20 Eylül 2024 Cuma

Yargıdan patronlara yeni kıyak: Dedikodu iddiasıyla işten atma

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, patronlara işçiyi keyfi şekilde işten atması için yeni bir yöntem sundu. İftira atıp dedikodu yaptığı öne sürülen işçinin tazminatsız şeklide kovulmasının yolu açıldı.

İşçilerin emeğini sömürerek her gün karına kar katan patronlar yargı tarafından da korunuyor. İşçinin canına zerre değer vermeyen patronlar, keyfi gerekçelerle işçileri işten atıyor, işçinin haklarını gasp ediyor. Yargının patronlara son kıyağı ise yeni bir işten atma yolunun önünün açılması oldu.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, çalışma arkadaşlarına "iftira atıp dedikodu yapan işçinin tazminatsız şekilde kovulmasını" yolunu açtı. Umut Gazetesinde yer alan habere göre, işçiler arasında iftira atan ve dedikoduyu engellemeye yönelik "masum" görünen bu karar, patronların elinde somut gerçeklere dayanmadan istediği işçi hakkında tazminatsız işten atmasını sağlayacak.

Gece bekçisi olarak çalıştığı işyerinden kovulan bir işçi, kıdem ve ihbar tazminatı için İş Mahkemesine gitti. Patron işçinin işini doğru ve dürüst yapmadığı, dedikodu yaparak işçileri birbirine düşürdüğü ve sözlü kurallara rağmen tavırlarına devam ettirdiğini öne sürdü.

Bu sebeple iş sözleşmesinin feshedildiğini söyleyen patron, davanın reddini talep etti. Mahkeme, davanın kısmen kabulüne hükmetti. Kararın her iki taraf avukatınca temyiz edilmesiyle devreye giren Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, emsal nitelikte bir karara imza attı. Yüksek mahkeme, mesai arkadaşlarına iftira atarak onların dedikodularını yapan işçinin tazminatsız kovulmasını yerinde buldu.