22 Eylül 2024 Pazar

'Vestel'de üretim dursun, işçilere ücretli izin verilsin'

Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu, koronavirüs nedeniyle işçilerin yaşamını yitirdiği Vestel'de üretimin durdurulmasını ve işçilerin ücretli izne çıkarılmasını istedi.

Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu, Zorlu Holding önünde basın açıklaması yaparak, en az 7 işçinin koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiği Vestel'de üretime ara verilmesini istedi.

"Vestel işçisi köle değildir", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" sloganlarının atıldığı eylemde açıklamayı Deniz Bakır okudu.

Salgının bir çok ülke başta olmak üzere yeniden artmaya başladığını söyleyen Bakır, binlerce işçinin süreçten etkilendiğini, yüzlercesinin koronavirüse yakalandığını belirtti.

"Vaka sayılarının en yüksek olduğu dönem dahil olmak üzere ücretli izin hakkı tanınmayan işçiler, açlık ya da ölüm tercihlerinin arasına sıkıştırıldı" diyen Bakır, salgının ilk dönemlerinde milyonlarca işçinin ya işten çıkarıldığını ya da ücretsiz izne ayrıldığını hatırlattı.

Özellikle iktidarın normalleşme adımlarını attığı 1 Haziran'dan itibaren virüsün iş yerlerinde hızla arttığını kaydeden Bakır, "Virüsün iş yerlerinde, çalışma alanlarında 3 kat hızlı yayıldığı göz önüne alındığında, sürecin herhangi bir aşamasının normalleştiğini söylemek mümkün değil. Hatta normalleşme süreci ile birlikte işyerlerinde alınan eksik önlemler bile gevşetildi. Bugün hepimizin gördüğü üzere virüs hız kesmeden işyerlerinde, çalışma alanlarında yayılıyor. Hatta yayılmakla kalmıyor, pek çok işçinin hayatını kaybetmesine de yol açıyor. İşçiler-emekçiler için normalleşmekten ziyade işler daha da kötüye gidiyor" şeklinde konuştu.

Vestel'de de en az 7 işçinin koronavirüsten yaşamını yitirdiğini ifade eden Bakır, yerel basında bu sayının 17 olduğu yönünde haberlerin çıktığına dikkat çekti.

Bakır, "Kısaca söylemek gerekirse işçilerin hayatına, ürettikleri buzdolabı kadar bile değer verilmiyor" dedi.

Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu olarak yetkililere çağrı yapan Bakır, şu talepleri soraladı: 
Vestel fabrikasında en az 15 gün süreyle üretime ara verilmelidir ve işçiler ücretli izne çıkarılmalıdır.
Tüm işçilere test yapılmalıdır ve gerekli ise tedavi uygulanmalıdır.
Covid-19 meslek hastalığı sayılmalıdır.
Yaygın tarama testi sadece Vestel fabrikasında değil sanayi bölgeleri ve işçilerin yoğun olduğu her alanda gerçekleştirilmelidir.
Önlem almayarak işçilerin sağlığını tehlikeye atan tüm işyerlerine ve bunu destekleyen, teşvik eden kişi ve kurumlara cezai yaptırımlar uygulanmalıdır.

İşçilerin açlık ve ölüm ikilemine terk etmemek için direneceklerini vurgulayan Bakır, tüm işçileri de mücadeleye çağırdı.