21 Eylül 2024 Cumartesi

Venezuela'da ABD destekli Juan Guaido kendini devlet başkanı ilan etti

Venezuela'da ABD destekli Juan Guaido, kendini geçici Devlet Başkanı ilan ederek yemin etti. ABD, Kanada ve Brezilya gibi ülkeler Guaido'yu devlet başkanı olarak tanıyacağını açıkladı.
Venezuela'da ABD destekli Juan Guaido kendini geçici Devlet Başkanı ilan ederek yemin etti. ABD Başkanı Donald Trump'ın ise Juan Guaido’yu devlet başkanı olarak tanıyacağı bildirildi.
 
Bolivya, Meksika, Rusya, Küba, Türkiye, Nikaragua ve Güney Osetya Maduro'yu cumhurbaşkanı olarak tanıdığını açıklarken; Kanada, Brezilya, Arjantin, Paraguay, Kolombiya, Peru, Ekvador, Kosta Rika, Şili ve Guatemala ise ABD destekli Guaido'yu tanıyacağını açıklayan ülkeler arasında.
 
Venezuela'da halk sokaklara döküldü. Gün içerisinde sokağa çıkan Guaido taraftarlarının eylemleri nedeniyle Caracas hareketlendi. Protestolar kimi yerlerde silahlı saldırılara dönüştü ve dört kişi yaşamını yitirdi.
 
ABD Venezuela Büyükelçisi Todd Robinson, hükümetin kendisini ülkeden ayrılmaya zorlayamayağını belirterek, "Maduro yönetiminin bizi kovma yetkisi yok. Juan Guaido bizim kalmamızı istiyor. Bir yere gitmiyoruz. Maduro Hükümeti'nin elçiliğimize olası müdahalesi, savaş nedenidir" dedi.
 
AB'DAN DARBEYE DESTEK
 
Venezuela'da yaşanan hükümet darbesi girişimine bir destek de Avrupa Birliği Konseyi'nden geldi. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk darbeyle ilgili olarak, "Umarım tüm Avrupa Venezuela'daki demokratik güçlere destek verir. Maduro'nun aksine Ulusal Meclis ve Juan Guaido Venezuela vatandaşlarının verdiği demokratik yetkiye sahip" ifadelerini kullandı.
 
MADURO: BURADA DEVRİMİ SAVUNAN BİR HALK VAR
 
Caracas'da halka seslenen Devlet Başkanı Nicolas Maduro, "Uluslararası medya kuruluşları bizi sansürlüyor. Juan Guaido 'kaçak başkan'dır. Biz büyüğüz, biz Hugo Chávez'in halkıyız. Uluslararası kuruluşlar manipülasyon yapıyorlar ve bu manipülasyonla dünyayı etkiliyorlar, ancak dünya bilsin ki devrimini savunan bir halk var. Gringalar tarafından aşağılandığımız yüzyıllara geri dönmek istemiyoruz. Biz bu saraya halkın oylarıyla geldik ve halkın oylarıyla burada kalmaya devam edeceğiz" dedi.
 
Maduro konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bizi seçen yegane kuvvet Venezuela anayasasıdır. ABD Venezuela'da kukla bir hükümet istediği için bu operasyonu yönetiyor. ABD ile diplomatik ve politik ilişkileri kesiyoruz. ABD'li diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için 72 saat veriyoruz. Manipüle ediyorlar ve manipüle edenlere göstereceğiz ki, burada kendi kendini yöneten Bolivarcı bir halk var ve kendi kaderini tayin edecek.
 
Tüm Venezuela halkını barışı, huzuru, uyumu savunmaya çağırıyorum. Şiddete ve darbeye hayır diyoruz! Vatanımızı savunmaya, Bolivarcı Cumhuriyet'i savunmaya devam edeceğiz. Hükümet egemenliğimizi tüm ülke boyunca savunacaktır. Yargıyı görevini yapmaya ve devleti, demokratik düzeni ve hukuku savunmaya davet ediyorum.
 
Bu darbecilerin, Gringo İmparatorluğu'nun ilgileri, bizim petrolümüzde, gazımızda ve altınımızda."
 
Bolivya, Küba, Rusya ve Meksika Venezuela'ya darbe karşısında desteklerini iletti. Nicolas Maduro, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan da destek telefonu aldığını iletti.
 
Önceki gün ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in açıkça darbe örgütlenmesi çağrısında bulunup her türlü girişimi destekleyeceklerini ifade ettiği bir video yayınlamasının hemen ardından gelişen olaylar sonrasında Birleşik Sosyalist Parti iktidarı karşıtı geniş kesimler ülkenin başkenti Caracas'da sokaklara dökülmüştü. Bugün gerçekleştirilen eylemler sırasında silahlı grupların ateş açması sonucu çatışmalar meydana gelmiş ve dört kişi yaşamını yitirmişti.
 
'YANKEE GO HOME'
 
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun yardımcısı Delcy Rodriguez, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun açıkça darbe çağrısında bulunması üzerine ona "Yankee Go Home" diye cevap vermişti.
 
TRUMP GEÇİCİ BAŞKANI TANIYACAĞINI AÇIKLADI
 
ABD Başkanı Donald Trump, akşam saatlerinde Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu geçici başkan olarak tanıyacağını duyurduğu bir tweet attı.
 
ABD'nin ardından Kanada, Brezilya, Arjantin, Kolombiya ve Paraguay da geçici devlet başkanını tanıyacağını duyurdu.
 
MEKSİKA DARBEYİ TANIMAYACAĞINI AÇIKLADI
 
Meksika, Venezuela'ya bakışlarında bir değişiklik olmadığını ve darbeyi tanımayacağını açıkladı.
 
Ülkenin doğusundaki Maturin kentinde iktidardaki Birleşik Sosyalist Parti binası, sağcılar tarafından ateşe verildi.
 
Hafta içerisinde yine orduya mensup ufak bir grubun küçük çaplı ve başarısız girişimi yaşanmıştı.
 
Buna, ordu ve halk milisleri tarafından yayınlanan görüntülerde ABD'ye verilen "Latin Amerika'daki Vietnam'ınız olacağız" marşlarıyla yanıt verilmişti.
 
Uzun süredir küçük gruplar dışında açıkça darbe girişiminde bulunmayan ve iktidara sadık davranan Venezuela ordusunun göstereceği tavır süreç içerisinde kritik bir faktör olacak.
 
Bu kapsamda Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Jose Manuel Olivares, orduya darbeye katılma çağrısında bile bulundu.
 
Anayasa Yüksek Mahkemesi Başkanı Juan José Mendoza, Juan Guaido'yu görevini kötüye kullanmakla suçladı. Mendoza, cumhurbaşkanı Nicolas Maduro'yu tanıyacaklarını ve Ulusal Meclis'in suç işlediğini söyledi.