21 Eylül 2024 Cumartesi

Veteriner hekimler sağlıkta şiddete karşı iş bıraktı

Meslekleri başında gördükleri şiddete tepki olarak ülke çapında 1 gün iş bırakan veteriner hekimler, veteriner hekimliğin sağlıkta şiddet yasası kapsamına alınmasını istedi.

Veteriner hekimler, yaşadıkları şiddet nedeniyle bir gün iş bıraktı. Türk Veteriner Hekimleri Merkez Konseyi (TVHB) ve beraberindeki 56 Veteriner Hekim Odası yöneticileri Ankara'da bulunan Ulus Atatürk Heykeli önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

"Sağlıklı toplum için veteriner hekimleri koruyun" ve "Sağlıkta şiddete hayır" dövizleri taşınan eylemde basın açıklamasını TVHB Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan okudu.

Tahammül edilemez bir noktaya gelen sağlıkta şiddeti kamuoyuyla paylaşmak ve seslerini duyurmak için bir araya geldiklerini belirten Arslan, veteriner hekimlerin koruyucu hizmetlerle salgınları önleyerek halk sağlığını koruduğunu, hayvanların sağlıklı ve refah içinde yaşamasını sağladığını söyleyen Arslan, veteriner hekimliğin toplum, hayvan ve çevre sağlığı için önemine işaret etti.

Veteriner hekimlerin bu önemi nedeniyle kendi çıkarlarına risk görenler tarafından değersizleştirilmeye çalışıldığına işaret eden Arslan, yaşananların yeni değil, geçmişten başlayan ve dayanılmaz hale gelen bir süreç olduğunu kaydetti.

Veteriner hekimlere dönük şiddetin pek çok farklı şekilde sürdüğünü vurgulayan Arslan, geçen sene Yozgat'ta mezbahadaki etin "halk sağlığı için riskli olduğunu" söyleyen veteriner Volkan Lale'nin katledildiğini, temmuz ayında İzmir'de veteriner Caner Ülgen'in hasta yakınları tarafından darp edildiğini, ağustosta Ankara'da veteriner Ceren Eroğlu'nun hasta yakını tarafından saldırıya uğradığını hatırlattı.

"Biz biliyoruz ki iş güvencesi ve can güvenliği nedeniyle açıklanamayan daha onlarca şiddet örtbas edilmekte bizlere ve kamuoyuna yansımamaktadır. Yaşanan bu şiddet, biz veteriner hekimleri artık yeter dedirtecek noktaya getirmiş, birçok meslektaşımız ya mesleğini bırakmış başka işlere yönelmiş ya da yurt dışına gitmeye başlamıştır" diyen Arslan, kamuoyuna seslenerek, veteriner hekimlerin halk sağlığı için çok önemli olduğunu vurguladı.

Veterinerlere uygulanan şiddetin toplumun sağlık hakkına uygulandığını dile getiren Arslan, yetkililere çağrıda bulunarak şu ifadeleri kullandı: "Dünyayı bekleyen pandemiler, gıda krizi ve iklim krizi gibi sorunlar başta olmak üzere, risklerin bertaraf edilmesi, ülkemizin bu süreçleri en az zararla atlatması için alınacak tedbirlerin en başında, bu görevleri yapan veteriner hekimlerin can güvenliğinin ve iş güvencesi ile birlikte kamuda veteriner hekimlik otoritesinin güçlendirilmesi ve özlük haklarının iade edilmesi bulunmaktadır. Ancak, bizler linç ediliyor, darp ediliyor, daha ötesi öldürülüyoruz ve bizlerle birlikte aslında halk sağlığı da ölüyor. Yaşanan süreç, biz veteriner hekimleri yıldırmış, bıktırmış ve artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Sağlık çalışanları için düzenlenen yıpranma payı, ek gösterge, maaş iyileştirmesi vb. tüm özlük hakları konularında ve Sağlıkta Şiddet Yasası'nda veteriner hekimler kapsam dışı bırakılmış ve dışlanmışlardır. Meslektaşlarımız büyük umutlarla başladıkları mesleklerini bırakmakta, özellikle genç meslektaşlarımız geleceklerini yurt dışında aramaktadırlar."

Veteriner hekimliğin sağlıkta şiddet yasası kapsamına alınması gerektiğinin altını çizen Arslan, "Şiddeti oluşturan unsurlar ortadan kaldırılmalı, şiddet tavizsiz cezalandırılmalı, kanunlar ve bilimsel gerçekler önünde sağlık çalışanı olan veteriner hekimlere hakları iade edilmelidir" dedi.