16 Eylül 2024 Pazartesi

Veriler gizleniyor: Bakanlık 6, İBB 21 Batı Nil virüsü vakası açıkladı

Covid-19 salgını döneminde verileri gizlediği ve gerekli önlemleri almadığı eleştirisi yöneltilen Sağlık Bakanlığı, Batı Nil virüsü salgınında da benzer bir yaklaşımla hareket ediyor. Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de 6 kişide Batı Nil virüsü tespit edildiğini duyururken, İBB sadece İstanbul'da 21 vaka tespit edildiğini duyurdu. Açıklamada, vakaların sivrisineklerin yoğun gözüktüğü 9 ilçede görüldüğü duyuruldu.

Son yıllarda küresel düzeyde yaşanan virüs salgınlarına yenileri eklendi. 2019 yılında başlayarak yıllarca süren Covid-19 salgınından sonra şimdi de Batı Nil virüsü ve Maymun Çiçeği virüsleri yayılarak, insan sağlığını tehdit ediyor.

Sağlık Bakanlığı önceki gün akşam yaptığı açıklamada, Türkiye'de 6 kişide Batı Nil virüsü vakası görüldüğünü duyurdu. Sivrisinek ısırması sonucu vücuda yerleşen virüsün bu kişilere salgının yaygın olduğu ülkelere seyahatlerinde de bulaştığı yoksa Türkiye'de mi bulaştığına ilişkin bilgi verilmedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanı Dr. Önder Yüksel Eryiğit'in açıklaması Sağlık Bakanlığı'nın Covid-19 salgınında olduğu gibi verileri gizlediği ve gerekli önlemleri almadığını gösteriyor.

Eryiğit, sadece İstanbul'da 21 Batı Nil virüsü vakası tespit ettiklerini açıkladı. 10 Haber'den Özgür Gökmen Çelenk'e konuşan Eryiğit, "Covid dönemindeki deneyimlerimiz tekrarlanmamalı. Halkı doğru bilgilendirmek bizim sorumluluğumuz" dedi.

Batı Nil virüsünün yayılmasına neden olan Culex sivrisineklerinin İstanbul'da en çok Ümraniye, Beylikdüzü, Arnavutköy, Eyüp Sultan, Başakşehir, Esenyurt, Avcılar, Küçükçekmece ve Büyükçekmece'de görüldüğünü söyleyen Eryiğit, tespit ettikleri 21 vakanın tamamının bu dokuz ilçeden çıktığını duyurdu. Eryiğit, bu durumun nedenlerini, "Sivrisinekler durgun sularda ürüyor. Cluex'in görüldüğü ilçeler genellikle kırsalı olan ve yeni sivrisinek üreme kaynaklarının kontrol edilemediği alanlar" sözleriyle açıkladı.