19 Eylül 2024 Perşembe

Yakut: Kuyu tipi hapishanelere karşı mücadeleyi yükseltelim

Kırşehir Yüksek Güvenlikli Hapishanede başta tecrit işkencesi ve ölüm tehdidi olmak üzere maruz kaldıkları hak gasplarına karşı açlık grevine başlayan ve 100. gününde tahliye edilen Halil Yakut, bu hapishanelerin neden "kuyu tipi" olduğunu ETHA'ya aktardı. Birlikte açlık grevi direnişine başladığı Grup Yorum emekçileri Rezzan Şengül ve Vedat Doğan'ın hayati risk taşıdığını, kurum doktorunun TTB kararına karşı gelerek B vitamini vermediğini aktaran Yakut, herkesi "kuyu tipi" hapishanelere karşı dayanışmaya, mücadeleyi yükseltmeye çağırdı. 

"S Tipi", "Y Tipi" ve "Yüksek Güvenlikli" adı altında 2021 yılından itibaren hayata geçirilen, gerek mimari yapısı gerekse de uygulamaları nedeniyle insan hakları savunucuları tarafından "kuyu tipi" olarak nitelendirilen hapishanelerdeki hak ihlalleri, devrimci tutsaklara yönelik işkenceler günden güne artarak sürüyor. Devrimci tutsaklar ise saldırılara direnişle yanıt veriyor. 

Şubat ayında tutsak edilen ve Silivri (Marmara) Hapishanesinde tutulan Halil Yakut, Kırşehir Yüksek Güvenlikli Hapishanesine sürgün edildi. Tek kişilik hücrede tecrit edilen Yakut, başgardiyan tarafından ölümle tehdit edildi, aynı gün hücresinden çıkarılıp adli tutukluların bulunduğu koğuşa konuldu. Adli tutuklular ise Yakut'a karşı kışkırtıldı. Oğlu Halil'in can güvenliğinden endişe duyan anne Gülten Yakut, mayıs ayında yaptığımız haberde ETHA'ya Kırşehir Yüksek Güvenlikli Hapishanesinde tutsakların can güvenliğinin olmadığını aktırmıştı. 

'TAM OLARAK BİR KUYU, BİR TABUT'
Maruz kaldığı hak ihlallerine karşı açlık grevi direnişine başlayan ve tahliye edildiği 100. güne kadar direnişi sürdüren Halil Yakut ile "kuyu tipi" olarak adlandırılan hapishanelerde yaşanan işkenceleri, tutsakların açlık grevi direnişini konuştuk. Yakut, yüksek güvenlikli hapishanelere neden "kuyu tipi" dediklerini aktararak söze başladı: "Tam olarak mimarisiyle bir kuyu, bir tabut. Beş adımlık bir hücredesiniz, havalandırma yok; pencerelerde teller, demir parmaklıklar var. İçeri hava, güneş bile girmiyor; sürekli su kesiliyor. Kapıda bir megafon var ve böyle iletişim kurmanız isteniyor gardiyanlarla. İnsan yüzü görmüyor, insan sesi duymuyorsunuz; hava, su, güneş yasak. Aslında tamamen devrimci düşünceyi teslim almaya yönelik inşa edilmiş hapishaneler."

'KUYU TİPİ HAPİSHANELER SESSİZ SEDASIZ İNŞA EDİLDİ'
2000'lerin başında F Tipi hapishanelerin lüks yerlermiş gibi şaşalı reklam ve duyurularla inşa edildiğini ancak kuyu tipi hapishanelerin 2020'den itibaren sessiz sedasız inşa edildiğine dikkat çeken Yakut, "Çünkü Adalet Bakanlığı da bu hapishanelerin tamamen işkencenin sistemleştirilmiş hali olduğunu biliyor, meşruluğu yok. Her anın sistemleştirilmiş bir işkenceye dönüştürüldüğü hapishaneler. Ve bu hapishaneler tesadüfen yapılmadı. Emperyalizmden ithal edilmiş bir politika bu. Emperyalizmin devrimci düşünceyi tecrit edip yalnızlaştırma, terörize, imha etme politikalarının yansıması. Anadolu halklarının, Türkiye halklarının açlığa, yoksulluğa, adaletsizliğe karşı mücadelesini bastırmak, halkın öncüsü devrimcileri hapishanelerde teslim almak için yapılmış hapishaneler" dedi. 

'ADLİ TUTSAKLARIN ÇIĞLIĞINI DUYUYORDUK'
Bu hapishanelerin hiçbir insanın barınmasına uygun olmadığının altını çizen Yakut, bu nedenle kuyu tipi hapishanelerinin kapatılmasını istediklerini söyledi ve ekledi: "Adli tutsakların çığlıklarını duyuyorduk, insanı insanlıktan çıkaracak hapishaneler."

