19 Eylül 2024 Perşembe

Yeni bir whatsapp ihbarı tutuklaması

HDP Kadıköy İlçe Yöneticisi Mehmet Genç whatsapp yazışmalarının ihbar edilmesi nedeniyle 14 gün gözaltında tutuldu. İşyerindeki bir kişi tarafından yapılan ihbarda söz konusu yazışma bulunmamasına rağmen Mehmet Genç sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklandı.
İSTANBUL- OHAL'le ve ardından Efrin işgal girişimi sonrasında yaygın artarak devam eden sosyal medya paylaşımları nedeniyle tutuklamalara, whatsapp yazışmaları da eklenmeye başladı. 
 
HDP Kadıköy İlçe Yöneticisi Mehmet Genç de bu şekilde tutuklananlardan biri. Genç, işyerinde çalışan biri tarafından 'whatsapp üzerinden iş bilgilerinin HDP'ye aktarıldığı' şeklinde yaptığı ihbar gerekçesiyle 26 Şubat'ta gözaltına alındı. 14 gün gözaltı süresi ardından dün gece adliyeye çıkarıldı. Mehmet Genç, savcılık ifadesinde whatsapp kullandığını ancak, ihbarda sözü edilen yazışmaları yapmadığını söyledi.
 
İhbarcının, ipad'le yazıştığı ihbarı nedeniyle iki kez evi basılan ve ihbar konusu ipad'in bulunamamasına rağmen Genç, 2014-2015 yıllarındaki haber paylaşımları, telefonundaki kimi fotoğraflar gerekçe gösterilerek tutuklandı. 
 
Av. Gülhan Kaya, kanıtlanmamış bir ihbarla müvekillinin tutuklanmasının OHAL yetkilerinin kötüye kullanmaktan başka bir şey olmadığını söyledi. Kaya, "Bir gün içinde tüm soruşturma tamamlanabilecekken müvekillim 14 gün gözaltında tutuldu. Açık ki, delil üretilmek istendi. Evi iki kez basıldı. Paylaşılmamış fotoğraflar suç olarak isnat edildi. Whatsapp yazışmaları nedeniyle yapılan ihbarlar çok yaygınlaştı. Polis de bu duruma hazır. Benzer bir çok örnek var. Özel hayatın korunması ihlalidir aynı zamanda. İnsanlar durdurularak telefonlarına bakılıyor, itiraz edenler gözaltına alınıyor. Keyfilik ciddi boyuta gelmiş durumda" dedi.