21 Eylül 2024 Cumartesi

Xelef Nehar: Topraklarımızı işgale karşı savunacağız

Kuzey ve Doğu Suriye'nin en büyük aşiretlerinden Begara aşireti adına ETHA'ya değerlendirmelerde bulunan İbrahim Xelef Nehar, "Eğer savaş olursa Kezvan ve Bagok dağlarını birleştirerek onları bu savaşı başlattıklarına pişman edeceğiz" diye kaydetti.
AKP/Saray rejimi Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırı tehditlerini sürdürürken, bölgede yaşayan halklar saldırıya karşı Serêkaniyê, Kobanê ve Girê Spî'de canlı kalkan eylemi başlattılar.
 
Tayyip Erdoğan'ın 12 Aralık tarihinde yaptığı açıklamada Fırat'ın Doğusu'na yönelik "Birkaç gün içerisinde operasyonu başlatacağız" diye tehdit etmişti. Bu açıklamanın ardından ABD Başkanı Donald Trump bölgede bulunan askeri güçlerini çekeceğini ifade etmişti.
 
Erdoğan'ın bölgede yaşayan Arap halkları kendine yedeklemeye çalışmasına karşı Arap, Kürt, Süryani ve Türkmen halkları saldırılara karşı Serêkaniyê, Kobanê ve  Girê Spî'de başlatılan canlı kalkan eylemine katılarak topraklarını savunacaklarını belirttiler.
 
Kuzey ve Doğu Suriye'nin en büyük aşiretlerinden biri olan Begara aşireti adına ETHA'ya değerlendirmelerde bulunan İbrahim Xelef Nehar, DSG'nin içerisinde ağırlıklı gücün Arap güçlerinden oluştuğunu belirterek Erdoğan'ın Arap halklarını kullanarak Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırısını kabul etmediklerini belirtti. Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamalarının yalandan ibaret olduğunu ifade eden Nehar, "Çavuşoğlu'nun Arap halklarını Kürtlere karşı kışkırtılarak Kuzey ve Doğu Suriye'ye saldırmayı amaçlıyor. Fakat yanılıyor. Kuzey Suriye'de yaşayan halklar olarak bu işgal saldırısına karşı birlikte direneceğiz" diye kaydetti.
 
Nehar, "Begara 27 aşiretten oluşan bir kabile, biz kabile adına Erdoğan'ın işgal tehditlerinin karşısında duruyoruz. Halklar olarak Birleşmiş Milletlere ve Uluslararası güçlere sesleniyoruz. Erdoğan'ın bu tehditleri karşısında sessiz kalmasınlar. Erdoğan'ın karşısında Birleşmiş Milletler ve uluslararası güçler durmazlarsa ve Erdoğan Rojava topraklarına saldırırsa, biz DSG içerisinde yer alan güçlerimiz ile nasıl ki IŞİD'e karşı savaştıysak işgale karşıda savaşçılarımız ile birlikte direnişin içerisinde yerimizi alacağız" diye belirtti.
 
'ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI YALANDAN İBARET'
 
Erdoğan'ın tehditlerinin halkları korkutamayacağını vurgulayan Nehar, "Biz eskiden beri işgalcilere ve çetelere karşı direnen bir halkız. Biz Kuzey ve Doğu Suriye'de yaşayan halklar olarak birlikteyiz. Erdoğan'ın Suriye'yi parçaladılar açıklamaları yalandan ibaret. Erdoğan'a cevap veriyoruz. Burada kurulan kuvvet ve gücümüz içerisinde bütün halklar birlikte kendi kültürünü kendi yaşamını sürdürüyor. Kimse Suriye'yi parçalamak istemiyor. Suriye'yi asıl parçalayan Erdoğan'ın Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal tehditleri ve buraya sokmak istedikleri çeteleridir" diye belirtti.
 
Suriye hükümetinin işgal tehditlerine karşı kesin duruşunu ortaya koyması gerektiğini ifade eden Nehar, "Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi bütün siyasi alanlarda bütün hizmetleri halklara bölüştürmüş durumda. Halklar bütün hizmetlerden eşit şekilde yararlanmaktalar. Suriye hükümeti işgal tehditleri ve saldırılar karşısında duruşunu ortaya koymalıdır. Biz umut ediyoruz ki bölgemize yönelik bir saldırı gerçekleşmez. Bizim kültürümüzde tarihimizde savaş yok, biz savaşı isteyen bir halk değiliz. Biz bu topraklarda artık kan dökülmesini istemiyoruz. Eğer ki buna rağmen halkımıza yönelik bir saldırı gerçekleştirilirse biz halkımızı sonuna kadar savunacağız" dedi.
 
'SAVAŞI BAŞLATTIKLARINA PİŞMAN EDECEĞİZ'
 
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın "Eğer dünyanın ordusu da elimizde olsa biz kimseye savaş açmayız fakat bize karşı saldırı olursa biz halkımızı savunuruz" sözünü hatırlatan Nehar, "Bunu Erdoğan'a mesaj olarak yolluyoruz. Eğer savaş olursa Kezvan ve Bagok dağlarını birleştirerek onları bu savaşı başlattıklarına pişman edeceğiz" diye kaydetti.
 
Türkiye'nin Efrin'e yönelik operasyonuna da değinen Nehar, "Erdoğan Efrin'i özgürleştirmedi işgal etti. Efrin'i talan ettiler yakıp, yıktılar. Halklara karşı suç işliyorlar. Efrin 1 milyona yakın Suriye'li göçmeni barındırıyordu. Efrin'de yaşayanlar Efrin'lilerdi. Ben Efrin'i nasıl işgal edip, talan ettiklerini gördüm" dedi.