Kuyu tipi hapishanelere karşı devrimci tutsakların direnişte olduğunu belirten Yakut; Şerif Turunç, Nedim Öztürk, Hüseyin Karaoğlu, Nurettin Kaya, Cemil Kurt, Ali Şengül'ün açlık grevi direnişini kazanarak başka bir hapishaneye sevklerini sağladıklarını hatırlatan Yakut, "Şu anda Buca Yüksek Güvenlikli Hapishanesinde Oktay Kelebek ve Grup Yorum emekçisi Cem Dursun süresiz açlık grevi direnişinin 167. gününde. Aynı zamanda tahliye olduğum Kırşehir Yüksek Güvenlikli Hapishanesinde Rezzan Şengül 133, Vedat Doğan 128 gündür açlık grevinde" ifadelerini kullandı. 

'KURUM DOKTORU GÖKHAN ÖZÇELİK BİZE B VİTAMİNİ VERMEDİ'
Kırşehir Hapishanesinde Grup Yorum emekçisi Rezzan Şengül'ün gardiyanların saldırısında parmaklarının kırıldığını, Vedat Doğan'ın maltada saldırıya uğradığını kendisinin de gardiyanlar tarafından ölümle tehdit edildiğini aktaran Yakut, "Bu kadar hak ihlali, teslim alma saldırısı ve tecrit işkencesiyle dolu olan yerde direnmekten başka yol yok. Hapishanelerde bu saldırılara, onursuzluk dayatmasına karşı açlık grevine başladık. Çünkü idarenin sürekli düşmanca yaklaşımı var. TTB'nin ve diğer tabip örgütlerinin önerdiği şekilde açlık grevinde günlük 500 miligram B vitamini almanız gerek. Kırşehir Yüksek Güvenlikli Hapishanede bize B vitamini verilmedi, Rezzan ve Vedat direnişinin kazanımı olarak daha bu hafta alabilmeye başladı. Ama biz açlık grevimizin 120'li, 130'lu günlerine kadar B vitamini alamadık. Kurum doktoru Gökhan Özçelik bize B vitamini vermiyordu. Açıkça, 'TTB kararı beni ilgilendirmiyor', ben Sağlık Bakanlığı'na bağlıyım' diyordu. Diğer hapishanelerde açlık grevinde B vitamini verildiğini, o kurumlardaki doktorların da Sağlık Bakanlığı'na bağlı olduğunu söylüyorduk. Ama Nazi faşizminin doktorları nasıl davranıyorsa öyle davranıyordu" diye aktardı. 

'GRUP YORUM EMEKÇİLERİNİN HAYATİ RİSKİ VAR'
Açlık grevi ve ölüm orucu direnişinde B vitaminin önemine dikkat çeken Yakut, "B vitamini alamadığımız için 100'lü günlerde, 200-300'lü günlerdeki gibi sağlık sorunları yaşadık. Vedat Doğan 128. gününde 40 kilo; sol kulağı duymuyor, yüz mimiklerini kontrol edemiyor, hayati risk var. Rezzan, 133. gününde 43 kilo, kalp çarpıntıları yaşıyor. Grup Yorum emekçileri günden güne eriyor, Adalet Bakanlığı izliyor. Kırşehir Yüksek Güvenlikli Hapishane idaresi izliyor. Her an işkence suçu işliyorlar, cinayete teşebbüs suçu işliyorlar. Yargılanmaları lazım" dedi. 

'KUYU TİPİ HAPİSHANELERE HERKESİN KARŞI ÇIKMASI GEREK'
Tutsakların açlık grevi, ölüm orucu direnişine ses vermek gerektiğini söyleyen Yakut, "Kuyu tipi hapishaneler, tabutluklar emperyalizmin faşizmin halka yönelik tehdidi. Diyor ki, 'mücadele ederseniz, adalet isterseniz sizi böyle kuyulara atarım.' O yüzden kendine aydın, demokrat, sosyalist, sol diyen herke kuyu tipi hapishanelere karşı sesini yükseltmeli. Yarın gazeteciler, vekiller, hak ve özgürlük mücadelesi verenler, herkes kuyu tipi hapishanelerde işkenceyle karşı karşıya kalacak. Bunun olmaması ve arkadaşlarımızın katledilmemesi için şu anda herkesi kuyu tipi hapishanelere karşı mücadeleye, açlık grevi direnişçisi arkadaşlarımızın sesine ses olmaya çağırıyorum" ifadelerini kullandı. 

TAYAD'LI AİLELER'İN EYLEMLERİNE ÇAĞRI
Halil Yakut son olarak TAYAD'lı (Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği) Aileler'in her pazartesi günü yaptıkları bir günlük dayanışma açlık grevine, her çarşamba günü de İstanbul Adliyesi önündeki kuyu tipi hapishanelere karşı eylemlerine katılma çağrısı yaptı.