2 Ekim 2024 Çarşamba

Uzaktan eğitimin yarattığı sorunlar Meclis gündeminde

HDP Milletvekili Tulay Hatimoğulları, uzaktan eğitimin yarattığı sorunlara ilişkin Bakan Selçuk'un yanıtlaması için soru önergesi verdi.

Halkların Demoktatik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tulay Hatimoğulları, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un yanıtlaması için verdiği soru önergesinde Eğitim-Sen'in 4 Eylül'de Uzaktan Eğitim çalıştayı raporunda yer alan sorunları ve çözüm önerilerini Meclis'e taşıdı.

Raporda Mart ayında başlatılan ve uzaktan eğitimden çok "acil uzaktan öğretim" diye adlandırılabilinecek bu süreçte aradan geçen zaman dilimi içinde bu alanı geliştirici hiçbir çalışmanın yapılmadığı, MEB'in gerekli önlemleri almadığı, sürecin sağlıklı ve verimli yürütülmesine dair etkili çalışmaların uygulamaya konmadığının vurgulandığını söyleyen Hatimoğulları, MEB'in öğretmenlere uzaktan eğitime dair eğitim verilmediğini, teknik desteğin sağlanmadığını belirtti.

Uzaktan eğitim konusunda ölçme ve değerlendirme sürecinin de muğlak kaldığını dile getiren Hatimoğları, ayrıca öğretmenlerin de verdikleri eğitimi değerlendirme olanağı bulamadığını söyledi.

HDP Adana Milletvekili Tulay Hatimoğulları, Bakan Selçuk'un yanıtlamasını istediği sorulardan öne çıkanlar şöyle: 

Yoksul aile çocuklarının, tarım işçisi çocukların, anadili Türkçe olmayan çocukların uzaktan eğitime ulaşamaması sorunu neden görmezden gelinmektedir?
Yüz yüze eğitime kıyasla çok daha sınırlı olan uzaktan eğitimde ve canlı derslerde, örgün eğitimde uygulanan müfredatın aynısı verilmeye çalışılmış; müfredatta bir söyreltme ve azaltma yoluna gidilmemiştir. Bu konuda ve etkileşimli kitapların yokluğu, uzaktan eğitime uygun basılı ve dijital materyallerin yetersizliği üzerine Bakanlığınızca çalışmalar yapılacak mıdır?
Canlı derslerin planlanmasında ve EBA TV yayınlarında çocukların sosyal-toplumsal gelişimine, bireysel ilgi ve yeteneklerine yönelik hiçbir çalışmaya yer verilmemiştir. Bunu telafi etmek için adım atılacak mıdır?
Uzaktan eğitime uyumlu basılı materyallerin eş zamanlı olarak öğrencilere verilmesi sağlanacak mıdır? 
Veli ve öğrencilere yönelik uzaktan rehberlik ve psikolojik destek birimleri kurulması, destek hatları aracılığıyla 7/24 teknik destek sağlanması önerileri üzerine çalışmalar yapılacak mıdır?
MEB'in acil olarak; öğretmenler, konunun uzmanları, sendikalar, ebeveynler ve ilgili kitle örgütleriyle bir araya gelerek tüm yanlarıyla uzaktan eğitime ilişkin eksiklikleri ve aksaklıkları ortaya koyması gerekmektedir. Bu bir araya geliş Bakanlığınızca planlanmakta mıdır?