22 Eylül 2024 Pazar

'Vergide adalet olmadan gelirde adalet olmaz'

DİSK, işçilerle patronların aynı oranda vergi vermesine ve vergi tarife dilimlerinin enflasyon gözetilmeden arttırılmasına tepki göstererek, tüm kamuoyunu işçi ve emekçilerin vergi oranlarının düşürülmesi için mücadeleye çağırdı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Fatih'te bulunan İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı önünde yaptığı eylemle, gelir vergisindeki adaletsizliğin ortadan kaldırılmasını istedi. "Dilim dilim soyuluyoruz, vergide adalet istiyoruz" pankartı açılan açıklamaya DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve çok sayıda kişi katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Arzu Çerkezoğlu, bir yandan yüksek enflasyon bir yandan artan vergi yükü ile işçi ve emekçilerin ücretlerinin erimeye devam ettiğini söyledi. İşçi ve emekçilerin vergi dilimleri sistemiyle yoksullaştırıldığına dikkat çeken Çerkezoğlu, işçilerin dahil edildikleri vergi dilimleri sonucu gelirlerinin büyük bölümünü vergi olarak devlete ödediğini kaydetti. İşçilerin vergi olarak ödedikleri miktarın ücretlerinin üçte birine tekabül ettiğine işaret eden Çerkezoğlu, "Zamlar nedeniyle zaten geçim zorluğu çeken işçilerin cebine hükümet bir de vergi yoluyla el uzatıyor" dedi.

Bu adaletsiz vergi düzenine itiraz ettiklerini belirten Çerkezoğlu, net ücretlerin düşmesinin temel nedeninin işçilere uygulanan gelir vergisi oranlarının yüksekliği olduğunu söyledi. AKP iktidarının işçilere zengin muamelesi yaptığını ve patronla aynı oranda vergi ödemesi dayattığını dile getiren Çerkezoğlu, vergi tarife dilimlerinin enflasyon, ücret artışı ve yeniden değerleme oranlarından daha az arttırılmasına tepki gösterdi. Böylece işçilerin üst vergi dilimine sokulduğunu ve daha çok vergi vermek zorunda bırakıldığını dile getiren Çerkezoğlu, "Burada açık bir hırsızlık var" dedi.

Çerkezoğlu, Türkiye'de vergi sisteminin baştan sona adaletsiz olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: "İşçinin ücret geliriyle, karların, faizin, rantın aynı oranda vergilendirilmesi başlı başına adaletsizlik. Bizim bordrolarımızdan tıkır tıkır vergiler kesilirken, işveren kazançları bir sonraki yıl vergilendiriliyor. İşverenlere verilen imtiyazlar, indirimler, teşvikler bu adaletsizliği büyütüyor. Yetmiyor, büyük holdinglerin, şirketlerin vergilerinin bir gecede sıfırlanırken on milyonlarca ücretlinin vergi yükünü omuzunda taşıması adaletsizliği keyfiliğe dönüştürüyor."

Dolaylı vergilerle de soygunun devam ettiğini söyleyen Çerkezoğlu, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
🔹 "Gelir vergisi oranı ücretlilerde yüzde 10'a düşülmelidir.
🔹 Vergi tarife dilimler en az asgari ücret veya yeniden değerleme oranında artırılmalıdır.
🔹 İşverenlere uygulanan 5 puan SGK prim desteği çalışanlara da uygulanmalıdır. Çağdışı damga vergisi tümüyle kaldırılmalıdır.
🔹 Ücretlerden ve tükettiklerimizden değil, kardan, faizden, ranttan daha fazla vergi alınan, az kazananın az, çok kazanın çok vergi ödediği bir vergi düzeni şarttır."

"Bu adaletsiz düzene karşı vergi adaleti mücadelemizi büyütmeye kararlıyız" diyen Çerkezoğlu, tüm kamuoyunu işçi ve emekçilerin vergi yükünün düşürülmesi, vergide adaletin sağlanması için omuz omuza mücadele etmeye çağırdı.

Eylem sloganlarla son buldu.