi üyesiydi ancak bu parti içinde öne çıkan bir özne değildi. Erzurum Kongresi'ni oluşturan tüm delegeler de ittihatçıydı.

1920'de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin beşte birini de ittihatçı kadrolar oluşturuyordu. Bu kadroların en dikkat çekeni Celal Bayar'dı. Siyasi yaşamına İttihat ve Terakki'de başlamış, bu partinin kurdurduğu gizli istihbarat örgütü Teşkilat-ı Mahsusa'nın bir üyesi olarak faaliyet yürütmüştü. Ermeni soykırımının sorumlularından biri olan Celal Bayar, Rum halkını hedefleyen 6-7 Eylül Pogromu sırasında da Cumhurbaşkanıydı.

Türk burjuvazisi, sermayesini Ermenilerden, Rumlardan, Yahudilerden gasp edilen sermaye üzerine inşa etti. Halklara karşı soykırım politikaları hiçbir zaman terk edilmeden, değişik biçimlerde bugüne kadar uygulandı.