Vinç Operatörleri Meclisi: İş cinayetlerine karşı ve haklarımız için örgütlü mücadele yürütelim
Bir metrekarelik alanda akşama kadar stres altında baskı üretmeye zorlanan, gerekli denetim yapılmadığı ve önlemler alınmadığı için iş cinayetlerinin giderek arttığını kaydeden vinç operatörleri maruz kaldıkları zorluklara ilişkin açıklama yaptı. İşçilerin üstüne düşen görevin örgütlü mücadele olduğunun altını çizen vinç işçileri, Dev Yapı-İş'te örgütlenerek Kule Vinç Operatörleri Meclisini kurduklarını kaydetti ve inşaat işçilerine birlikte, örgütlü mücadele çağrısı yaptı.
Dev Yapı-İş'te örgütlü Kule Vinç Operatörleri Meclisi, Kadıköy iskele meydanında yaptıkları açıklamayla inşaat şantiyelerinde çalışırken yaşadıkları sıkıntılarını kamuoyuna duyurdu.
"Eşit haklar ve yaşanabilir bir ücret için birlikte hareket ediyoruz. Çalışırken ölmek istemiyoruz" pankartı ile katledilen inşaat işçilerinin fotoğraflarının taşındığı eyleme, DİSK'e bağlı sendikaların temsilcileri de katıldı.
'YETERLİ KONTROL VE DENETİMLER YAPILMALI'
Şantiyelerde yaşanan iş cinayetleri ve kazaların gerekli önlemler alınmadığı, yeterli denetim ve kontroller yapılmadığı için arttığı kaydedilen açıklamada, "Yaşanan iş cinayetlerinin temel nedeni; patronların aşırı kâr hırsı, üretim baskısı, yeterli kontrol ve denetim mekanizmasının olmamasıdır. Kullandığımız kule vinçlerin yeterli kontrol ve denetim olmadan kurulmasının iş kazası ve iş cinayetlerine davetiye çıkarttığını biliyoruz. Özellikle son zamanlarda yurtdışından çalışma ömrünü tamamlayan demir yorgunluğu olan makinelerin ülkemize seri bir şekilde alınması, kurulumunda ve bakımında servis elemanlarının yeterli donanıma sahip olmaması her şantiyeyi, orada çalışan işçileri çevresinde bulunan halkı tehlikeye atmaktadır. Bizler, kule vinç operatörleri olarak bu makinaların uluslararası standartlara uygun bir şekilde çalıştırılmasını, yeterli kontrol ve denetimin yapılmasını istiyoruz" denildi.
'ÖNLEM ALINMAZSA İŞ CİNAYETİ VE İŞ KAZALARI ARTACAK'
Kule vinçlerden kaynaklı yaşanan iş kazası ve iş cinayetlerinin önlem alınmadığı takdirde daha çok yaşanacağının altı çizilen açıklamada, son yaşanan örnekler şöyle sıralandı:
🔹"30 Aralık 2022 tarihinde İzmir'de zaten tonajının ve yükseklik kapasitesinin üzerinde kullanılan kule vinç, kat yükseltmesi yapılırken, servisin de hatasıyla zincirleme ihmallerden dolayı devrildi. Biri servis elemanı biri operatör olmak üzere toplam 6 işçi kardeşimiz yaşamını yitirdi.
🔹25 Mayıs 2023 tarihinde Bursa'da yeterli kontrol ve denetim olmadan kurulan zeminde toprak kayması sonucu devrilen makinada meslektaşımız Nadir Emeç arkadaşımız hayatını kaybetti.
🔹20 Eylül 2022 tarihinde İstanbul'da kurulumu yapılan kule vinç devrildi biri operatör olmak üzere iki işçi arkadaşımız yaşamını yitirdi.
🔹11 Haziran 2022 tarihinde Irak Süleymaniye'de yeni kurulan vinç devrildi 3 işçi yaşamını yitirdi, 8 işçi yaralandı.
🔹Yine farklı tarihlerde İstanbul, Ankara, Artvin, Mardin, Malatya ve Kastamonu da bir biri ardınca kule vinç kazaları meydana geldi, birçok işçi arkadaşımız yaralandı."
'GELİN DEV YAPI-İŞ'TE ÖRGÜTLENİP, HAKLARIMIZI SAVUNALIM'
Çalışma koşullarına dikkat çekilen açıklamada, bir metrekarelik alanda akşama kadar üretim baskısına maruz kalındığı, stres ve fiziki koşulların bir yerden sonra önü alınamayacak mesleki hastalıklara yol açtığının altı çizilen açıklamada, "Dinlenemeyen, sağlıklı uygun çalışma koşulları olmayan, hem bedenen hem sosyal yönden yorgun olan operatörün kaza yapma olasılığı daha da artıyor. Bu noktada çalışma bakanlığını göreve davet ediyoruz. Sahada yaşadığımız birçok sıkıntıları dile getirirken zaman zaman sesimiz kısık kalıyor. Bu yüzden inşaat işçisi emekçilerin hakları için mücadele eden DİSK'e bağlı Dev Yapı İş sendikası çatısı altında toplanıp haklarımızı anayasal bir zeminde savunmaya çalışıyoruz. Buradan bütün meslektaşlarımıza da seslenmek istiyoruz; gelin sendikamıza üye olun, sesimiz daha çok duyulsun, haklarımız için birlikte omuz omuza mücadele edelim, gerekli eğitimleri beraber alalım ve mesleğimizi en güzel şekilde icra edelim" çağrısı yapıldı.