16 Eylül 2024 Pazartesi

Vaminon Hareketi'nden eylem: Maden istemiyoruz

Vaminon Hareketi, Cengiz Holding'in maden faaliyetleri nedeniyle doğalarının katledileceğinin altını çizerek, "Maden suyumuza el koyacak, derelerimizi zehirleyecek, ormanımızı kazıyacak, çiçeklerimizi solduracak, geçim kaynağımız çaylıkları tahrip edecek, ürünlerin verimini de, kalitesini de düşürecek. Köylerimizde yaşayamayacağız" dedi.

Cengiz Holding'in maden arama faaliyetlerine karşı mücadele sürüyor. Vaminon Hareketi, Artvin Arhavi ilçesinde ilçeye bağlı köylerde yürüyüş düzenledi. Balıklı Köyü'nde saat 11.00'da başlayan yürüyüş sağanak yağmura rağmen maden araması yapılmak istenen diğer köylerde de toplanan halkın katılımıyla sürdü. Cumhuriyet Meydanında yapılan açıklamada, "Doğamız ve irademiz gasp edilemez" pankartı açıldı. "Dağlarda kar sis var, Arhavi'de isyan sesi", "Ne derelerimiz de ormanlarımızı satılık değil", "Kirli ellerini yeşilimizden çek" ve "Köyler Arhavi'ni can damarıdır" dövizleri taşındı. Açıklamada sık sık Lazca istemiyoruz anlamına gelen "Vaminon" sloganı atıldı.

'KÖYLERİMİZDE YAŞAYAMAYACAĞIZ'
Açıklamada konuşan Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği Başkanı Zeki Candemir, maden şirketinin doğrudan yaşadıkları ortama saldıracağını vurguladı. Candemir, "Maden suyumuza el koyacak, derelerimizi zehirleyecek, ormanımızı kazıyacak, çiçeklerimizi solduracak, geçim kaynağımız çaylıkları tahrip edecek, ürünlerin verimini de, kalitesini de düşürecek. Köylerimizde yaşayamayacağız" dedi.

'PARAYI MADEN ŞİRKETLERİ KAZANIYOR'
Madenin 10 köyle sınırlı kalmayacağını belirten Candemir, "Madenin zararlı etkileri hemen yayılıyor. Zaten hiçbir maden sahası başladığı alanla sınırlı da kalmıyor, genişliyor. Yani bütün köylerimiz, hatta komşu ilçelerin köyleri de tehdit altında. Unutmayın, Artvin ve ilçelerinin yüzde 71'i madenlere ruhsatlı. Maden şirketleri kıyı şeridindeki ilçelere Arhavi'den girmek istiyor, onları Arhavi'de durdurmalıyız. Bütün bu kötülükleri 'ülke menfaati' diye yutturmaya çalışıyorlar. Bu bir kandırmaca. Parayı maden şirketleri kazanıyor, devlete de çok az bir pay veriyorlar. Ayrıca vergi indirimlerinden, vergi aflarından, teşviklerden yararlanıyorlar. Biz fakirleşirken onlar zenginleşiyor" ifadelerini kullandı.

'MADEN ŞİRKETİ KAZANACAK BİZ KÖYLERİMİZİ KAYBEDECEĞİZ'
İş vaatleri ve halkın kazanacağı söylemlerinin kandırmaca olduğunu kaydeden Candemir, "Birkaç kişi parasına para katacak diye fakirleşmek, köylerimizden olmak istemiyoruz. Maden şirketi kazanacak, biz köylerimizi kaybedeceğiz. Hayır, bunu kabul etmiyoruz. Arhavi maden istemiyor. Vaminon" diye konuştu.

Açıklama sonrasında Arhavi Gösteri Merkezi'nde toplanılırken, burada kurulan açık kürsüde söz alan halk, köylerinde maden istemediklerini, mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.