20 Eylül 2024 Cuma

'Yapı Kredi'de mobbing var, Ali Koç utan, çalışanın mutsuz'

Yapı Kredi Bankası çalışanların yaşadığı mobbinge dair açıklama yapan Plaza Eylem Platformu, "Daha çok satışın bedelini sağlığımızla, canımızla ödemeyeceğiz. Şirketlerde mobbingin kurumsallaşmasına izin vermeyeceğiz" dedi.
Beyaz yakalıların emek ve dayanışma örgütü Plaza Eylem Platformu, Yapı Kredi Bankası çalışanlarının maruz bırakıldığı mobbing ve kötü çalışma şartlarına ilişkin bankanın Kadıköy şubesi önünde basın açıklaması yaptı.
 
Plaza Eylem Platformu'ndan Melis Oflaz, yaklaşık bir yıl önce maruz bırakıldığı mobbing sonucu beyin kanaması geçirerek hayatını kaybeden Nadide Kısa'yı hatırlattı. Oflaz, "Yapı Kredi, bu kaybın hesabını vermediği gibi mobbingci müdürü 'çok iş çıkarttığı', bankaya çok kazanç sağladığı gibi gerekçelerle korumaya devam etti. Bir süre önce ise, aynı müdürün mobbingine maruz kalan ve hakaretlerine dayanamayan bir arkadaşımız müşterilerin ve çalışma arkadaşlarının gözü önünde bayıldı, hastaneye kaldırıldı" denildi.
 
Yaşanan mobbingin gerçek nedeninin Yapı Kredi Bankasının yönetim stratejisi olduğunun açığa çıktığı belirten Oflaz, "Yapı Kredi, mobbingi bir yönetim stratejisi olarak görmekte ve ödüllendirmektedir. Yapı Kredi'de kurumsallaşan mobbing olmuştur. Çalışan mutluluğu aldatmacası SGK kapılarında emekli kovalayan, işlerini batırmak pahasına kobilere kredi satmaya çalışan, kota doldurmak için hakarete maruz kalacağını bile bile günün her saati müşterileri arayan çalışanların terinde ve gözyaşında eriyip gitmiştir. Finans sektöründe örgütsüz ve güçsüz bırakılmış çalışanlara pervasızca uygulanan "hadi hadi sistemi," sadece çalışan arkadaşlarımızın sağlığını bozmakla kalmamış, sağlıksız bir yönetim yapısı ve sağlıksız yöneticiler üretmiştir. Çalışma düzeni zihnimizi, benliğimizi ve bedenimizi tahrip etmiştir. Bu düzenden kazanç devşiren, çalışma acısını gelire çeviren işletmelerin utanması yoktur" diye konuştu.
 
Daha çok satışın bedelini sağlıkları ve canları ile ödemeyeceklerini ifade eden Oflaz "Şirketlerde mobbingin kurumsallaşmasına izin vermeyeceğiz. Yalnız kalmayacağız, birbirimizi yalnız bırakmayacağız. Arkadaşımızın davası bizim de davamızdır, takipçisi olacağız" dedi.
 
Oflaz "Koç Holding utan, çalışanın mutsuz. Ali Koç utan, çalışanın mutsuz. Bu işyerinde mobbing var" diye belirtti.