Van'da 400 esnaf kepenk kapattı
Van Lokantacılar Fırıncılar Odası Başkanı Sabri Işık, bir yıl içinde odalarına bağlı 400 esnafın artan maliyetler sebebiyle kepenk kapattığını söyledi.
Yoksullaşma krizi küçük esnafı da etkiledi. Van'da, son bir yılda 400 esnaf kepenk kapattı. Van Lokantacılar ve Fırıncılar Odası Başkanı Sabri Işık, esnafın artan maliyetler nedeniyle kepenk kapattığını söyledi.
Işık, "Odamıza bağlı 13 meslek grubu var. Geçen bir yılda 400 esnafımız terki ticaret yapmıştır. Bunun nedeni ise her geçen gün artan maliyetler ve giderlerdir. Esnaf artık geçinemediği için mecburen kepenk indiriyor" dedi.
En büyük 20'inci büyükşehir olan Van'ın gayri safi yurtiçi hasılada (GSYH) Türkiye'de 3'üncü sırada yer aldığını söyleyen Işık, "Van esnafının bir nebze ayakta kalmasının nedeni Irak ve İran'dan gelen turistlerdir" diye konuştu.
'BİR DÜRÜM BİLE LÜKS OLMUŞ'
Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin, ocak-haziran dönemi 'karşılıksız çek veri'lerini paylaşan Işık, Van'ın 942 karşılıksız çek ile birinci sırada yer aldığını söyledi. "Bu durum bile esnafın nasıl sıkıntıda olduğunu gösteriyor" diyen Işık, yoksullaşma krizinin geldiği noktayı şu şekilde açıkladı: "Eskiden bir lokantaya giderken asla eşimiz dostumuz olmadan gitmezdik. Ama şimdi insanlar bir dürüm yemeye korkuyorlar. Bir dürüm bile insanlar için lüks olmuş. Bu haliyle esnafın kazanması mümkün değil."
'TURİST SAYISI DÜŞTÜ'
Kente gelen turist sayısında da düşüş yaşandığını kaydeden Işık, "Turistlerden dolayı biraz iş yapabiliyor, evimize bir ekmek götürebiliyoruz. Turist sayısı bu yıl özellikle düştü. Sınır kapısının üç girişi var, ama tek bir giriş çalışıyor. Söz konusu Van olunca turistlere böyle zorluk çıkarılıyor. Geçen yıllarda neredeyse kentin tamamı turist doluyken bu yıl neredeyse kimse gelmiyor. Bu politikanın değişmesi gerekiyor. Bu yapılmazsa günbegün insanlar kepenk kapatmaya devam eder" dedi.
'HER GÜN GÖZÜMÜZÜ ZAMLARLA AÇIYORUZ'
Kentte 30 yıldır lokantacılık yapan Hüseyin Akdağ da, işe ilk başladığında iyi bir kazancı olduğunu söyledi, "Şimdi neredeyse her gün gözümüzü zamlarla açıyoruz" diye ekledi. Fiyatların her gün değiştiğini söyleyen Akdağ, "Önceden biz iş yerimize sabah geldiğimizde 200 tane kebap satacağımızı söylüyorduk. Şimdi 100 kebap satabilecek miyiz derdindeyiz. Bizler artık esnaf olarak gerçekten çok zor durumdayız. Sattığımız yemeğe zam yapmak zorundayız ki bizi kurtarabilsin. 1 kilogram etin fiyatı 600 TL. Etin bu kadar pahalıyken kebabın porsiyonunu 250 TL'den aşağı satamayız. Kepenk indiren esnafımız geçimini sağlayamıyordu" diye konuştu.
'KEMER SIKMA POLİTİKASI SADECE HALK İÇİN Mİ GEÇERLİ'
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in orta vadeli programında yer alan kemer sıkma politikasını hatırlatan Akdağ, "Bu politika sadece halk için mi geçerli" diye sordu.
'ÇARE SAVAŞIN DURMASIDIR'
Halk açken yönetenlerin milyonluk araçlarla gezdiğini söyleyen Akdağ, "Bu kemer sıkmayı kendilerine neden uygulamıyorlar? Madem bir sorun sıkıntı var, neden kendileri bunları çözmek yerine daha kötüye götürüyorlar? Ekonomi halkına güven vererek, barışı sağlayarak, insanlar arasında ötekileştirmeyi bitirerek çözülür. Savaş ve ekonomi birbirine bağlıdır. Savaş olursa kriz olur, demek ki savaş var ve bizler bu krize maruz kalıyoruz. Ekonomimizin düzelmesini istiyorsak çare savaşın durmasıdır" diye konuştu.