Yemeksepeti işçisi Doğu Yılmaz'ın nöbeti 75 gündür devam ediyor
Motokurye işçisi Doğu Yılmaz, Yemeksepeti Genel Merkezi önünde bir haftadır sürdürdüğü direnişini, Yemeksepeti depoları önüne taşıyacağını duyurdu. Yılmaz, direnişiyle dayanışma çağrısı yaptı.
Yemeksepeti'nin sefalet zammı, işçilerin örgütlenmesini engellemeye yönelik saldırılarına karşı şubat ayında başlayan eylemlere katıldığı ve sendikaya üye olduğu gerekçesiyle işten atılan Doğu Yılmaz, 75 gündür devam ettirdiği direnişini, Yemeksepeti'nin depoları önüne taşıyacak.
Yemeksepeti Rami-Eyüp deposu önünde 70 gün boyunca sürdürdüğü direnişini 1 Ağustos günü Yemesepeti Genel Merkezi önüne taşıyan Yılmaz, bugün bir açıklama yaptı.
"Haksız, hukuksuz işten atmayı kabul etmiyorum! Yemeksepeti işçisi köle değildir! Birleşelim, kazanalım" pankartı, "Kahrolsun ücretli kölelik", "Yemeksepeti işçisi yalnız değildir" ve "Ücretler insanca yaşam seviyesine çıkarılsın" dövizlerinin taşındığı eyleme, çok sayıda sendika ve devrimci örgüt katılarak Doğu Yılmaz'a destek verdi.
'8 MOTOKURYE İŞTEN ATILDIK'
Yemeksepeti'nde 3 sene motokurye olarak çalıştıktan sonra sendikaya üye olmasının ardından 7 arkadaşıyla birlikte işten atıldığını hatırlatan Yılmaz, talepleri kabul edilene kadar mücadelesini sürdüreceğini vurguladı.
Tüm motokuryeler için direndiğini söyleyen Yılmaz, sermayedarların yüz binlerce kuryeye 'iş ortağımızsınız' diyerek güvencesizlik dayattığını söyledi. Yılmaz, "Sermayedarlar maaş, ihbar, kıdem tazminatı, SGK primi gibi yük olarak gördüğü çıktılardan bu sayede kurtuluyorlar" dedi.
'ESNAF-KURYE SİSTEMİYLE İŞÇİLERİN MÜCADELESİ PARÇALANMAK İSTENİYOR'
Esnaf-kuryelerin, şirket kurma, şirketin yükümlülüklerini yerine getirme, kendi motorlarını alma, motorun yakıt, kaza ve yıpranma giderleri gibi ciddi maliyetleri üstlenmek zorunda kaldığına değinen Yılmaz, "Kuryeler paket başına ödeme alarak hem karın tokluğuna çalışıyor, hem de çalışmadıkları her günün maliyeti kendi sırtlarına yüklendiği için yıllık izin ya da hafta tatili gibi asgari insani ihtiyaçlardan dahi mahrum kalıyorlar" şeklinde konuştu.
Esnaf-kuryelerin resmi kayıtlarda işçi olarak görünmediğine, bu sebeple işçi olmalarına rağmen işçi haklarından yararlanamadıklarına dikkat çeken Yılmaz, "Taşeron sistemiyle aynı işi yapan işçileri bölüp parçalayan, ortak mücadelesini engelleyen sermaye ve devlet, bugün esnaf-kurye modeliyle aynı işi yapan işçileri parçalayarak ortak mücadele zeminlerini ortadan kaldırmaya çalışıyor" diye belirtti.
'İŞ KOŞULLARI DÜZELTİLSİN'
Kurye işçilerine paketleri yetiştirmek için baskı uygulandığını, bu nedenle çok sayıda ölümlü ve yaralanmaya neden olan kazalar yaşandığını hatırlatan Yılmaz, sorunların çözümünün insanca çalışma olanaklarını ve iş koşullarının düzeltilmesinden geçtiğini vurguladı.
Yemeksepeti, Trendyol, Getir gibi şirketlerin sendikal faaliyetleri engellemek için işçileri işten attığını ve baskı uyguladığını belirten Yılmaz, devletin hiçbir işten atmada ve baskıda yasaları hatırlamadığını ancak söz konusu işçinin direnişi olduğunda, patrondan yana yasaları hatırladığını söyledi.
Kazanımın direnişle mümkün olduğunun altını çizen Yılmaz, "Tüm moto kuryeleri geleceğimiz için fiili meşru mücadeleyi birlikte büyütmeye, hak ettiğimizi almaya, taleplerimizi kazanmaya davet ediyorum" çağrısı yaptı.
Doğu Yılmaz'ın taleplerini şu şekilde sıraladı:
"♦ Bir kısmı ofis-büro çalışanı, bir kısmı taşımacı olarak gösterilen motokurye işçilerinin iş kolu taşımacılık olarak düzenlenmeli.
♦ Motosikletli kurye mesleği, yaralanma ve ölüm oranı yüksek olan bir işkolu olması sebebiyle 'riski yüksek olan işler' arasına alınmalı.
♦ Kayıt dışı çalışmaya son verilmeli.
♦ Motorlu kazaların temel nedeni olan hız baskısı ortadan kaldırılmalı, parça başı çalıştırma sisteminden vazgeçilmeli ve kuryelere hız baskısı yapılmamalı.
♦ Motokurye işçilerinin sendikalaşması önündeki bütün engeller kaldırılmalı.
♦ Maaşlar insanca yaşam seviyesine çıkarılmalı.
♦ Motokurye işçilerine iş kazalarına karşı eğitim ve mesleki kurs verilmeli."
YEMEKSEPETİ DEPOLARI ÖNÜNDE EYLEM YAPMA ÇAĞRISI
Yılmaz, 75 gündür sürdürdüğü direnişini bugünden itibaren haftanın bazı günleri Rami-Eyüp depo önünde, diğer günlerde ise Yemeksepeti'nin diğer depoları önünde sürdüreceğinin bilgisini verdi.
Tüm motokurye işçileri için direndiğini ve mücadele ettiğini vurgulayan Yılmaz, "Kurye kardeşlerimi bir kere daha birlikte hareket etmeye davet ediyorum. Tüm dostlarımı da Yemeksepeti depoları önüne giderek haklı ve meşru mücadelemize destek olmaya, mücadelemizi büyütmeye davet ediyorum" çağrısında bulundu.
Eylem sloganlar ve alkışlarla son buldu.