5 Ekim 2024 Cumartesi

Yargıtay Başsavcısı yasaları 'HDP'yi kapatmaya' uyarladı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahhkemesi'ne dava açtı. Başsavcı Şahin yaptığı açıklamada, siyasi partilerin demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsuru olduğundan dem vurdu

AKP-MHP faşist ittifakının uzun süredir gündeme getirdiği Halkların Demokratik Partisi'ni (HDP) kapatma davasına ilişkin açıklamaları karşılığını buldu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahhkemesi'ne dava açtı. Başsavcısı Bekir Şahin'in hazırladığı iddianame, Yüksek Mahkeme'ye gönderildi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla parti kapatma davası açan Başsavcı Şahin yaptığı açıklamada, siyasi partilerin demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsuru olduğundan dem vurdu, uzun uzun demokrasi nutuğu attı. Siyasi Partiler Yasası ve Anayasa'ya göndermelerde bulunan Şahin, HDP'nin siyasi varlığını "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler" biçiminde ima etti.

Başsavcı Şahin'in, AKP'ye açılan kapatma davasının ardından siyasi partilerin kapatılması sürecinin zorlaştırıldığı yasaları, HDP faaliyetlerini yasaklamanın gerekçesi gibi yorumlaması dikkat çekti.

Başsavcı Şahin, temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanabilmesine yasal kılıf uydurmaya çalıştığı açıklamasında, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, terörün kınanmamasını dahi siyasi partilerin kapatılması için yeterli bir gerekçe olarak kabul etmiştir" yorumunda bulundu. Şahin şu iddiayı öne sürdü: "Halkların Demokratik Partisi yönetici ve üyelerinin beyan ve eylemleriyle demokratik ve evrensel hukuk kurallarının kabul etmeyeceği şekilde davrandıkları, PKK terör örgütü ve bağlı örgütlerle birlikte hareket ettikleri, örgütün uzantısı olarak faaliyetlerde bulunarak, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçladıkları anlaşıldığından, adı geçen siyasi partinin kapatılması Anayasa Mahkemesinden talep edilmiştir."