2 Ekim 2024 Çarşamba

Van Adalet Nöbeti 112'nci gününde: Tecridi kaldırın

Van'da adalet nöbetini sürdüren aileleri ziyaret eden HDP Başkale İlçe Eşbakanı Polit, Sivas Madımak'ta Alevileri katleden kişinin yaşı ve hastalığı nedeniyle serbest bırakıldığını söyledi, "Ancak daha ağır durumda olan siyasi tutuklular tahliye edilmeyerek ceza içinde ceza yaşatılıyor" dedi.

Hasta ve infazı yakılan tutsakların ailelerinin Van Barosu'nda başlattığı Adalet Nöbeti 112'nci gününde devam etti. Bugünkü eylemi, Van F Tipi Hapishanesi'nde 6 yıldır tutuklu bulunan İrfan Sabay'ın annesi Behice Sabay ve Van Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde 7 yıldır tutuklu olan Nihat İşnaz'ın annesi Muhteber İşnaz sürdürdü. Nöbeti, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Başkale İlçe Örgütü yöneticileri ziyaret etti.

Ziyarette konuşan HDP Başkale İlçe Eşbaşkanı Şengül Polat, hasta tutsakların hapishanesinde tutulmaya devam ettiğini belirterek, "Anneler, hukuksuzluğun ve adaletsizliğin son bulması için burada. Hasta tutuklular, dışarıda ailelerinin yanında tedavi olmalı. Ağır hastalıklarına rağmen ATK raporlarında 'cezaevinde kalabilir' deniliyor. Sivas katliamının faillerinden biri olan şahsın hem yaşı, hem de hastalığı gerekçe gösterilerek serbest bırakılmıştı. Ancak, daha ağır durumda olan siyasi tutuklular tahliye edilmeyerek ceza içinde ceza yaşatılıyor" diyerek devletin ikili politikasına dikkat çekti.

AİLESİNDEN HABERSİZ AMELİYATA ALINDI
Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ndeki Nihat İşnaz'ın annesi Muteber İşnaz ise oğlunun belediyede temizlik işçisiyken tutuklandığını belirterek, "Cezaevlerinde tutukluların en temel hakları verilmiyor. Oğlum, bir ay önce ameliyat edilmiş; ancak bizlere haber verilmedi. Ameliyat sırasında ya çocuğuma bir şey olsaydı, bu yapılan adalet mi" diye sordu.

'CEZAEVİNDEKİ SORUNLAR ÇÖZÜLSÜN'
Tutsaklara yönelik tecrit ve adaletsizliği kabul etmediklerini söyleyen anne İşnaz, "Bizler yaşadığımız sürece çocuklarımızın arkasındayız. Cezaevlerindeki hak ihlalleri bir an önce çözüme kavuşturulsun" diye konuştu.